Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України - Лісовець О.В. - Літературно-мистецькі і культурологічні організації

Вони сприяють розвитку творчого потенціалу молоді та об'єднують прихильників культурно-просвітницької, літературної діяльності, певної течії в мистецтві тощо. Специфіка їхньої роботи полягає у культурно-просвітницькій і творчій спрямованості. Участь молоді у діяльності літературно-мистецьких та культурологічних організацій сприяє розв'язанню проблеми їхньої самореалізації через творчий, інтелектуальний, професійний розвиток.

Нині молодіжні громадські організації літературного, мистецького, просвітницького, історико-культурного спрямування поширені не лише на місцевому, а й на всеукраїнському рівні.

Асоціація "КВН України". Заснована у 2000 р. її діяльність спрямована на сприяння популяризації КВНівського руху в Україні; пошук талановитих, творчих виконавців та колективів; пропаганду творчості самобутніх молодіжних колективів України; організацію змістовного відпочинку та дозвілля молоді. Форми роботи: організування і проведення чемпіонатів, фестивалів, концертів, шоу, семінарів та інших форм навчання членів Асоціації, які є учасниками та керівниками команд КВН, благодійних заходів; заснування засобів масової інформації; участь у телевізійних програмах КВН.

Всеукраїнська асоціація молодих дослідників фольклору. Виникла у 2001 р. Організація орієнтується на реалізацію наукових, культурних і творчих інтересів молоді у сфері народної творчості та культури, популяризацію фольклору серед молоді, виховання молодих поколінь на основі народних традицій своєї країни. Форми роботи: організація конференцій, семінарів, лекцій, тренінгів із фольклору; проведення концертів, творчих звітів, зльотів, оглядів, фольклорних свят, фестивалів, вечорниць, виставок тощо; фольклорні походи, налагодження роботи фольклорних молодіжних таборів, шкіл народної майстерності.

ВМГО "Федерація сучасної хореографи та вокалу України "Прем'єр Ліга"". Заснована у 2003 р. Федерація спрямовує зусилля на пошук, підтримку та заохочення творчо обдарованих дітей і молоді, зокрема з регіонів; створення в Україні сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу обдарованих юнаків і дівчат. Традиційна форма роботи - організація та проведення в межах Всеукраїнського мистецького фестивалю телеконкурсу молодих естрадних виконавців України "Прем'єр ліга".

ВМГО "Союз обдарованої молоді". Діяльність спілки, заснованої у 2005 р., полягає у захисті інтересів обдарованої молоді та сприянні ефективній реалізації її можливостей, зокрема пошуку і підтримці обдарованої молоді переважно із незахищених верств населення, реалізації програм, проектів, ініціатив, заходів (олімпіади, конкурси, вікторини), просвітницьких і мистецьких проектів, наприклад:

- "Країна знань" (розвиток інтелектуального потенціалу української молоді, популяризація наукової інформації серед молодого покоління та підтримка досліджень молодих науковців у різноманітних галузях науки);

- "Нова українська культура" (сприяння відродженню традицій української культури і творення нової української культури);

- "Наукові дослідження феномену обдарованості" (всебічне наукове вивчення феномену обдарованості та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для вдосконалення роботи практиків з обдарованою молоддю).

Ніжинська молодіжна громадська організація "Інтелектуальний клуб "Кліо". Створена у 2005 р. та діє в м. Ніжин Чернігівської області. Свою діяльність спрямовує на популяризацію серед учнівської і студентської молоді інтелектуальних форм дозвілля, широку пропаганду знань, підвищення престижу інтелектуальних видів діяльності. Основні напрями діяльності:

- організування та проведення інтелектуально-пізнавальних заходів (у його межах реалізуються дві довгострокові програми: "З інтелектом у майбутнє" та "Cogito ergo sum", які забезпечують системність та циклічність заходів. А саме: ознайомлення учнівської і студентської молоді з формами змістовного інтелектуального дозвілля через проведення в навчальних закладах змагань з інтелектуальних ігор "Що? Де? Коли?", "Брейн-ринг", "Найрозумніший", "Ерудит-лото", "Своя гра", "Ерудит-квартет"; загальноміських змагань серед шкільних та студентських команд; чемпіонату Чернігівської області з інтелектуальних ігор; традиційного міжрегіонального фестивалю "Інтелектуальний Покровський ярмарок");

- забезпечення індивідуальної та командної участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях (кращі команди та окремі гравці за результатами відбірних змагань традиційно презентують місто та область на таких змаганнях, як: чемпіонати України з гри "Що? Де? Коли?" та "Брейн-рингу" серед школярів та молоді; Всеукраїнський синхронний турнір з гри "Що? Де? Коли? "; міжнародний синхронний турнір "Молодіжний кубок світу"; міжнародний фестиваль "Дружба" (с. Сеньківка Чернігівської області); міжнародна телевізійна гра "Найрозумніший" таін.);

- організування відпочинку та оздоровлення членів організації (традиційні екскурсійно-туристичні поїздки на новорічні та Різдвяні свята до Карпат).

З кожним роком організація поширює свій вплив на дедалі більшу частину інтелектуально обдарованих дітей та молоді Чернігівщини, допомагаючи їм у реалізації своїх здібностей та інтелектуального потенціалу.

Релігійні організації молоді
Екологічні молодіжні організації
Туристичні молодіжні організації
Спортивні та військово-патріотичні організації молоді
Соціальноспрямовані молодіжні організації
6. Робота соціального педагога з громадськими дитячими та молодіжними організаціями
6.1. Модель професійної діяльності соціального педагога з громадськими дитячими та молодіжними організаціями
6.2. Соціально-педагогічна діагностика в громадських дитячих та молодіжних організаціях
6.3. Здійснення профілактичної діяльності в громадських дитячих та молодіжних організаціях
6.4. Надання соціально-педагогічної допомоги членам організації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru