Землеробство - Гудзь В.П. - 6.3. Підготовка насіння до сівби

При поганому зберіганні насіння втрачає посівні якості. Щоб запобігти цьому, його треба зберігати в обладнаних зерносховищах, які повинні мати добру вентиляцію. До завантаження його необхідно очистити і продезінфікувати. Проти шкідників (кліщі, довгоносики, хлібний трач) застосовують хлорпікрин, сірководень та інші хімічні препарати. З гризунами ведуть боротьбу за допомогою принад з миш'яком, вуглекислим барієм або збудником мишиного тифу.

У зерносховищі має бути підвал, який добре провітрювався б і був зручним для знищення шкідників. Засіки для зберігання насіння слід розміщувати не ближче як 70-80 см від зовнішніх стін. У них засипають добре очищене і висушене насіння по культурах і сортах. Вологість насіння зернових культур не повинна перевищувати 14-15%. Навіть сухе насіння перед засипанням у засіки слід просушувати протягом 3-4 днів, що підвищує його схожість і енергію проростання. Насіння зернових культур зберігають у засіках насипом або в мішках. Висота насипу не повинна бути більша ніж 2,5 м, а при підвищенні вологості й потеплінні - не більше 1,5 м.

Під час зберігання спостерігають за температурою, вологістю зерна та появою шкідників. Температуру регулюють, змінюючи товщину шару зерна. Під час сильних морозів зерно в засіках укривають. При підвищенні температури й вологості для провітрювання насіння активно вентилюють за допомогою механізмів. Періодично зерносховище провітрюють, відкриваючи двері та включаючи вентилятори. Тепер часто застосовують активну вентиляцію зерна, продуваючи повітря через його товщу спеціальними установками.

6.3. Підготовка насіння до сівби

Підготовка насіння до сівби залежно від культури та стану насіння включає такі основні прийоми: очищення, сортування, калібрування, протруювання, повітряно-теплове обігрівання тощо.

Очищення і сортування. Насіння очищають і сортують для того, щоб відокремити домішки живого і мертвого сміття та підготувати до сівби найбільш повноцінне і вирівняне за розмірами й масою насіння. Залежно від ступення засміченості насіння культурних рослин, виду насіння бур'янів, а також зернових домішок використовують певний спосіб очищення. Для цього в господарствах застосовують складні зерноочисні машини ЗАВ-40, КЗС-30М, КЗС-40, ОВП-20А, ОС-465А та ін.

Підготовляючи до сівби насіння кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків та інших культур, крім очищення, його калібрують, тобто сортують за довжиною, шириною і товщиною. Сівба каліброваним насінням сприяє рівномірному його висіву. Так, якщо сіють пунктирним способом, то в рядку висівається певна кількість насіння, що зменшує подальші затрати праці й коштів під час догляду за посівами.

Насіння конюшини і люцерни очищують на машині ЭСМ-1А.

Ретельне очищення і сортування насіння зернових та інших культур дає можливість одержати високоякісний насіннєвий матеріал, що значною мірою підвищує урожай.

Протруювання насіння - ефективний прийом боротьби з бактеріальними хворобами. Розрізняють мокре, напівсухе, сухе та термічне знезаражування насіння.

Мокре протруювання насіння ефективне проти твердої сажки всіх зернових культур (пшениці, жита, ячменю, проса), а також проти твердої та летючої сажки вівса. За 2-3 дні до сівби насіння змочують розчином формаліну (на одну частину 40%-го препарату беруть 300 частин води) за допомогою універсальних машин ПСШ-3 або ПС-10. Потім зерно згортають у купи і на 2 год вкривають брезентом або мішками. За цей час пари формаліну вбивають спори сажки. Після цього насіння розсипають тонким шаром і просушують під навісом. На 1 т зерна витрачають 100 л розчину, тобто 1 кг 40%-го формаліну.

Напівсухим способом протруюють тільки плівчасте насіння - ячменю, вівса, проса. Розчин готують більш концентрований: на 1 частину формаліну беруть 80 частин води. Оброблене насіння, згорнуте в купи, витримують під брезентом протягом 4 год. Потім його без попереднього висушування висівають. На 1 т насіння витрачають 30 л розчину.

Для сухого протруювання насіння хлібних злаків, зернобобових, буряків, льону, соняшнику та інших культур застосовують фентиурам, ТМТД, вітавакс, байлетон, фундазол та інші препарати. Норми їх залежать від виду насіння: для зернових здебільшого 1-2 кг на 1 т насіння. Кондиційне насіння протруюють сухим способом за 2-3 місяці до сівби на машинах ПС-10, ПСШ-3. Оскільки препарати дуже отруйні, протруювання проводять, суворо дотримуючись інструкції.

Проти летючої сажки пшениці та ячменю ефективне термічне знезаражування, при якому насіння замочують протягом 4 год у воді, нагрітій до 28-32°С. При такій температурі спори гриба летючої сажки швидко проростають. Потім, щоб знищити пророслі спори сажки, насіння на 7-8 хв занурюють у воду, нагріту до 52-53°С. Після цього його охолоджують у холодній воді й просушують на повітрі. Застосовують також однофазне термічне протруювання, при якому насіння прогрівають у воді при температурі 45-46°С протягом 4-4,5 год. Для термічної обробки насіння використовують спеціальну установку КТС-0,5, а для термічного протруювання - електродну установку. На останній насіння прогрівають при температурі 45°С протягом 3,5-4 год залежно від кондиції та сорту. Щоб запобігти пошкодженню насіння деяких культур, наприклад кукурудзи, дротяниками, перед сівбою його обробляють інсектицидами.

Важливим у підготовці насіння до сівби є повітряно-теплове обігрівання на сонці протягом 3-5 год, або шляхом активного вентилювання підігрітим повітрям до 3035°С.

Насіння зернобобових культур перед сівбою обробляють нітрогіном, азотобактерином - препаратами, які містять бульбочкові бактерії, або вільноживучі азотофік-суючі бактерії.

Останніми роками широкого застосування набуло дражування та інкрустація насіння. При дражуванні насіння покривають захиснопоживною плівкою та надають йому шароподібної форми для таких культур, як буряки, морква та ін. Інкрустація передбачає покриття насіння захисними плівками, до складу яких входять ростові речовини, мікродобрива та інсектициди.

6.4. Сівба сільськогосподарських культур
6.5. Сівалки й агротехнічні вимоги до їх роботи. Якість сівби
7. СИСТЕМИ ЗЕМЛЕРОБСТВА
7.1. Поняття про системи землеробства та їх історичний розвиток
7.2. Особливості систем землеробства в різних ґрунтово-кліматичних зонах України
7.2.1. Ведення землеробства на Поліссі
Агрокліматична характеристика
Система сівозмін
Система удобрення культур
7.2.2. Ведення землеробства в Лісостепу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru