Історія України - Левицька Н.М. - І. Загальні положення та програма дисципліни "ІСТОРІЯ УКРАЇНИ"

У сучасному українському суспільстві помітно зростає, особливо серед молоді, інтерес до історії України, її здобутків і втрат, великих перемог і трагічних поразок. Сучасна молодь не лише приділяє увагу історичним подіям, явищам і фактам, а Й намагається проаналізувати їх, відшукати органічний зв'язок між ними, їх логічну послідовність та зробити висновки-узагальнення. Студенти прагнуть оволодіти законами історичного розвитку і творчо використовувати їх у практичній діяльності. Громадяни незалежної держави прагнуть дізнання дійсної історії Батьківщини, об'єктивних оцінок минулого, сучасних наукових інтерпретацій. І все це тому, що історія України - жива пам'ять її народу, нерукотворний відбиток його життя, захоплююча книга про подорож у минуле, де в розмаїтті змінюються картини далеких епох і недавніх подій. Життя все очевидніше підтверджує ту істину, що історія, як говорили древні, - наставниця життя, яка в перспективі виявляє постійну тенденцію повторюватися, атому є великою школою для творців сьогодення і майбутнього України.

Наявні видання з проблематики української історії висвітлюють багато важливих цигань, подають цінну інформацію про різні етапи становлення і розвитку українського етносу. Одначе студентам складно орієнтуватися в цьому розмаїтті наукової і науково-популярної літератури, скласти цілісне уявлення про обсяг і логіку подій, особливо визначальних, в просторі і часі української історії, самобутність національного розвитку і тісні зв'язки з іншими цивілізаціями і культурами, основні вектори історичних орієнтацій.

Посібник, який пропонується Вашій увазі, містить системний виклад визначальних подій української історії, подає науково виважені й коректні оцінки подій і явищ, розкриває місце і роль України в сучасному світі. Велика увага приділяється міжнародним відносинам України на різних етапах ц розвитку. Зміст посібника і його структура подані у відповідності з вимогами Болонського освітнього простору і кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

У посібнику наведено типову програму дисципліни та комплекс матеріалів для індивідуальної роботи студентів під час ЇЇ вивчення. Тематику дисципліни побудовано з урахуванням еволюції та сучасних тенденцій розвитку історичної науки, наявних організаційно-методичних підходів до її освоєння і використання.

Наведено змістовну інформацію, яка збагачує модулі посібника: плани семінарських занять, до яких додаються теми рефератів, завдання для самостійної роботи студентів. Видання містить систему поточного і підсумкового контролю знань, що включає: питання та завдання для поточної (модульної) перевірки знань студентів; тестові модульні завдання; перелік питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни та входять до екзаменаційних білетів; зразок екзаменаційного білета. Посібник збагачують історичні документи, термінологічний словник та історична хронологія.

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів. Він може бути використаний викладачами гуманітарних дисциплін різного профілю, а також широким колом читачів, зацікавлених у вивченні історії України та її народу.

І. Загальні положення та програма дисципліни "ІСТОРІЯ УКРАЇНИ"

Нормативний курс "Історія України" є одним із складових компонентів соціогуманітарної підготовки фахівців. Даний курс передбачає вивчення студентами досвіду історичного минулого свого народу, закономірностей державотворчих, соціально-економічних і політичних процесів, що відбувалися на території України, а також перспектив становлення і розвитку української державності. Цей курс покликаний допомогти студентам усвідомити історичні корені свого народу, етапи його формування від Київської Русі до сучасної української незалежної держави. Викладання історії України подається у нерозривному зв'язку з історією інших країн та народів.

Викладання курсу "Історія України" і самостійне вивчення його студена-ми має пізнавальне та виховне значення, в якому закладено глибокий гуманістичний зміст. Виховне значення історії України передбачає формування національної свідомості, виховання у студентської молоді почуття патріотизму, активної громадянської позиції, почуття гордості за приналежність до українського народу. При розбудові незалежної нової держави потрібна і молода люди на, яка по новому мислить, але неупереджено і шанобливо ставиться до минулого свого народу. Саме курс "Історії України" є головним інструментом у формуванні фахівця з історичним мисленням, патріотичною, світоглядною, активною громадянською позицією.

Предмет, мета і завдання дисципліни
Орієнтовна програма та тематичний план навчального курсу "ІСТОРІЯ УКРАЇНИ"
МОДУЛЬ І
II. Навчально-методичне забезпечення до тем дисципліни
Тема 1. Стародавня Україна
1.1. Первісна доба на території України
Ранній палеоліт
Середній палеоліт
Пізній палеоліт
Мезоліт
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru