Країнознавство - Масляк П.О. - 5.2. Країни Центральної Європи

До складу Центральної Європи належать країни колишнього соціалістичного табору, які в минулому були сателітами Радянського Союзу. Всі вони або вже увійшли до ЄС і НАТО, або ж прагнуть це зробити. Вони переорієнтували свої політичні, економічні, освітні, культурні та інші інтереси з Росії на ЄС. Це дало їм змогу успішно розвиватися. Серед цих держав найхарактернішою, ключовою, безперечно є Польща.

5.2.1. Польща

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Польща. Столиця — Варшава (понад 1,7 млн осіб). Площа — 313 тис. км2 (68-ме місце у світі). Населення близько 39 млн осіб (30-те місце). Державна мова — польська. Грошова одиниця — злотий.

Географічне положення. Польща знаходиться в басейні річок Вісли та Одри. На північному сході межує з Росією (анклав Калінінградська обл.) та Литвою. На сході і південному сході простяглися кордони з Білоруссю й Україною. На півдні і південному заході Польща межує зі Словаччиною та Чехією. Західні кордони відділяють її від Німеччини. Географічне положення Польщі в цілому дуже вигідне. За транспортно-географічним рейтингом Польща друга у Європі після України.

Історія виникнення та розвитку. Початок державності закладено династією П'ястів у X ст. У 1385 р. утворилась унія Польщі з Великим князівством Литовським. На основі Люблінської унії 1569 р. Польща і Литва утворили одну державу — Річ Посполиту. Наприкінці XVI ст. майже безперервні війни зі Швецією, Росією й Османською імперією внутрішньо ослабили

Польщу, що призвело до її поділу наприкінці XVIII ст. між Росією, Пруссією і Австрією. Аж до XX ст. незалежної польської держави не існувало. Численні повстання поляків закінчувалися поразками. У 1918—1919 pp. Польща як незалежна держава була відновлена. У війні з російськими більшовиками 1919—1921 pp. незалежність вдалося відстояти. Але в 1939 р. внаслідок узгодженого нападу з заходу Німеччини та зі сходу Радянського Союзу Польща знову втратила незалежність. Після перемоги СРСР над Німеччиною за допомогою радянських військ у Польщі було створено тоталітарну державу. Опір суспільства і соціально-економічна криза призвели до відновлення багатопартійної політичної системи з 1989 р. У 1997 р. прийнято демократичну конституцію. У 2004 р. Польща стала членом НАТО, увійшла до складу ЄС.

Державний устрій і форма правління. Польща унітарна держава, парламентська республіка. Глава держави — президент, який обирається на 5 років на загальних всенародних виборах. Виконавча влада належить президенту й уряду (раді міністрів). Голова уряду призначається президентом. Законодавча влада здійснюється двопалатним парламентом, що складається із сейму та сенату. Депутати і сенатори обираються терміном на 4 роки на основі всенародного голосування. У сеймі 460 депутатів, у сенаті — 100 сенаторів.

Природні умови та ресурси. Понад 90% території Польщі займають рівнини (низовини і височини). На півдні країни височать гори. Це Західні Карпати і Судети. Найвища точка 2499 м.

Клімат Польщі помірний, перехідний від морського до континентального. Температура повітря взимку знижується у східному напрямку, а влітку — підвищується. На рівнинній частині країни кількість опадів коливається від 500 до 700 мм.

Більшість річок впадають до басейну Балтійського моря. Вони доволі повноводні. Вісла та Одра судноплавні і з'єднані між собою каналами. У Польщі понад 900 озер. Найбільш їх розташовано на півночі.

На території Польщі переважно бідні дерново-підзолисті ґрунти. В минулому на них росли могутні ліси. Нині лісистість території становить близько 27%. На сході й півночі збереглися незаймані ліси (пущі) — Біловезька, Августовська. В них водяться зубри, лосі, олені, козулі, кабани, вовки, рисі. Багато цінних промислових птахів — тетеруків, глухарів, куріпок. У Польщі більше десяти національних парків. У Балтійському морі багаті рибні запаси (тріска, салака).

Країна володіє багатою мінерально-сировинною базою. Особливо виділяють поклади кам'яного та бурого вугілля, сірки, кухонної солі, мідної та цинкової руд. Є численні джерела мінеральних вод. Гідроенергетичні ресурси незначні.

Населення. За чисельністю населення Польщі посідає сьоме місце в Європі. Середня його густота — близько 124 особи на 1 км2. Найгустіше заселена центральна, південна частина та узбережжя Балтійського моря, найменше — гірські райони. Спостерігається незначний природний приріст населення (0,9%о). Середня тривалість життя жінок становить 77 років, чоловіків — 68 років. Переважає міське населення — близько 64%. Крім столиці більше міст-мільйонерів немає. Лодзь має понад 800 тис. жителів, Краків — близько 750 тис. Поляки становлять майже 99% населення країни.

Господарство. Економіка Польщі перебуває в стані ринкової трансформації. Це типова індустріально-аграрна країна. В промисловості переважає машинобудування й хімічна промисловість. Розвинута легка та гірничо-видобувна галузі.

Основним енергоносієм Польщі є кам'яне вугілля Верхньосілезького басейну, за видобутком якого їй належить перше місце в Європі, а також вона є найбільшим його експортером. Видобуток нафти та природного газу незначні. Основний осередок чорної металургії на півдні в районі Кракова і Ченстохова. У Верхній Сілезії діє металопереробна галузь: виплавляють цинк, алюміній і мідь. До цієї металургійної бази тяжіє важке машинобудування. Найбільшими машинобудівними центрами є найбільші міста. Випускають автомобілі, сільськогосподарські машини, морські судна; варшавські заводи спеціалізуються на виробництві приладів, верстатів, електроніки.

Хімічна промисловість представлена всіма найважливішими галузями. У Плоцьку діє потужний нафтопереробний завод. Розвинута фармацевтична промисловість.

У Польщі традиційно розвинуті легка та харчова промисловість. Головний центр виробництва текстилю — м. Лодзь. Харчова промисловість виробляє м'ясні та плодоовочеві консерви, бекон, переробляє картоплю, а також борошно і цукор.

У структурі сільського господарства переважає рослинництво. Вирощують пшеницю, жито, ячмінь. Повсюдно вирощують картоплю. На півдні переважають значні посіви цукрових буряків (7-ме місце у світі). За поголів'ям свиней Польща посідає 7-ме місце у світі. Щорічно у Балтійському морі виловлюють близько 500 тис. тонн риби.

Країна має густу транспортну інфраструктуру. Довжина залізничних колій перевищує 30 тис. км, автомобільних магістралей — 150 тис. км. Інтенсивно використовуються для судноплавства річки та канали. Найбільші морські порти — Гданськ, Гдиня й Щецин.

Культура та соціальний розвиток. Польща має багату культурну, духовну та архітектурну спадщину: театри, музеї, численні костьоли, монастирі, палаци. У списку ЮНЕСКО нараховується 5 об'єктів. Країна має розвинуту мережу освітніх закладів. Обов'язковою є 8-річна освіта. На 100 тис. жителів припадає 1521 студент. Найбільшими університетами є Варшавський, Познанський та Ягеллонський (Краків). Останній належить до найстаріших у світі (заснований у 1364 p.). Медицина та охорона здоров'я мають високий європейський рівень розвитку.

У Польщі близько 12,5% економічно активного населення не мають роботи.

Найбільш тиражованими газетами є "Жеч Посполита", "Газета виборча" і "Жиче Варшави".

Польща визнала державну незалежність України 2 грудня 1991 р., тобто однією з перших у світі. Дипломатичні відносини між країнами встановлено 4 січня 1992 р. Польща та Україна підписали понад сто двосторонніх документів про співпрацю.

Зовнішньоторговельний оборот між обома країнами в окремі роки сягав 1 млрд дол. США.

Запитання та завдання

1. Пригадайте з раніше вивченого, які країни належать до Центральної Європи.

2. Чому Польща раніше, ніж Україна, увійшла до НАТО та ЄС?

3. Чому, на вашу думку, Польща намагається сприяти входженню України до НАТО та ЄС?

5.2.1. Польща
5.3. Країни Східної Європи
5.3.1. Україна
5.4. Країни Євразії
5.4.1. Росія
5.4.2. Казахстан
5.4.3. Туреччина
Висновки
Розділ 6. КРАЇНИ АЗІЇ
6.1. Країни Закавказзя
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru