Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - Укус бджіл або ос

Він також іноді призводить до хворобливого стану потерпілого. Особливо небезпечні укуси в порожнину рота, потрапляння отрути у кровоносні судини або алергія людини на цю отруту.

Профілактика від укусів бджіл або ос. Якщо ділянка маршруту пролягає у місцях, де багато бджіл або ос, необхідно до головного убору прикріпити захисну тканину (марля, сітка на зразок "москітної"), яка буде закривати обличчя і шию.

Перша допомога при укусі бджіл або ос. Вона полягає у витягненні стерилізованою голкою жала бджоли, дезінфекції ранки і накладенні на неї спиртового компресу. Добре ліквідує токсичні прояви вживання димедролу (внутрішньо по 1 пігулці 2 рази на день). Якщо стан потерпілого тяжкий, йому слід увести протишокові засоби, розчин димедролу, зробити штучне дихання.

Укус лісових кліщів. Лісовий кліщ є паразитом малого розміру, що переносить віруси кліщового енцефаліту - гострого тяжкого запалення центральної нервової системи, яке супроводжується високою температурою, сильним головним болем, блюванням, судомами, паралічем.

Спосіб нападу кліща полягає у вичікуванні "здобичі" (тварини, людини), яка випадково може зачепити рослину. Унаслідок цього кліщ миттєво чіпляється до жертви і швидко повзе, вишукуючи зручне місце на тілі. Укусу кліща не відчувають, оскільки паразит вводить у рану знеболювальну речовину. Він упивається у найбільш недоступні місця: під пахвою, у шию (особливо за вухами) тощо. Ознаками укусу кліща є свербіж і запалення шкіри (часто лише на 2-3 добу).

Профілактика укусів кліщів. Якщо час подорожі припадає на травень - початок червня (найбільша активність кліщів), слід наперед дізнатися, чи немає енцефаліту у цьому районі. Інформацію про ці території надають санітарно-епідеміологічні станції, де також проводять відповідну вакцинацію.

Важливе значення має похідний одяг туриста. Це заправлена у штани куртка або щільна сорочка, під яку добре одягати футболку, що прилягає до тіла. Спортивні штани перетягують паском і заправляють у шкарпетки. Голову і шию захищають капюшоном.

Під час проходження маршруту потрібно врахувати, що кліщі надають перевагу вологим затіненим місцям із густим підліском і травостоєм. Багато кліщів у молодих осиках, малиннику, уздовж стежок, доріг і у місцях, де пасеться худоба. У гарну погоду кліщі найактивніші вранці та ввечері. Сильний дощ або спека значно знижує небезпеку їх нападу.

На маршруті рекомендується через кожні дві-три години обстежувати відкриті частини тіла, а зупинившись на великий привал, знову оглянути тіло. В одязі особливо ретельно слід перевіряти складки, оскільки витрусити звідти кліща неможливо.

Перша допомога при виявленні на тілі кліща, У разі виявлення кліща, що впився в тіло, слід намазати його будь-яким жиром і через кілька хвилин зняти зі шкіри. При цьому важливо не розчавити його і не залишити у рані голову кліща. Руки і місце укусу обов'язково продезінфікувати. Якщо через декілька днів потерпілий почуває себе погано, йому слід забезпечити повний спокій і вжити заходів, щоб швидко транспортувати до медпункту. Як попереджувальний захід можна увести спеціальну сироватку або гамаглобулін.

Укуси інших кровососних комах

Комарі, мошкара, оводи, сліпні, хоч і не належать до небезпечних комах, але неприємно впливають на фізіологічний стан туристів, їх укуси крім свербіжу шкіри можуть спричинити підвищену дратірливість, відсутність апетиту, безсоння, загальне нервове стомлення.

Профілактика нападів та укусів кровососних комах. Кращим засобом індивідуального захисту від комах є репеленти - речовини, які відлякують комах (типу кремів "Тайга", "Табу").

У місцях великого скупчення комах застосовують марлеві накидки або спеціальні сітки, змочені репелентами. Ними можна також змастити намети і верхній одяг.

За відсутності у туристів хімічних засобів захисту можна користуватись природними. Так, щоб зникли комарі і мухи з намету, у нього кладуть або прикріплюють перед входом кілька свіжих гілочок черемшини, бузини, гіркого полину, пижма, деревію або буркуну. За великої кількості комарів можна обкурити намет із середини однолітніми паростками багна. Однак застосовувати цей засіб необхідно обережно, оскільки рослина отруйна. Після обкурювання намет слід провітрити. Для відганяння від багаття мошкари рекомендується кинути у вогонь декілька стебел звичайної ромашки.

Перша допомога при лікуванні укусів комах. На великі і особливо подразнені укуси комах накладають холод, на окремі ділянки - гідрокортизонову мазь або аналогічний за дією засіб. За підвищеної чутливості внутрішньо необхідно вжити таблетку димедролу, при хвилюванні - транквілізатор (еленіум, седуксен). Із народних засобів допомагають сік полину, пижма, кульбаби лікарської: ушкоджене місце змащують соком, який виділяється на зламі листка, квітконосного пагона або після розтирання соковитих листків у долонях. Добре допомагає подорожник великий: укуси сліпнів і комарів нейтралізують прикладанням до враженого місця його товченого листя.

Перша допомога при потраплянні комахи у вухо. Для вилучення комахи чи іншого стороннього тіла з вуха постраждалий має лягти на бік, в цей час йому вливають у слуховий прохід небагато теплої води. Через хвилину потерпілому потрібно перевернутися на інший бік і лежати декілька хвилин, доки стороннє тіло не вийде разом з водою. Якщо воно не вийшло, жодних подальших дій щодо його самостійного вилучення робити не слід, постраждалого необхідно направити до медпункту.

Укуси інших кровососних комах
Отруєння і опіки отруйними дикорослими рослинами
Отруєння грибами
Сигнали небезпеки і транспортування потерпілих
2.6. Підведення підсумків туристського краєзнавчого походу
3. Загальна підготовка туриста
3.1. Теоретична підготовка туриста
Географічна підготовка туриста
Краєзнавча підготовка туриста
Топографічна підготовка туриста
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru