Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СІРКО Іван Дмитрович

Ватажок запорозьких козаків у другій пол. XVII ст.

Народився між 1605 і 1610 рр. у с. Мерєфа (нині місто Харківської області). Серед політичних і військових діячів України другої половини XVII ст. йому належить одне з чільних місць. Усе своє життя він присвятив боротьбі з ворогами українського народу, насамперед з турецько-татарськими агресорами. Кінцевою метою цієї боротьби він вважав розгром Кримського ханства, а найпершим завданням кожного походу в Крим — визволення полонених з тяжкої неволі.

Перші вірогідні відомості про Сірка пов’язані з серединою 50-х років XVII ст., коли він був уже людиною середнього віку. З документальних джерел відомо, що вперше він виступив на історичній арені у званні полковника і кошового запорозьких козаків, і відтоді впродовж 26 років (з 1654 по 1680) фігурував серед запорозьких й українських козаків. За цей час він брав участь у 55 битвах і завжди, крім єдиного випадку, виходив переможцем.

У 1658 р. Сірко разом з І. Богуном очолив народне повстання проти І. Виговського та групи української козацької старшини, що пішла на угоду з польськими панами. В 1658 та 1659 рр. очолював боротьбу запорозького козацтва проти татарських орд що були союзниками І. Виговського. Найбільшого розмаху діяльність Сірка набула під час організації походів проти турецько-татарських нападників наприкінці 50-х — на початку 60-х років. Так, козаки провели операції проти турецьких фортець у пониззі Дніпра, знищили передмістя Очакова — фортецю Іслам-Кермен і захопили багато полонених. У наступні роки І. Сірко продовжував невтомну боротьбу проти турецько-татарських поневолювачів. У 1667 р. 1. Сірко та І. Ріг вивели із Січі загін запорожців і вирушили в похід на Кримське ханство. Козаки пройшли увесь Крим, звільнивши близько двох тисяч полонених. У 1668 р. Сірко виступив активним учасником і керівником повстання проти царських воєвод на Слобожанщині, а після його поразки повернувся на Запорожжя й відновив боротьбу з турецько-татарськими загарбниками.

У квітні 1672 р. безстрашного козачого ватажка позрадницьки заарештував полтавський полковник Ф. Жученко. Сірка було передано царським властям, які без суду і слідства заслали його до Сибіру в Тобольськ. Царський уряд не міг пробачити йому участі в народному повстанні 1668 р. Влітку запорозькі козаки вирядили в Москву посольство, щоб просити про повернення отамана. На початку 1673 р. І. Сірка звільнили із заслання, й він повернувся на Січ і продовжив боротьбу з ворогами України.

З ім’ям І. Сірка пов’язують появу знаменитого листа запорожців турецькому султану.

Помер 11 серпня 1680 р. Похований у с. Капулівка на Дніпропетровщині.

СКОРОПАДСЬКИЙ Іван Ілліч
СКОРОПАДСЬКИЙ Павло Петрович
СЛАВІНСЬКИЙ Максим Антонович
ТЮТЮННИК Юрій Йосипович
УДОВИЧЕНКО Олександр Іванович
ХАНЕНКО Михайло Степанович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Богдан (Зіновій) Михайлович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ (Хмельниченко) Юрій Богданович
ЧОРНОВІЛ В’ячеслав Максимович
ШЕЛУХІН Сергій Павлович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru