Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Карнавальний туризм

Карнавальний туризм - різновид туризму, що здійснюється з метою участі в карнавальних заходах.

Карнавал (від лат. carne - м'ясо і лат. levare - прощавай) - народні гуляння, що відбуваються у християнських країнах напередодні початку Великого посту. Слово "карнавал" вживається також в широкому смислі щодо інших святкових розваг, що часто супроводжуються маскарадами.

Традиції святкування карнавалу різні в різних країнах. Іноді карнавал триває кілька днів. Використання карнавалу, як форми святкової культури, отримало широке поширення при організації масових свят. Пильна увага до карнавалу обумовлена тим, що він є такою формою свята, в рамках якої здійснюється передача самобутніх традицій окремих народів і повноцінний діалог культур різних країн і регіонів, що особливо актуально на сьогоднішній день. Базовими є збереження і пропаганда карнавальних традицій як важливої частини світової культурної спадщини та сприяння розвитку карнавального туризму в різних країнах.

Базові завдання карнавального туризму:

o карнавал може виступати середовищем, в якому людина задовольняє потребу в спілкуванні, а також знімає напругу, викликану особистісними, соціальними чи політичними проблемами;

o карнавал сприяє формуванню іміджу, Оренду того регіону, де він проводиться, що відповідно сприяє розвитку туризму в регіоні;

o карнавальний туризм є прибутковим напрямком у туристичному бізнесі.

Сьогодні карнавал - явище чисто "туристичне", яке втратило колишнє значення для духовного життя народу. Він перероджується в театралізовані демонстрації, на яких все більше фотоапаратів і все менше масок. Адже туристи, що потрапляють на карнавал, у своїй більшості воліють залишатися сторонніми спостерігачами.

Карнавальний туризм став анімаційним феноменом XXI століття. Із заняття, доступного на початку століття вузькому колу осіб, він перетворився в масове захоплення мільйонів людей нашої планети завдяки тому, що бажання подорожувати поєдналося з доступністю туристичних дестинацій і поліпшеними матеріальними можливостями мандрівників. Найвідоміші фестивалі світу:

1. Бразильський карнавал в Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

2. Карнавал Марді Гра в Новому Орлеані (США).

3. Венеціанський карнавал (Італія).

4. Карнавал "Квітковий парад" в Ніцці (Франція). 5.Карнавал острова Мадейра (Португалія).

6. Карнавал "Маусвайф" в Маастрихті (Нідерланди).

7. Гоа-карнавал (Індія).

8. Кельнський карнавал (Німеччина).

9. Карнавал у Базелі (Швейцарія).

10. Карибський карнавал (країни Карибського басейну).

Туризм катастроф (туризм стихійних лих)

Туризм катастроф (туризм стихійних лих) - різновид туризму, що функціонує в місцевостях, де відбулися катастрофічні події.

Катастрофа - велика за масштабами аварія чи інша подія, що призводить до тяжких наслідків. У математиці та фізиці катастрофа - стрибкоподібна зміна стану системи при неперервній зміні параметрів.

Класифікація катастроф у туризмі стихійних лих:

o катастрофи космічних тіл;

o катастрофи в геосферах;

o катастрофи в біосфері;

o катастрофи соціальні;

o катастрофи техногенні;

o катастрофи в житті людей;

o катастрофи машин.

Все більшу популярність набувають екстремальні тури, у яких туристам пропонують подивитися на природні катастрофи. Більшість компаній пропонують туризм катастроф на чотири-п'ять днів, а іноді й на тиждень, у нього входить також страховка від нещасних випадків. Туроператори в основному пропонують торнадо, блискавки, град і пісчані бурі.

На світі є багато людей, що подорожують по світу в пошуках стихійних лих та природних катаклізмів, але ними рухають винятково естетичні міркування. Наприклад, багато хто любить полювати за грозами, штормами, цунамі. У числі найпопулярніших маршрутів - постраждалі від стихії країни та міста:

- узбережжя США, що постраждало від ураганів;

- території Південної та Південно-Східної Азії, що постраждали від землетрусів;

- ісландські вулкани;

- торнадо в центральних штатах США.

Туристи також відвідують місця з трагічним минулим. У кожній країні знайдеться місце, відоме своєю сумною історією. І туди також їдуть тисячі і мільйони туристів, щоб більше дізнатися і зрозуміти про події, які там колись відбулися:

- місце Чорнобильської трагедії в Україні;

- меморіальний комплекс Аушвіц-Біркенау в Польщі;

- меморіал "Поля смерті червоних кхмерів" у Камбоджі.

Туризм катастроф (туризм стихійних лих)
Китовий туризм
Кінотуризм
Конференц-туризм
Коньячний туризм
Креативний туризм
Культурний туризм
Лісовий туризм
Літературний туризм (книжковий туризм)
Мисливський туризм (аутфітер-тур)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru