Основи охорони праці - Атаманчук П.С. - РОБОТА № 7. Засоби пожежної безпеки. Первинні засоби пожежогасіння

Мета роботи: ознайомитись з будовою, технічними характеристиками та правилами використання різних видів вогнегасників та нормами їх комплектування для НЗ, дослідити можливості використання протипожежної сигналізації.

І. Цільова програма

№ з/п

Змістово-методичні орієнтири навчання

Рівень знань

Початковий

Кінцевий

Змістові

1.

Пожежна небезпека. Пожежна сигналізація

РО

ПОЗ

2.

Первинні засоби пожежегасіння. Вогнегасники

РО

ПОЗ

Компетентнісно-світоглядні

3.

Облік та зберігання вогнегасників

РО

У

4.

Вимоги до вогнегасників. Приведення в дію вогнегасників

НС

У

ІІ. Підготовка до роботи

1. Повторити навчальний матеріал, що стосується проблем пожежної безпеки, первинних засобів пожежегасіння, вогнегасників, вимог до вогнегасників, приведення в дію вогнегасників.

2. Діагностика початкового рівня знань:

1 (РО). Як в Україні регламентуються правила використання вогнегасників?

2 (ПОЗ). Перерахуйте організаційні та технічні заходи для забезпечення належного рівня пожежної безпеки.

3 (ПОЗ). Які існують автоматичні засоби гасіння пожеж?

4 (РО). Опишіть особливості конструкції вуглекислотних та вугле-кислотно-брометилових вогнегасників.

5 (ПОЗ). Опишіть порядок роботи з порошковими та водними вогнегасниками.

ІІІ. Теоретичні відомості

Вуглекислотні вогнегасники. Вогнегасники такого типу (рис. 7.1) наповнюються стиснутим вуглекислим газом до робочого тиску 60 кгс/см2. При введенні 12-25 % (за об'ємом) вуглекислого газу в приміщення, горіння припиняється. Характерною особливістю вуглекислоти є те, що при підвищенні тиску вона переходить з газоподібного стану в рідкий. При однаковій масі об'єм рідкої вуглекислоти при переході в газ збільшується в 400-500 разів, причому більша кількість тепла поглинається з навколишнього середовища, а при нестачі тепла газ переходить в снігоподібну масу, яка потім поступово випаровується. Недоліком вуглекислоти є те, що вона не має змочувальної здатності, в зв'язку з цим нею не можна гасити тліючі матеріали. За допомогою вуглекислотних вогнегасників можна гасити різні речовини, за винятком тих, що горять без доступу повітря. Ручні вогнегасники головним чином застосовуються на автотранспорті, в приміщеннях, де зберігаються цінні матеріали (картинні галереї, музеї, архіви, бібліотеки, приміщенням з ком-п' ютерною та відеотехнікою).

Вуглекислотні-брометилові вогнегасники (рис. 7.4) ВВБ-3А і ВВБ-7А аналогічні за конструкцією і є стальними тонкостінними балонами із сифонними трубками всередині і пусковими головками важільного типу з розпилювачами. Ємність балонів ВУБ-3 А - 3,2 л, ВУБ-7А - 7,4 л. Вогнегасники заряджають сполукою "4 НД", що складається 97 % брометилу і 3 % вуглекислого газу.

Вогнегасники можуть бути заряджені хладоном, замість бромистого етилу, або сумішшю бромистого етилу і хладону. Для викиду заряду у вогнегасник закачують повітря під тиском 8,6 кгс/мм2. Час дії вогнегасників 20-30 с при довжині струменя 3-4 м. Вони призначені для гасіння різних горючих речовин і тліючих матеріалів (бавовна, текстиль, ізоляційні матеріали), а також електроустановок під напругою не більше 1000 В.

Порошкові вогнегасники (рис. 7.3). У світовій практиці гасіння пожеж порошкові суміші знаходять найширше розповсюдження. Причому існує тенденція до зростання гасіння порошками більш ніж будь-якими іншими вогнегасними речовинами, оскільки порошок порівняно дешевий, нетоксичний, не псує предметів, на які потрапляє. Використовують ручні порошкові вогнегасники (ВП-1 "Момент" ВП-2, ВП-10А), транспортні (ВП-100, ВП-250, СИ-120) і установки порошкового гасіння. Вогнегасний ефект порошкового гасіння полягає в: інгібіруван-ні реакції окислення; створенні на поверхні речовини, яка горить, ізолюючої плівки; створенні хмари порошку з властивостями екрану; механічному забрудненні полум' я твердими частинками порошку; виведенні, виштовхуванні кисню із зони горіння. Порошок ПСБ є вогне-гасною порошковою сполукою загального призначення. Призначений для гасіння займань газів, легкозаймистих і горючих рідин, нафтопродуктів, розчинників, пластмас та електроустановок, які перебувають під напругою до 380 В. Порошок ПСБ-1 непридатний для гасіння лужних матеріалів, а також тліючих матеріалів. В порошкових вогнегасниках порошок може вручну викидається на осередок пожежі або виштовхуватись стиснутим вуглекислим газом, який міститься в балончику для робочого газу всередині вогнегасника.

Серед сучасних вогнегасників зустрічаються вогнегасники, які називають водними (рис. 7.4). Будова та принцип дії яких схожий до звичайних

сифонів. Вони заповнені водою і стиснутим вуглекислим газом. Запускаються в дію такі вогнегасники стандартним способом за допомогою важелів.

І. Цільова програма
ІІ. Підготовка до роботи
ІІІ. Теоретичні відомості
Вимоги до вогнегасників
ІV. Технологія і техніка виконання експериментів
РОБОТА № 8. Організація цивільної оборони установи. Способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях
І. Цільова програма
ІІ. Підготовка до роботи
ІІІ. Теоретичні відомості
IV. Технологія і техніка виконання експериментів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru