Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України - Лісовець О.В. - Емо

Сучасна готика виникла у 1984-1985 pp. на основі вмираючого постпанку ("Joy Division", "Virgin Prunes", "Siouxie and Banshees" та ін.) та прогресуючої електронної британської "нової хвилі" (new wave). Популярною стала декадентська музична течія, що апелювала до глибин підсвідомості, - готика, хоча термін "готика" ще широко не використовували. Усі готик-групи - засновники стилю ("Sisters Мегсу", "Bauhaus", "Cult", "Fields Nephilim", "Cure") - носили чорний одяг (іноді з червоними деталями), срібні прикраси як на сцені, так і в житті. Тексти їхніх пісень поєднували філософію і містику, створюючи емоційно напружену музику. Групи назвали готичними, їх послідовників - готами за "готичну" атмосферу - настрій похмурого пафосу, піднесеності, болю, скорботи, депресії, відчуженості, псевдосуїцидальної екзальтації, поєднання любові-смерті. Частково готи виникли і завдяки " вампірській " естетиці.

Свій світогляд готи характеризують як "романтично-депресивний погляд на життя". Еталонному образу гота властиві замкнутість, депресія, меланхолія, підвищена вразливість, мізантропія, естетичність, містицизм, неприйняття стереотипів поведінки і стандартів зовнішнього вигляду, часто - сприйняття смерті як фетиша. У контексті готичної культури поширена танатофілія - прагнення індивіда до використання практик і сюжетів, пов'язаних зі смертю, а саме: відвідини кладовищ і руїн, запозичення деяких елементів декадентської естетики, гри у вампірів (не мертвих і не живих).'

Готам властиві прагнення до артистичності і самовираження (що виявляється в роботі над власним зовнішнім виглядом, заняттях мистецтвом). Специфічні зовнішні ознаки готів: носіння єгипетського хреста - анкха, кулонів і підвісок з кажаном, зокрема стилізованим; довге волосся, забарвлене в чорний (синяво); пір-синг на язику, губах, бровах (неспецифічна ознака); чорний лак на нігтях; вибілене гримом обличчя, фарбовані в чорний (зрідка у червоний) колір губи і обведені чорним олівцем очі у хлопців за відсутності фемінних ознак у поведінці; класичне вбрання "західної відьми" з чорним загостреним капелюхом, вбрання "під вампіра" (Дра-кулу) з довгим чорним плащем, використання в одязі переважно чорного кольору; рясний чорний грим на обличчі. Готи слухають класичну симфонічну музику.

Емо

Рух емо (англ. emotional - емоційний) з'явився у США наприкінці 80-х років XX ст. Одним з основоположників емо-культури став співак Ян Маккей. У 1994 р. після виходу дебютного диска групи "Sunny Day Real Estate" "Diary" цей рух став популярним. Музичному напряму емо властива динаміка між ультрам'якістю (тихий вокал, глянцевий гітарний біт) і ураганним шумом (ураганні партії здвоєних соло гітар Гібсон, скрімовий вокал). На концертах під час тихих частин емо-групи грають спиною до аудиторії. Під час шумних вибухових частин вони зазвичай стрибають, перекидають навколишні речі, особливо мікрофонні стійки. Емокіди надають перевагу рожевому, чорному, темно-синьому одягу. Носять вузькі джинси, куці синтетичні штани, старі камізельки з ромбами, светри з V-подібним вирізом, тісні піджаки зі значками, футболки з мультперсонажами, чорні з назвами емо-груп, з перехрещеними пістолетами (класичний напис bangbang) або з розірваними на шматки серцями. На ногах - кеди або венси (кеди без шнурків), на руках - кольорові браслети. Часто емокіди роблять у вухах тунелі - дірки (3-20 мм) - або носять плаги (круглі кольорові сережки (7-20 мм)), фарбують нігті чорним лаком. Емокіди перебільшено виражають свої емоції від радості до смутку, часто впадають у депресію, серед них поширені псевдосуїцидальні настрої. Здебільшого цю субкультуру підтримують молодші підлітки.

Фріки

До фріків (англ. f reak - дивна людина) належать соціальні групи людей, які прагнуть виглядати дуже яскраво і нестандартно (незвична манера одягатися, зачіски, татуювання, пірсинг), абсолютно не зважаючи на загальноприйняті норми зовнішнього вигляду, їм властивий не лише особливий зовнішній вигляд, а й своєрідні погляди на навколишній світ, неадекватна поведінка. Фріки не заподіюють нікому неприємностей, не проводять мітингів, вони не агресивні, не схильні до депресій, позитивно сприймають життя. Найчастіше фріки є творчими натурами (художники, поети, співаки, актори, діджеї). Світогляд фріків вільний від більшості соціальних стереотипів.

Процес виникнення, формування і розпаду неформальних молодіжних груп відбувається безперервно. На нього впливають суспільні реалії, економічні чинники, мистецтво, культурні зміни.

Фріки
8.5. Особливості роботи соціального педагога з неформальними групами та об'єднаннями
Література







© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru