Релігієзнавство - Сидоренко О.П. - Додаток 6 ІСЛАМ. ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Головні свята мусульман

Ашура — головна дата шиїтського релігійного календаря, день жалоби і пам'яті про загибель імама аль-Хусейна ібн Алі (онука пророка Мухаммеда). Святкується 10 мухаррама. На перші 10 днів мухаррама припадає також святкування початку мусульманського нового року (місячного). Інша назва — шахсей-вахсей.

Курбан-байрам — щорічне свято жертвопринесення і закінчення хаджу. Починається 10 числа місяця зульхіджжа (12-й місяць місячного календаря) і триває три—чотири дні. Іслам вимагає від усіх віруючих у цей день здійснити жертвопринесення (зарізати барана, ягня, вівцю, верблюда). Наприклад, на це свято у 2003 р. тільки паломниками у Мецці було зарізано 600 000 баранів.

Лайлат ал-бара — ніч Творення, відзначається у ніч на 15 шаа-бана (8-й місяць). Мусульмани проголошують особливі молитви за померлих (на ознаку спокутування гріхів).

Лайлат ал-кадр — ніч Визначення. Святкується в ніч на 27 число місяця рамазан (9-й місяць місячного календаря). Саме в цю ніч розпочалося "сходження" Мухаммеду Корану.

Мавлюд-ан-набі — свято на честь дня народження пророка Мухаммеда. Оскільки точна дата його народження невідома, то вона була присвячена до дня його смерті. Відзначається 12 числа місяця рабі аль-аввала (3-й місяць місячного календаря).

Мірадж — свято на честь легендарної мандрівки Мухаммеда на білій казковій тварині Бураці з Мекки до Єрусалима, а звідти — по світових сходах на небо для бесіди з Аллахом. Відзначається 27 дня місяця раджаб (7 місяць місячного календаря).

Науруз — день весняного рівнодення.

Ураза-байрам — свято на честь закінчення місячного посту (урази). Відзначається 1 шаввала (10-й місяць календаря).

Мусульманський місячний календар

Мусульмани здійснюють своє літочислення за місячним календарем.

Батьківщина місячного календаря — Вавилон. За цим календарем рік складається з 12 місячних місяців по 29—30 днів кожний. Кількість днів у місяцях змінюється так, щоб перше число місяця розпочиналося з нового місяця. Тривалість року за цим календарем — 354 або 355 діб, тобто він коротший за сонячний рік на 10—11 діб.

Мусульманське літочислення починається з 16 липня 622 р. — дати хіджри, тобто переселення мусульман з Мекки до Медини. Рік у ньому продовжується 354 дні. Назви місяців: мухаррам, сафар, раб-аль-авваль, рабі-ас-сані, джумада ал-ула, джумада алахіра, раджаб, шаабан, рамадан (рамазан), шавваль, зу-ль-каада, зуль-аль-хіджжа.

Всі дати у мусульманському місячному календарі щорічно зміщуються, оскільки він коротший за місячний календар: кожний рік починається на 11 днів раніше попереднього. Всі непарні місяці, починаючи з мухаррама, мають по 30 днів, а всі парні, починаючи з сафара—по 29. Виняток становить дванадцятий місяць зуль-аль-хіджжа, що у високосному році також містить 30 днів.

З висловлювань Мухаммеда

• Якщо науки навчають того, про що сказано у Корані, то вони зайві; якщо ж вони вчать іншому, то вони безбожні і злочинні.

• Справи тих, хто не вірує, схожі на марево у долині, яке спраглий сприймає за воду, але коли прийде туди, то не знайде там нічого. Або як темрява у бурхливому морі, де вир покриває хвиля за хвилею, а над ними хмари. Це є морок над мороком, і якщо хтось підніме руку, він навряд чи зможе розгледіти її. І той, на кого не зійде світло Аллаха, буде позбавлений його.

• Той, хто пізнав себе, пізнав свого Господа.

• Що б ти не використав в обігу як лихвар, щоб примножити своє майно за рахунок інших людей, не примножиться за волею Аллаха; але що б ти не подав жебракові з надією побачити образ Аллаха, буде подвоєне.

• Молитви допомагають нам пройти половину шляху до Аллаха, пости приводять нас до самих дверей його палацу, а милостиня дозволяє нам постати перед ним.

• Найдосконаліший із людей той, хто любить усіх ближніх і робить їм добро, не розбираючись, добрі вони чи погані.

• Учитель і учень — друзі у добрі.

• Гарне запитання — половина знання.

• Хто багатий, нехай буде стриманим, а хто бідний, нехай їсть з гідністю.

• Що прийшло до тебе гарного, то — від Аллаха, а що прийшло поганого, то — від самого себе.

• Аллах милосердний, він все прощає, але грішникам він приготував принизливі покарання. Всі невірні будуть спалені у геєні; мерзотний цей притулок! І ще буде їм питво з кип'ятку.

• Якщо Аллах говорить: "Будь"! — воно буває.

• Суворий Аллах з лицемірами, і немає їм від нього прощення, навіть якщо пророк буде просити за них 70 разів.

• Аллах оживляє й умертвляє. Він приводить до істини. Він все чує. І не сховається від нього навіть пилинка ні на землі, ні на небі.

• Кожна добра справа—це милосердя; твоя допомога сліпим — це милосердя; те, що ти прибираєш з дороги камені, голки, цвяхи й інші перепони, — це милосердя; навіть подати спраглому води — це милосердя. Тому істинне багатство людини — це добро, яке вона робить у світі для своїх близьких. Коли вона помре, люди скажуть: "Який спадок вона залишила після себе?" — але ангел запитає: "Які добрі справи вона вислала вперед себе?"

• Слугуй Аллаху і не порівнюй з ним нікого; виказуй свою батьківську любов і доброту; а також доброту до родичів, бідняків і людей, які перебувають під твоїм захистом, незалежно від того, родич ти з ними, чи ні, і до товариша, що йде поруч із тобою, до того, хто слідує за тобою в дорозі, і до того, чим володіє твоя права рука.

• Ніхто з вас не увірує, поки не побажає для свого брата того ж, чого бажає для себе.

• Ті, хто здійснюють добрі вчинки у цьому світі, знайдуть добро.

Головні свята мусульман
Мусульманський місячний календар
З висловлювань Мухаммеда
ВІДПОВІДІ НА ТЕСТИ
ЛІТЕРАТУРА
Вступ
1.1. Вступне слово
1.2. Структура навчального посібника
1.3. Особливості вивчення еристики
Модуль 1. ПРЕДМЕТ ТА ІСТОРІЯ ЕРИСТИКИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru