Планування туристичної діяльності - Мальська М.П. - 3.4. Інтерактивізм

Сьогодні преактивізм — це домінуючий стиль управління в СІЛА. Його прихильники не схильні ні повертатися до минулого, ні стояти на місці. Вони переконані, що майбутнє краще, ніж сучасне чи минуле. Тому вони намагаються прискорити зміни і використати можливості, які при цьому відкриваються. Вони намагаються осідлати потік і досягти його першої хвилі, тому можуть досягти цілі раніше за всіх. Після цього вони стараються зібрати данину зі всіх, хто прибуває пізніше [1, с. 91].

На відміну від інактивістів, преактивісти не схильні задовольнятися достатнім мінімумом, вони хочуть діяти по можливості і краще — оптимально.

Оскільки вони вважають, що технічні розробки зроблять майбутнє значно відмінним від минулого, преактивісти слабо використовують накопичений досвід. Вони покладаються на експеримент. їх головна ціль — ріст, стати більшими, захопити більшу частку ринку, охопити більше число країн і випродукувати більше всіх пропозиції — бути першим номером.

Маркетингове планування в преактивній організації складається із передбачення майбутнього і підготовки до нього. Підготовка включає ряд кроків, направлених на те, щоб звести до мінімуму майбутні небезпеки або уникнути їх і, що ще важливіше, використати майбутні можливості.

Преактивне планування на відміну від реактивного реалізується зверху вниз. Починається воно звичайно з прогнозування зовнішніх умов, які виконуються професійними штатними спеціалістами, після чого ті, що стоять наверху, формулюють цілі корпорації та її стратегію. Цей матеріал передається на нижчий рівень, де ставляться відповідні цьому рівню цілі і розробляються програми їх досягнення [1, с. 92].

Оскільки преактивне планування у вирішальний момент залежить від точності прогнозів, важливо зрозуміти умови, при яких можна отримати абсолютно точні прогнози: потрібно, щоб система та її довкілля не змінювались, а ми щоб знали її стан на будь-який момент минулого, тоді ми звичайно будемо знати її стан на будь-який момент часу і в майбутньому. Зрозуміло, що такі умови немислимі, принаймні тепер.

Можливо, найбільша недосконалість преактивного планування полягає в тому, що чим далі в майбутнє проникає прогноз, тим більш можлива помилка. Тому ефективна підготовка можлива в кращому випадку для відносно близького майбутнього.

Незважаючи на методологічні проблеми, які мають місце в п реактиви ом у плануванні, його розповсюдження серед американських менеджерів говорить про наявні переваги. Воно всюди вважається корисним, і це без сумнівів так і є, часто краще, ніж нічого. Його популярність тісно пов'язана з сучасною наукою і технікою, яким воно завдячує своїм існуванням.

3.4. Інтерактивізм

Інтерактивісти, яких іноді називають проактивістами, не схильні повертатися до минулого стану, займати існуюче положення речей або приймати майбутнє таким, яке воно буде. Об'єднання позицій на перший погляд передбачає підкорення світу, але це не так. Це не так тому, що інтерактивісти вважають, що майбутнє більшою частиною


не підвладне нашому контролю, тому найбільше, що можна поставити під контроль — це наше майбутнє в рамках майбутнього. Звідси витікає інтерактивна концепція, планована як проектування бажаного майбутнього і дослідження шляхів його побудування [1, с. 95].

Як ми зрозуміли раніше, коли інактивісти стараються утриматися у фіксованому положенні в потоці, реактивісти — плисти проти нього і преактивісти — осідлати його першу хвилю, інтерактивісти планують своє майбутнє самі. Щоб ефективно розібратися в будь-якій проблемній ситуації, необхідні дві умови. По-перше, треба визначити суть конкретної ситуації в порівнянні з тими, відносно яких ми вже накопичили деякий досвід. По-друге, ми повинні встановити, наскільки унікальна ця ситуація, тобто яких знань про неї ще не вистачає.

Нагадаємо, що інактивісти схильні діяти достатньо задовільно, а преактивісти — як можна краще, оптимально. Інтерактивісти надають перевагу краще діяти в майбутньому, ніж найкращим чином сьогодні — ідеально. Тому скоріше зосереджуються на підвищенні результативності з часом, ніж на тому, наскільки добре можна вчинити в конкретний момент у конкретних умовах. їх ціль — максимізувати свою здатність навчатися та адаптуватися, розвиватися. Така філософія притаманна сьогодні японському управлінню.

Із чотирьох напрямків у плануванні найбільш оптимальним і прогресивним є інтерактивний підхід. Ця орієнтація — єдина, яка відкрито направлена на підвищення рівня індивідуального, організаційного і суспільного розвитку і покращення якості життя.

3.5. Основні принципи інтерактивного планування
Принцип участі
Принцип неперервності
Принцип холізму
Тема 4. ЗДІЙСНЕННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ ВИДІВ ПЛАНУВАННЯ
4.1. Виділення об'єктів планування на туристичних підприємствах
4.2. Типізація планування залежно від обраного об'єкта: нормативне, стратегічне, тактичне та операційне
Реалізація стратегічного плану
Оцінка стратегічного плану
4.3. Побудова трьох підсистем планування діяльності туристичних підприємств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru