Країнознавство - Масляк П.О. - 8.1.1. Єгипет

8.1. Країни Північної Африки

Регіон складається з семи арабських країн, які об'єднуються в один регіон не лише на основі географічної близькості. їх поєднує спільна історія та значною мірою єдина етнічна належність до арабського світу. Важливою рисою є також ісламське підґрунтя у виділенні цього регіону. Найпотужнішою країною регіону є Єгипет.

8.1.1. Єгипет

Загальні відомості. Офіційна назва — Арабська Республіка Єгипет (АРЄ). Столиця — Каїр (близько 10 млн осіб). Площа — близько 1 млн км2 (29-те місце у світі). Населення — понад 71 млн осіб (15-те місце). Державна мова — арабська. Грошова одиниця — єгипетський фунт.

Географічне положення. Єгипет займає північно-східну частину Африки. Близько 60 тис. км2 його території знаходиться на Синайському півострові в Азії. Територія Єгипту з півночі омивається водами Середземного моря Атлантичного океану, а зі сходу — водами Червоного моря Індійського океану. На заході краї-

на межує з Лівією, на півдні — з Суданом, на північному сході — з Ізраїлем; Єгипту належить Суецький канал. Знаходячись між Африкою, Азією та Середземномор'ям Європи, він має в цілому дуже сприятливе географічне положення.

Історія виникнення та розвитку. Єгипет — одна з найдавніших держав світу. Близько 3100 р. до н. е. в родючій долині Нілу виникло два державних утворення (Верхній та Нижній Єгипет). В одну державу їх об'єднав легендарний фараон Мене. За тисячі років Єгипетські царства демонстрували світові чітку організацію державної влади та війська. Процвітали тут ремесла та будівництво (зокрема, донині людей вражають піраміди, палаци та храми).

У пізній період історії Стародавнього Єгипту почався його поступовий занепад і панування в країні різних завойовників — лівійців, персів, ассирійців тощо. У 31 р. до н. е. Єгипет стає провінцією Римської імперії. Після її поділу з 395 р. н. е. увійшов до складу Візантії. У 641 р. Єгипет завоювали араби. Мешканці країни — християни - копти — почали асимілюватися та ісламізуватися. У X— XII ст. Єгипет пережив період розквіту, була збудована нова столиця Каїр. У 1517 р. Єгипет було завойовано та приєднано до Османської імперії. Як провінція останньої він проіснував до 1914 р. Після цього був завойований французами та британцями. Офіційно незалежною державою Єгипет став у 1922 р. З 1953 p., після ліквідації монархічного ладу, став республікою. Країна пережила дві війни з Ізраїлем і окупацію ним Синайського півострова. Нині відбувається зростання ісламського фундаменталізму.

Державний устрій і форма правління. Єгипет — унітарна держава, президентська республіка. Глава держави — президент, керівник уряду — прем'єр-міністр. Законодавча влада належить Народній асамблеї. Термін її повноважень — п'ять років. Загальна кількість депутатів у парламенті — 444. Країна поділяється на 27 губернаторств.

Природні умови та ресурси. У рельєфі Єгипту переважають рівнини та височини. Лише на сході здіймаються невисокі гори, найвищою точкою яких є г. Катренах (2637 м). У западині Каттара місцевість лежить на 133 м нижче рівня моря. На схід від долини Нілу знаходиться плоскогір'я з середньою висотою близько 600 м.

Більша частина Єгипту знаходиться в зоні сухого тропічного клімату. Північне узбережжя Середземного моря — в субтропічній зоні. Середні температури липня з півночі на південь змінюються від +25 °С до +34 °С, а у січні — від +11 °С до +16 °С. На більшій частині території Єгипту кількість опадів не перевищує 100 мм на рік. Тут зафіксована найвища температура повітря у світ +58 °С.

Рослинний і тваринний світ Єгипту дуже бідні. Майже увесь Єгипет це пустелі: Сахара, Лівійська, Нубійська, Синайська. Вони складаються з піску, каміння та гравію. Лише де-не-де зустрічаються оази. З березня по червень із Сахари дме сухий гарячий вітер — хамсин. Тут дуже спекотно. Єдина річка Єгипту — Ніл.

Єгипет має доволі значні запаси мінеральних ресурсів, серед яких виділяються енергоносії — нафта, природний газ, кам'яне та буре вугілля, уран, а також руди чорних і кольорових металів: залізна, марганцева, титанова. Є родовища міді, нікелю, свинцю, цинку, вольфраму, молібдену, золота тощо, зустрічаються також поклади хімічної сировини, особливо сірки, кухонної солі, фосфоритів.

Населення. Середня густота населення перевищує 71 особу на 1 км2. Понад 90% зосереджено в долині Нілу. Населення швидко зростає. Народжуваність перевищує 28%о, смертність — 9%о. Природний приріст — приблизно 19%о. Міське населення становить понад 45%. Крім столиці до міст-мільйонерів належать Александрія (понад 3,5 млн осіб) та Ель-Гіза (2,5 млн). Араби становлять близько 98% населення, з них 90% — мусульмани-суніти.

Господарство. Донині основною галуззю господарського комплексу Єгипту є сільське господарство. Але воно не в змозі задовольнити потреби швидко зростаючого населення в продуктах харчування. Основними сільськогосподарськими культурами є бавовник, рис, пшениця, кукурудза, цибуля, часник та цукрова тростина. За обсягами збирання довговолокнистого бавовнику Єгипет посідає перше місце у світі. Постійно розширюються площі зрошуваних земель. Тваринництво відіграє допоміжну роль у зв'язку з обмеженою кормовою базою. Розводять велику рогату худобу, овець, кіз, верблюдів, віслюків. Розвивається птахівництво. У цілому на сільське господарство припадає до 20% ВНП.

У промисловості основною галуззю є гірничовидобувна. Вона зосереджує основні зусилля на видобуванні нафти та природного газу, а також залізної та марганцевої руди, руд кольорових металів, переважно хромітів, та сировини для хімічної промисловості (солі та фосфоритів). На р. Ніл працюють ГЕС.

Серед галузей обробної промисловості найрозвинутішими є машинобудування та металообробка, чорна та кольорова металургія, нафтопереробка, хімічна та нафтохімічна, легка та харчова промисловість.

Головний вид транспорту Єгипту — автомобільний. Довжина автошляхів перевищує 50 тис. км, залізничних магістралей — 9 тис. Велике значення у зовнішньоекономічних зв'язках має морський транспорт. Найбільші порти — Александрія, Суец, Порт-Саїд. Важко оцінити значення в економіці Єгипту Суецького каналу. Це один із двох, поряд з Панамським, головних транспортних каналів світу. Він має пропускну спроможність 78 суден за добу. Канал приносить Єгипту великі доходи за рахунок плати за проходження його водами. Судноплавним є й Ніл. У столиці та Луксорі діють міжнародні аеропорти.

Культура та соціальний розвиток. Єгипту належить одна з найбільших у світі історико-культурних спадщин.

В Ель-Гізі знаходяться піраміди Хеопса, Хефрена та Мікерина, які є єдиним із семи чудес стародавнього світу, що збереглися до наших днів, і не менш відомий Сфінкс.

У давній столиці Єгипту Мемфісі (Менноф-Ра) — величні руїни храму Птаха. Тут коронували фараонів, а також відома статуя фараона Рамзеса П заввишки 14 м.

Світовим надбанням є також Луксор (у давнину Фіви), одна з давніх столиць Єгипту. Особливим є Луксорський храм на честь Амона-Ра з велетенськими статуями фараонів. Не оминають туристи й знамениту Алею сфінксів.

Карнак відомий найбільшим у світі колонним храмом на честь Амона-Ра та двома святилищами.

У Долині царів знаходяться гробниці фараонів різних династій і єдина нерозграбована гробниця фараона Тутанхамона, де були знайдені неоціненні скарби.

Знаменитим є Саккар з некрополем фараонів різних династій і величним поховальним комплексом фараона Джосера та ін. Цьому переліку немає кінця.

Арабська Республіка Єгипет визнала незалежність України 3 січня 1992 р. шляхом підписання спільного комюніке. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 25 січня 1992 р. У Києві функціонує посольство АРЄ.

Запитання та завдання

1. Назвіть і покажіть на карті країни, які належать до Північної Африки,

2. З якими країнами безпосередньо межує Єгипет?

3. Який адміністративно-територіальний поділ Єгипту?

4. Який вид транспорту є головним у Єгипті?

8.2. Країни Західної Африки
8.2.1. Нігерія
8.3. Країни Центральної Африки
8.3.1. Демократична Республіка Конго
8.4. Країни Східної Африки
8.4.1. Кенія
8.5. Країни Південної Африки
8.5.1. Південно-Африканська Республіка
Висновки
Розділ 9. КРАЇНИ АВСТРАЛІЇ ТА ОКЕАНІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru