Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України - Лісовець О.В. - Символіка та атрибути

Назва "гайд" запозичена з життя індіанців: саме так називали ті племена, які вирізнялися винахідливістю та вправністю. Буквально воно означає "людина, яка йде попереду та знаходить дорогу", а отже, назви "піонер", "скаут", "гайд" близькі за значенням.

Історія

Засновник скаутського руху Р. Баден-Пауелл з огляду на значний інтерес дівчат до діяльності скаутів доручив своїй сестрі Агнес адаптувати скаутську систему для дівчат. На основі книги "Скаутинг для хлопців" (1908) було розроблено "Схему для дівчат-гайдів".

У 1910 р. засновано Асоціацію дівчат-гайдів, яку очолила Агнес Пауелл, а з 1918 р. - дружина Р. Баден-Пауелла Олав Соамс. Рух гайдів швидко поширився в інших країнах. У 1928 р. виникла Всесвітня асоціація дівчат-гайдів і дівчат-скаутів (ВАДГДС), яка нині нараховує майже 10 млн осіб зі 145 країн.

В Україні розвиток гайдівського руху розпочався у 90-ті роки XX ст. з прийняттям рішення комітету ВАДГДС про можливість розвитку гайдівського руху на пострадянському просторі. З допомогою норвезьких гайдів було розроблено систему навчальних тренінгів для лідерів гайдівського руху в Україні, з яких і почалося його поширення. У листопаді 1995 року відбулася Установча конференція Асоціації гайдів України (АГУ), в якій взяли участь представниці із 13 областей України, гості з Норвегії та Великої Британії. Було затверджено Статут АГУ та обрано установчі органи. У 1996 р. організацію офіційно зареєстрували у Міністерстві юстиції України.

Загальні принципи діяльності гайдів із ВАДГДС відображені в обіцянці і законі. Складаючи обіцянку, гайд присягається служити своїй країні, прагнути до вищих духовних ідеалів, допомагати людям, виконувати закони організації:

1. Честі гайда потрібно довіряти.

2. Гайд вірна.

3. Обов'язок гайда - бути корисною та допомагати іншим.

4. Гайд - подруга всіх та сестра кожному гайду.

5. Гайд ввічлива.

6. Гайд любить тварин та оберігає природу.

7. Гайд свідома.

8. Гайд посміхається і не сумує за будь-яких труднощів.

9. Гайд ощадлива.

10. Гайд чиста в думках, словах і справах.

Символіка та атрибути

Знаком гайдів є трилисник, який відображає частини обіцянки (кожна національна організація включає трилисник у свою національну символіку).

Емблема також має смислове навантаження: золоте коло на блакитному тлі символізує сонце, що сяє для всіх; трилисник - три частини обіцянки; основа стебла - полум'я кохання й людяності; у центрі стрілка компаса вказує шлях; дві зірки - 10 правил закону гайдів; незамкнене коло засвідчує відкритість організації для всіх.

На прапорі зображені трилисник на блакитному тлі, білий трикутник у правому куті як символ миру; кут обведений трьома золотистими квадратами, що означає виконання обіцянки. Кожний патруль, загін можуть мати свій прапор, на одному з боків полотнища якого повинна бути відображена їх назва.

Вітаючись, гайди віддають салют трьома пальцями правої руки, піднятими на рівні плеча, одночасно роблячи рукостискання лівою рукою. Салют нагадує про три частини обіцянки, а рукостискання лівою рукою - це спосіб упізнавання інших членів руху.

Музику до гімну гайдів написала Джейн Сибеліус, пісня з'явилася в англійському, французькому та іспанському варіантах. Слова до англійської версії написав Гавін Бварт.

Форма у кожного загону може бути своя: наприклад, сорочка яскраво-синього кольору, темно-сині або чорні брюки (спідниця, шорти), галстук. На лівому рукаві зображена емблема загону, на правому - ступені зростання (проліски). Галстук (шийна хустинка або косин

ка) - основний елемент форми гайдів. Його колір визначають члени загону або патруля. Може бути і спеціальний галстук для учасників якого-небудь проекту.

Структура. Члени організації поділяються на три вікові групи: ластівки (7-10 років), гайди (11-16 років), рейнджери (16-20 років). Від 21 року дівчата випробовують себе в ролі лідерів. Лідери навчають рейнджерів, рейнджери передають засвоєне гайдам, а гайди - ластівкам. В Україні вікові межі груп дещо відрізняються: ластівки - 6-9 років, гайди - 10-13 років, рейнджери - 14-17 років.

Основною структурною одиницею організації є патрулі із 4-8 дівчат. Кожний патруль має свої назву, символіку, місце збору, коробку патруля для зберігання робочих матеріалів, складає власний план дій. Патрульного лідера і його заступника обирають самі дівчата. Патруль бере участь у розв'язанні проблем загону, управлінні ним, що здійснюється радою патруля і радою лідерів патрулів. Кілька патрулів об'єднуються у гайдівський загін..

Вищим керівним органом АГУ є Конференція, яка збирається не рідше, ніж один раз на два роки, та визначає основні напрями діяльності, затверджує річні програми роботи, розробляє внутрішню та зовнішню політику організації. У Конференції беруть участь щонайменше по одному делегату від обласних організацій гайдів. У період між Конференціями діяльністю АГУ керує Національна рада із п'яти осіб (президент, національний комісар, міжнародний комісар, комісар з тре-нінгів, комісар з програм), що збирається не менш ніж двічі на рік. Національна рада АГУ координує виконання робочих річних планів, забезпечує проведення всеукраїнських заходів (семінарів, таборів, тренінгів), допомагає в роботі гайдівських осередків місцевого рівня.

Структура організації дає змогу ефективно використовувати в її діяльності метод малих груп: кожен член патруля має змогу виявити власні здібності, вплинути на прийняття рішення, усвідомити себе учасником загальної справи, розвинути навички лідерства. Завдяки патрулю дівчата вчаться успішно спілкуватися з людьми, плідно співпрацювати, будувати міжособистісні стосунки; виховують у собі толерантність, співчутливість, навички лідера тощо.

Символіка, структура, загальні принципи діяльності гайдівських організацій у різних країнах схожі, однак мета, завдання кожної із них мають свої особливості.

Діяльність АГУ
4.4. Дитячий козацький рух в Україні
Українське дитячо-юнацьке товариство (УДЮТ) "Січ"
Всеукраїнська дитяча громадська організація "Козаченьки"
Всеукраїнська громадська козацька дитяча організація "Дніпровська Січ"
4.5. Дитячі організації за інтересами
Екологічні дитячі організації
Всеукраїнська дитяча спілка "Екологічна варта"
Дитячі організації туристичного спрямування
ВДГО "Дитячий альпійський рух України"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru