Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОССАК Зенон Михайлович

Український громадсько-політичний діяч, публіцист

Народився 1 квітня 1907 р. у м. Дрогобич (нині райцентр Львівської області) в родині коваля. Навчався в українській гімназії у Дрогобичі, а після її закінчення вступив на юридичний факультет Львівського університету. Однак підпільна діяльність і пов’язані з нею арешти не дали змоги завершити освіту. У 1928 р. 3. Коссак був призваний до австрійської армії, навчався у школі підхорунжих у Раві-Руській. За національно-визвольну діяльність уперше був заарештований у 1930 р. Після звільнення відразу ж включився в підпільну роботу як бойовий референт та член крайової екзекутиви ОУН. У 1932 р. заарештований вдруге і засуджений до семи років ув’язнення. Звільнений 1937 р. у зв’язку з амністією.

3. Коссак більше прислужився національно-визвольному руху як публіцист. Наприкінці 20-х років разом із С. Охримовичем та С. Бандерою редагував і друкував націоналістичні бюлетені та журнали, пізніше був співробітником »Літературно-наукового вісника» та »Вісника» (Львів). Публікував статті й дописи в молодіжних періодичних виданнях. Писав новели, вірші, наукові розвідки, зокрема про Шевченка і його твори.

Восени 1938 р. — новий арешт. Після звільнення нелегально проживав у Карпатській Україні. Працював ідеологічним і політичним референтом »Січей», а також у газеті »Наступ» та державному пресовому органі »Свобода». Крім того, виконував обов’язки коменданта Карпатської Січі, викладав як інструктор на під старшинському курсі, писав обіжники, реферати.

15 березня 1939 р. було проголошено державну незалежність Карпатської України. Того ж дня Угорщина напала на закарпатські землі. На думку більшості дослідників, 3. Коссак був розстріляний 19 березня угорцями. Однак вірогіднішим є припущення М. Бажанського, який вважає, що 17—18 березня 1939 р. 3. Коссак з товаришами прийняли бій і загинули або були поранені й замордовані.

ЛЕВИТСЬКИЙ Микола Васильович
ЛЕВИЦЬКИЙ Кость
ЛЕВИЦЬКИЙ Михайло Васильович
ЛИПИНСЬКИЙ В’ячеслав Казимирович
ЛОТОЦЬКИЙ Олександр Гнатович
ЛУЦЬКЕВИЧ Олександр Григорович
МАЗЕПА Іван Степанович
МАЗЕПА Ісаак Прохорович
МАЙСТРЕНКО Іван Васильович
МАРГОЛІН Арнольд Давидович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru