Контролінг процесів господарської діяльності - Ільїна С.Б. - 3.4. Види інформації для управлінського обліку

Управлінський облік має на меті забезпечити адміністрацію організації, куди входить досить вузьке коло внутрішніх користувачів, інформацією, необхідною для контролю над виробничою діяльністю організації і ухвалення рішень за наслідками цієї діяльності. До такої інформації, в першу чергу, належать дані про витрати на виробництво, собівартість продукції і окремих її видів, рентабельність, випуск і результати реалізації продукції, робіт і послуг.

Всі джерела інформації можна поділити на облікові і позаоблікові.

До облікових джерел належать:

• бухгалтерський облік і звітність;

• статистичний облік і звітність;

• оперативний облік і звітність;

• вибіркові облікові дані.

В бухгалтерському обліку і звітності найбільш повно відображають і узагальнюють господарські засоби і господарські операції з метою контролю над виконанням встановлених бізнес-планів. Методами суцільного і безперервного спостереження, строгого документування, систематизації на рахунках, угрупування в балансі та інших звітних таблицях досягається об'єктивна кількісна характеристика господарських багатоманітних операцій, узагальнена характеристика всієї сукупності засобів господарства по складу і розміщенню, джерелам утворення і цільовому призначенню.

Статистичний облік і звітність відображають сукупність масових явищ і процесів, характеризують їх з кількісної сторони (в поєднанні з якісною стороною), дозволяють виявити певні економічні закономірності, служать важливим джерелом інформації. Це особливо належить до галузевих, міжгалузевих і територіальних об'єднань (концернів, акціонерних суспільств, товариств з обмеженою відповідальністю та ін.). При специфічних методах спостереження статистика багато в чому опирається на дані бухгалтерського обліку.

Оперативний облік і звітність. Застосовують на окремих ділянках господарської діяльності організацій, забезпечують більш швидке, в порівнянні із статистикою і бухгалтерією, отримання відповідної інформації. Для поточного управління подібна інформація неоцінена. При управлінні збутом, наприклад, неможливо обійтися без оперативних даних про щоденну (а в деяких випадках і щомісячну) виручку за продані товари. Директори організацій, керівники внутрішніх підрозділів досить часто ведуть оперативну реєстрацію найважливіших господарських процесів і операцій, роблять зразкові розрахунки і припущення, помічають невідкладні заходи. Таку "кишенькову бухгалтерію" використовують керівні працівники, які самі здійснюють оперативний аналіз.

Вибіркові облікові дані допомагають поглибити і деталізувати показники звітності. За останні роки звітність значно скорочена. В цих умовах отримали розповсюдження епізодичні вибірки, спостереження, поглиблені перевірки. Вибіркові дані слід розглядати як джерело облікового характеру, оскільки їх черпають з поточного бухгалтерського обліку і первинної документації.

До позаоблікових джерел належать:

• матеріали внутрівідомчої і позавідомчої ревізій, зовнішнього і внутрішнього аудиту;

• матеріали лабораторного і лікувально-санітарного контролю;

• матеріали перевірок податковою службою;

• матеріали постійно діючих виробничих нарад;

• матеріали зборів трудових колективів;

• матеріали друку;

• пояснювальні і доповідні записки, листування з вищестоящою організацією, фінансовими і кредитними організаціями;

• матеріали, одержувані в результаті особистих контактів з виконавцями.

Управління виконанням бізнес-плану і бюджетів (кошторисів) неможливе без залучення відповідних планово-нормативних даних. Такі дані містяться, перш за все, у виробничо-фінансовому плані промислового підприємства і торговельно-фінансовому плані торгової організації. Крім даних затвердженого плану, притягується досить обширний нормативний матеріал, що міститься у виробничих паспортах, цінниках, прейскурантах, довідниках та ін.

Технічна інформація також використовується як елемент інформаційної системи. До неї належить, в основному, технічна і технологічна документація (паспорти машин і устаткування, креслення, специфікація і т. п.), що характеризує рівень техніки і технології, технічний рівень і якість продукції. Технічну інформацію одержують з перспективних розробок технологів і проектувальників, використовують результати організаційно-технічних заходів, патентну інформацію, відомості про вітчизняні і зарубіжні аналоги.

3.5. Організаційні аспекти управлінського обліку
3.6. Резюме
Розділ 4. УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА
4.1. Класифікація витрат і основні методи їх аналізу
4.2. Локалізація витрат за видами продукції
4.3. Методи калькуляції собівартості продукції
4.4. Резюме
Розділ 5. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ АНАЛІЗУ БЕЗЗБИТКОВОСТІ І ЦІЛЬОВОГО ПЛАНУВАННЯ ПРИБУТКУ
5.1. Початкові допущення
5.2. Розрахунок і аналіз точки беззбитковості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru