Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОЦЮБИНСЬКИЙ Михайло Михайлович

Український письменник і громадський діяч

Народився 17 вересня 1864 р. у м. Вінниці в родині дрібного урядовця. У 1880 р. закінчив Шаргородське духовне училище. З раннього віку почав складати пісні, оповідання, повісті. Вивчав мови, точні науки, багато читав. Навчався у Кам’янець-Подільській духовній семінарії, але не закінчив її через негаразди в родині. Давав приватні уроки. У 1882 р за зв’язок з народовольцями був заарештований.

Друкуватися почав з 1890 р. У перших новелах та оповіданнях помітні традиції реалістично-побутової школи (І. Нечуй-Левицький, Панас Мирний, Гі де Мопассан), Глибокі життєві враження, культурні зв’язки, активна громадська робота мали значний вплив на формування естетичного ідеалу письменника, спонукали його до ретельного психологічного пошуку адекватного соціального оцінювання дійсності, забезпечили новаторський підхід до її зображення. Однією з головних тем його творчості 90-х років було тяжке становище малоземельного селянина (»П’ятизлотник», 1892; »Ціпов’яз», 1893; »Дорогою ціною», 1901).

М. Коцюбинського називають також поетом краси людини і природи. Таке визначення зумовлене його вишуканою здатністю художньо проникати в глибини зображуваного.

У пізніших оповіданнях, етюдах, акварелях і новелах — »Сміх» (1906), »Intermezzo» (1908), »Коні не винні», »Хвала життю» (обидва 1912), »На острові» (1913) та інших — яскраво виявилися найцінніші риси його таланту: витонченість художньої форми, психологічна виразність портретів, високий сонячний духовний потенціал образів і творів.

Найповніше майстерність письменника реалізувалася в повісті »Fata morgana», яку можна вважати своєрідною енциклопедією українського села, художнім літописом життя і боротьби селянства за землю й волю в перше десятиліття XX ст.

Унаслідок ґрунтовного вивчення історії Гуцульщини, руху опришків, студіювання етнографічно-фольклорних матеріалів, власних спостережень письменника постала романтично-поетична повість »Тіні забутих предків» (1911), в якій у неповторній гармонії злилися звуки, пахощі й барви.

Активний діяч чернігівського товариства »Просвіти», яке певний час очолював, наполегливий пропагандист прогресивних ідей, М. Коцюбинський багато зробив для популяризації українського слова, для пробудження у народу громадянського сумління. Під впливом його творчості формувалися такі відомі митці, як П. Тичина, В. Еллан-Блакитний, І. Цитович.

У нашу духовність він увійшов як палкий сонцепоклонник, поборник правди і краси. Багато його творів перекладено мовами народів світу.

Помер 25 квітня 1913 р. в Чернігові, де відкрито літературно-меморіальний музей.

КРАВЦІВ Богдан
КРИЖАНІВСЬКИЙ Степан Андрійович
КРОПИВНИЦЬКИЙ Марко Лукич
КУЛІШ Микола Гурович
КУЛІШ Пантелеймон Олександрович (літературні псевдоніми: Панько Казюка, Данило Юс, Хуторянин та ін.)
ЛЕ Іван Леонтійович (справжнє прізвище — Мойся)
ЛЕВИЦЬКИЙ Володимир Лукич (псевдоніми: Данило Демонтар, В. Лавров, В. Левченко та ін.)
ЛЕПКИЙ Богдан Сильвестрович
ЛЮБИЧ-РОМАНОВИЧ Василь Гнатович
МАКІВЧУК Федір Юрійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru