Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Угорщина

Офіційна назва - Республіка Угорщина. Столиця: Будапешт (1,9 млн осіб). Територія: 93,03 тис. км2. Населення: 10,2 млн осіб. Час відстає від київського на 1 год. Головні міста, тис. осіб: Будапешт, Дебрецен - 205, Мішкольц - 174. Релігійна належність: римо-католики, протестанти, православні. Валюта: угорський форинт.

Географічне положення

Розміщена в Центральній Європі. Межує зі Словаччиною на півночі, Україною на північному сході, Румунією на сході, Сербією та Хорватією на півдні, Австрією на заході. Поверхня переважно рівнинна, лише на півночі є невисокі гори. Головна ріка і транспортна артерія країни - Дунай, що перетинає її з півночі на південь. Завдяки компактності території і відсутності значних перепадів висот клімат однорідний. Найбільші озера - Балатон (596 км2), Веленце (26 км2), Фертьо (23 км2); водосховище Киш-кьоре.

Державний устрій

Парламентська республіка. Глава держави - президент, глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - парламент. Поділяється на 19 областей.

Історичні факти

Угри прийшли на територію сучасної Угорщини з Уралу в ІХ ст., заснували свою державу, яка проіснувала до загарбання її турками в XVI ст. Після розподілу Османської імперії землі Угорщини увійшли до складу Австрійської імперії Габсбургів. Із 1867 р. - у складі Австро-Угорщини. Самостійний розвиток Угорщини почався з 1918 р. У 2004 р. вступила в Європейський Союз.

Туризм

Егер. Мандрівка Угорщиною починається з міста Егер, що розміщене за 120 км від Будапешта на північний схід, убік від автомагістралі. Егер славиться визначними пам'ятками, найдавнішою з яких є фортеця, що успішно витримала штурм турецької армії в 1552 р. Заслуговують на увагу гостей і чудові храми в стилі бароко: Базиліка, де є найбільший в Європі орган, будинок інституту, костел Мінаритів та пам'ятки періоду турецького панування. На базі вже добре відомих у ті часи джерел турки побудували лазні-купальні, одна з яких у трохи реконструйованій формі діє і сьогодні. Злегка радіоактивна лікувальна вода, що містить кальцій, магній і гідрокарбонат, успішно застосовується під час лікування хронічних захворювань органів опорно-рухового апарату, а також під час реабілітаційного лікування після ортопедичних операцій. Егер є центром одного з найвідоміших виноробних регіонів Угорщини, серед незліченної кількості сортів вироблених вин виділяється всесвітньо відомий "Бікавер" ("Бича кров"). Безліч цікавих екскурсій можна зробити в мальовничі гори, що розкинулися на схід від міста.

Дебрецен - найбільше місто східної Угорщини, розміщене на схід від Будапешта (230 км). Це великий центр науки, культури, мистецтв і релігії. Як центр угорської реформаторської (кальвіністської) церкви його часто називають "Кальвіністським Римом". Купальний комплекс розкинувся на великій території, в найчарівнішій частині міста "Надьерде" (Великий ліс). Воду, багату на хлор, бром, йод і гідрокарбонат, використовують для лікування захворювань органів опорно-рухового апарату. Сучасному терапевтичному центру понад десять років. Улітку 1998 р. до нього прибудували і відкрили чотирьохзірковий готель "Термал" здатний задовольнити найвимогливіші запити.

Недалеко від Дебрецена розміщена ще одна термальна купальня Хайдусобосло. Її привабливість підсилює той факт, що в декількох кілометрах від міста розкинулися Хортобадьські степи, які внесені до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Дюла. Місто, розміщене на сході Угорщини, в південно-східній частині Великої Угорської рівнини, на березі р. Фехер Кереш майже на кордоні з Румунією. Лужна йодисто-бромна вода з джерел живить відкриті й закриті басейни Міської купальні, розміщеної у величезному стародавньому парку. Курси купання успішно застосовують під час лікування захворювань органів опорно-рухового апарату, а питні курси використовують для лікування запальних захворювань травного тракту. Визначною пам'яткою міста є єдина на рівнинній частині Угорщини фортеця, що в наші дні приймає театральні фестивалі. У місті народилося багато видатних діячів угорської культури. Серед них автор музики угорського гімну Ференц Еркель, звідси родом і родина всесвітньо відомого німецького художника Альбрехта Дюрера.

Будапешт. Столиця країни значно відрізняється від інших міст. Відправитися на прогулянку Будапештом варто з Фортечної гори, де розміщена Будайська фортеця. Її історія починається в далекому минулому. Район, де вона знаходиться, сформувався в XV ст. Знайомство з ним можна почати з його центральної площі, що має ім'я Святої Трійці. Посередині площі піднімається монумент Святій Трійці, але головна окраса площі - це знаменитий храм Матяша. Перші згадки про нього виявлено в документах 1247 р., де він згадується, як храм Марії. Відтоді його неодноразово перебудовували, у сучасному вигляді існує з 1896 р.

У південній частині Фортечної гори піднімається масивний ансамбль Королівського палацу, побудованого сім століть назад. Сьогодні в його будинках працюють кілька музеїв. Найпопулярніший із них - Національна Галерея. Тут зібрано здобутки найвідоміших угорських художників і скульпторів XIX-XX ст. Перед Галереєю є велика тераса, відкіля відкривається прекрасний вид на гору Геллерт. Її висота 235 м. На вершині гори споруджена Цитадель. Це порівняно молода споруда, яку побудували Габсбурги в 1850 р., щоб тримати під контролем угорську столицю. Піввіку тут знаходився австрійський гарнізон. Зараз у її колишніх казармах працюють: ресторан, пивний бар, кав'ярня. Біля підніжжя гори Геллерт є одна зі знаменитих угорських купалень - "Рудаш", побудована на джерелі лікувальної термальної води. А недалеко від неї, за течією Дунаю є готель "Геллерт", у комплекс якого входять: водолікарня, відкритий басейн із штучними хвилями, а також закритий басейн. Вони теж використовують воду підземних термальних джерел.

На базі термальних джерел працює безліч інших купалень і бань. Одна із найпопулярніших - "Сечені", розміщена на Пешт-ській стороні, біля парку Варошлигет, тобто "Міський гай". Купальня і водолікарня "Сечені" побудовані в 1913 р. Вода до них надходить з артезіанського колодязя глибиною 1256 м, і має постійну температуру 76 оС. У парку на площі 13,5 га розмістилися Столичний зоопарк і Ботанічний сад. У даний час тут є понад 4000 тварин і близько 10 тисяч рослин. Звірі і птахи живуть в умовах, максимально наближених до їх рідного середовища.

Західний кордон Варошлигета виходить на площу Героїв, у центрі якої розташований пам'ятник Тисячоріччю Угорщини. Його побудували в 1896 р., до свята, але на початку століття змінили деякі його скульптури. Центр ансамблю становить 36-ти метрова колона з крилатим генієм на вершині і статуї вождів семи угорських племен, серед них і Арпада, вождя угорців, що прийшли у 896 р. на територію нинішньої Угорщини. По обидва боки колони - напівкругла колонада з бронзовими статуями видатних діячів угорської історії.

У Будапешті два залізничних і шість автомобільних мостів через Дунай. Кожний із них є архітектурним шедевром. Найстарший міст - Ланцхід, що означає "Ланцюговий міст", був побудований у 1849 р. Між мостами Арпад і Маргет, у самому центрі Будапешта, на Дунаї розміщений острів Маргет, ще одна визначна пам'ятка угорської столиці. Його довжина 2,5 км, найбільша ширина 500 м. Люди жили тут ще в давні століття. Це улюблене місце відпочинку будапештців і гостей столиці. На острові працюють два готелі, безліч ресторанів і кафе, і пляж "Палатінус". Спустившись на острів із моста Арпад, можна прогулятися чарівним японським садом, недалеко від якого розміщений літній міст, де щорічно проходять літні театральні фестивалі.

Паралельно острову Маргет на західному березі Дунаю розміщений найдавніший район столиці, Буда, тобто "Стара Буда". Головними туристичними об'єктами є - Головна площа, по-угорськи "Фе Тер", залишки будівель древнього римського поселення Аквінка. Варто відвідати музей Аквінка, що є поруч із руїнами цивільного міста римлян. Але найбільший інтерес гостей викликає амфітеатр військового міста, недалеко від музею. Це - один із найбільших амфітеатрів, що були в римських провінціях.

На захід від столиці, в межах Середньодунайської рівнини, розміщено найбільше озеро Європи - Балатон. Довжина - 79 км, ширина 1,2-12,4 км. Середня глибина 3,6 м, максимальна - 12,5 м (Тиханьська впадина). Дно озера вкрите дрібним піском. Літом середня температура води 21-22°С. В озеро впадає декілька коротких рік, найбільша з них - Зала. На берегах озера з давніх часів знаходились поселення фракійців і кельтів. В І ст. н. е. ця територія входила до складу Римської імперії. В ІХ ст. її заселяють слов'яни, а з Х ст. - регіон захоплений угорцями.

Туризм на Балатоні почав розвиватися з XVIII ст., невеликі містечка поступово перетворювалися на курортні центри, де відпочивала європейська аристократія. Розвитку курорту сприяла наявність джерел мінеральних вод, а також початок судноплавства на Балатоні. Усього на берегах озера кілька десятків невеликих населених пунктів, найбільші міста - Балатонфюред, Шіофок і Кестхей. Селище Тихань на однойменному півострові відоме завдяки одному з найстарших монастирів Угорщини.

Найбільший півострів на озері - Тиханьський. На його нижчому пагорбі дев'ятсот років тому звели церкву і монастир бене-диктів. Від колишньої церкви залишилася лише крипта романського стилю, яку підпирають масивні колони. У 1060 р. в крипті собору похований засновник абатства - король Андраш I. Сучасний храм збудований в 1754 р. у стилі бароко, реконструйований у 1890 р. Головною перлиною внутрішнього оздоблення є різьблені вівтарі. Уся територія півострова оголошена заповідною зоною. З її найвизначніших пам'яток варто оглянути Внутрішнє озеро (Белшето), створений гейзерами кам'яний конус, Золотий будинок (Араньхаз) і лавандові поля.

Кестхей - найстародавніше місто на узбережжі Балатону, розташоване на західному березі. Своїм багатством місто завдячує родині Феттетичів, які збудували замок у бароковому стилі (1745, перебудований в 1887 р.), у парку влітку раз на тиждень влаштовуються концерти. На центральній площі розміщена готична францисканська церква (1386), її дзвіниця прибудована значно пізніше, наприкінці XIX ст. В музеї Балатону знаходяться його діорами, серед експонатів - археологічні знахідки, флора і фауна даної території. У програмі заходів постійно значаться літній "Балатонський фестиваль" і "Балатонська осінь".

Балатонфюред - курортна столиця північного берега Балатону, офіційно статус курорту отримано в 1772 р. Головна визначна пам'ятка міста - цілющі джерела мінеральної води. На центральній площі Балатонфюреда у 1800 р. був побудований питний зал імені Лайоша Кошута, в якому дотепер п'ють воду курортники. Уздовж узбережжя Балатону знаходиться алея Рабіндраната Тагора. На алеї знаходяться скульптури і меморіальні дошки на честь відомих осіб, які проходили лікування в місті.

Шіофок - найбільше місто південного берега. Розташоване на березі р.Шіо, яка з'єднана за допомогою каналу з Дунаєм. На р. Шіо розташований шлюз (1863), який дозволяє регулювати рівень води Балатону. В околицях міста розміщені найпопулярніші пляжі. У липні в місті проводиться великий фольклорний фестиваль "Золота мушля".

Курорти

Балф. У західній провінції країни помітний вплив австрійської культури, а розвиток сучасної туристично-рекреаційної бази орієнтується на відвідання австрійців цієї прикордонної території. Водолікарня м. Балф розміщена поблизу підніжжя Альп, на березі озера Ферті, 7 км від Шопрона й 75 км від Відня. Його джерела відомі з часів Римської імперії. З XVI ст. купальня була власністю міста Шопрон, і, цікаво відзначити, що це було перше в Угорщині курортне місце, де за вхід у купальню треба було платити. Вода місцевих джерел містить солі, гідрокарбонат, хлорид, сірку, що сприяє лікуванню хронічних захворювань органів опорно-рухового апарату. Питні курси цієї води успішно застосовуються під час лікування запальних захворювань шлунково-кишкового тракту. Місцева вода розливається в пляшки. Невелике, але дуже затишне курортне містечко сильно постраждало під час Другої світової війни. Відбудова завершилась тільки в 1975 р. Визначною пам'яткою Балфа є побудований у XIVст. собор, а також так звана купальна каплиця. Її фрески унікальні - вони зображують Христа в купальні. У безпосередній близькості від Балфа є одне з найгарніших міст Угорщини - Шопрон, яке називають угорським Версалем, де є палац князів Естерхазі і відомі каменоломні у Фертеракоше.

Бюк. У містечку Бюк три десятиліття назад у процесі нафторозвідувального буріння на поверхню, як гейзер, вирвався струмінь термальної води температурою 58 оС. Після цього "сонне" містечко Бюк і його околиці пережили процес бурхливого розвитку. Була побудована водолікарня, здатна щодня приймати тисячі гостей, слідом за цим один за одним споруджували готелі, будинки відпочинку і дачі. Особливістю курорту є відкритий в 1997 р. рекреаційний парк. Сьогодні Бюк є, напевно, найдинамічнішим курортом, де чудово почуваються і пацієнти, що прагнуть оздоровлення і молодь, що надає перевагу розвагам та спорту. Оскільки Австрія є всього за 25 км, понад половину гостей прибувають відтіля. Тут обладнаний найбільший не тільки в Угорщині, але і у всій Центральній Європі майданчик для гри в гольф. Відпочиваючі мають змогу побувати на численних екскурсіях у таких середньовічних містах, як Шопрон і Кесег, познайомитися з пам'ятками римської епохи в Сомбатхеє.

Шарвар. Невелике містечко Шарвар, розміщене за 120 км і від Відня, і від Граца, у свій час було маєтком однієї із найзнатніших родин Угорщини, Надашді. Пов'язаний у минулому з фортецею, величезний дендрарій, сьогодні безпосередньо зв'язаний з побудованим 10 років тому термальним готелем, де проходять курси лікування пацієнти з захворюваннями органів опорно-рухового апарату і з хронічними запальними захворюваннями дихальних шляхів. Одержувана шляхом випарювання з води одного з місцевих джерел сіль, "Шарварський термальний кристал" відома в усьому світі. Розчиняючи у воді, її використовують для прийняття ванн, а також для інгаляцій у разі хвороб дихальних шляхів. Із Шарвара легко можна проїхати в сусідні міста Шопрон, Кесег, Сомбатхей, а також до найбільшого в Центральній Європі озера Балатон.

Хевіз - найвідоміший курорт Угорщини. Він міститься в просторій долині за 6 км від Кестхея, на північно-західному березі Балатону. Хоча в процесі проведених останніми десятиліттями археологічних розкопок було знайдено експонати, які доводять, що в часи Римської імперії тут був курорт, перші письмові згадки про Хевіз датуються XIV ст. У другій половині XVIII ст. селище пережило бурхливий розвиток. Головною визначною пам'яткою Хевіза є розміщене на площі 4,7 га унікальне, навіть у світовому масштабі, термальне озеро глибиною 36 м. У літні місяці температура води озера становить 33-34оС і навіть у найхолодніший зимовий період вона не опускається нижче 26оС. Дебіт води озера такий, що за 28-30 годин вона цілком оновлюється. І ця величезна кількість води є в постійному русі. Гаряча вода, що надходить із джерела, розбиваючись на поверхні на радіальні струмені, повільно обертається в напрямі годинної стрілки. Через таке постійне перемішування у всіх точках озера температура однакова. Вода озера каналом спускається в Балатон. Одним з найвідоміших лікувальних чинників Хевіза є легко радіоактивні грязі на дні озера. Склад озерної води і термальних вод Хевіза цілком аналогічний, вона містить луги, гідрокарбонат, сірку і злегка радіоактивна. Лікувальні грязі та сама вода дуже оздоровче діють під час лікування хронічних дегенеративних захворювань органів опорно-рухового апарату, посттравматичних станів, подагри, хвороби Бехтєрєва. Крім ревматичної клініки імені св. Ан-драша, бажаючих лікуватися чи просто відпочивати, приймають численні готелі, пансіонати і приватні готелі. Кількість місць у них наближається до 10 тисяч. Хевіз є популярним курортом влітку і взимку. Близькість Кестхея і Балатону забезпечує широкі можливості для занять в галузі культури і спорту. Звідси обов'язково варто зробити екскурсію в один із найгарніших в Угорщині палаців у стилі бароко - палац сімейства Фештетіч, де розмістилася відома бібліотека "Гелікон".

Залакарош. Кілька десятиліть тому під час нафторозвідувального буріння свердловин недалеко від Хевіза і Балатону на поверхню вирвалася вода з багатим вмістом розчинених у ній мінеральних речовин, йоду, брому і фтору. Температура води в джерелах досягала 85 і навіть 99 оС. У центральному будинку водолікарні "Граніт" пацієнти можуть прийняти всі необхідні процедури. Крім закритих басейнів у парку лікарні, є басейни під відкритим небом. У Залакарош приїжджають пацієнти, які страждають захворюваннями органів опорно-рухового апарату, хронічними запальними гінекологічними захворюваннями. Звідси можна робити й екскурсії, серед яких поїздка до Малого Балатону з його унікальним пташиним заповідником. Малий Балатон - одна з найбільших в Угорщині природоохоронних зон. Багато хто виїжджає і в заповідник буйволів, що міститься недалеко від За-лакароша.

Україна
Чехія
Чорногорія
Швейцарія
Додатки
Додаток 1. ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України
Додаток 2. ЗАКОН УКРАЇНИ Про державний кордон України
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Історія розвитку туризму
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru