Корпоративна культура: діловий етикет - Тимошенко Н.Л. - Розділ 8.ДІЛОВІ ЇЖІ

8.1. ВИБИРАЄМО: СНІДАНОК, ЛАНЧ, ЧАЙ, ОБІД

Ділові їжі сьогодні можуть бути практично будь-якого обсягу та формату. Спільним для них є те, що вони по суті є більш значною подією, ніж простий сніданок, обід і т. ін.: їжа сама по собі не головне, метою є зустріч ділових людей і продовження ними в інших умовах ділового спілкування з привнесенням у цей процес більше, ніж під час зустрічей в офісі, світського елементу.

Ділові їжі можуть мати різну мету: краще познайомитися з клієнтом; заохотити потенційного партнера до співробітництва; підтримати та розвинути стосунки з партнером, з яким ваша фірма має спільний бізнес. Ділові сніданки, ланчі також можна використати як форму проведення співбесіди з перспективним кандидатом на вакантну посаду; як спосіб заохочення співробітника, що досяг особливих успіхів; або як можливість обговорити важливі питання за межами офісу.

У будь-якому разі, незважаючи на специфіку вибраної кухні, ресторану, куди ви запросили вашого гостя (або куди запросили вас), їжа, якою б вишуканою вона не була, не є центром заходу; його основним смислом і метою залишається бесіда, дискусія, так чи інакше пов'язана з проблемами бізнесу. Ніколи не обманюйтесь "світською зовнішністю" ділової їжі. Це не підходящий час для відпочинку. Відомі випадки, коли люди втрачали роботу саме тому, що не усвідомлювали важливості своєї поведінки протягом ділової їжі.

Начальник запросив співробітника на ланч, підчас якого планував запропонувати йому складне завдання, що має бути виконаним за дуже обмежений час. Успішне вирішення поставленого завдання послужить безперечним і безумовним поштовхом для подальшої кар'єри виконавця. У ресторані начальник побачив, як, демонструючи надзвичайну нерішучість, співробітник намагається зробити замовлення і протягом 20 хвилин розпитує офіціанта про запропоновані у меню блюда. Виконувати завдання було доручено іншому співробітнику, який і отримав усі відповідні бонуси.

Очевидно, що невід*ємним елементом будь-якої ділової їжі завжди є етикет.

Ніколи не робіть помилки, думаючи, що тоді, коли ви перебуваєте за межами офісу і присутні на діловій їжі, ваша поведінка, те, як ви поводите себе, не має великого значення. Ділові їжі допомагають побачити усі сильні та слабкі місця присутніх, адже саме під час них ваше вміння вести невимушену розмову, брати участь у діловому обговоренні, ваша витримка і самоконтроль, а також ваші манери за столом проявляються одночасно.

Якщо ви будете всі свої зусилля та увагу звертати на те, щоб правильно використати столовий прибор, фужери, серветку і т. ін. та правильно з'їсти подане блюдо, ви, очевидно, не зможете скористатися позитивними аспектами ділової їжі, якими є; її особливе значення; можливість відвести вашій їжі більше часу, ніж звичайно; задоволення від добре приготованого та особливо поданого блюда; можливість краще познайомитися з людиною, з якою ви раніше спілкувалися тільки у стінах офісу. Безумовно, за таких умов ви не зможете приділити належної уваги питанням бізнесу, а отже, ваша головна мета не буде досягнута.

Вибір типу ділової їжі — сніданок, ланч, чай, обід (вечеря)— насамперед залежить від того, скільки часу учасники можуть відвести на неї. При цьому також обов'язково береться до уваги, що саме є метою цього заходу, чого учасники зустрічі хочуть досягти. Сніданок, наприклад, може бути підходящим вибором у тому випадку, коли вашою метою є коротка зустріч для обговорення невеликого конкретного питання. Вечір — безумовно найкращий час для більш спокійної, поєднаної з відпочинком ділової їжі.

8.1. ВИБИРАЄМО: СНІДАНОК, ЛАНЧ, ЧАЙ, ОБІД
ДІЛОВИЙ СНІДАНОК
ДІЛОВИЙ ЛАНЧ
ДІЛОВИЙ ЧАЙ
ДІЛОВИЙ ОБІД
8.2. A LA CARTE ЧИ БУФЕТ?
8.3. ПІДГОТОВЧІ КРОКИ до ДІЛОВОЇ ІЖІ БУДЬ-ЯКОГО ФОРМАТУ
ЗАПРОШЕННЯ ГОСТЯ/ГОСТЕЙ. ВИЗНАЧЕННЯ ДАТИ ТА ЧАСУ
УРАХУВАННЯ СМАКІВ ГОСТЯ
ВИБІР ВІДПОВІДНОГО, ПІДХОДЯЩОГО РЕСТОРАНУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru