Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - МИРНИЙ Панас (літературний псевдонім Рудченка Панаса Яковича)

Український письменник

Народився 13 травня 1849 p. у сім’ї дрібного службовця. У 1862 р. закінчив Гадяцьке повітове училище. У 1863—1871 pp. служив канцеляристом у Гадячі, Прилуках та Миргороді. З 1871 р. жив у Полтаві, працював у губернському казначействі та казенній палаті. 1914 р. дістав чин дійсного статського радника.

До ранніх літературних спроб письменника належать вірші, драми та оповідання, більшість з яких лишилися незавершеними (»Голодні годи», »Ганнуся», »Палійка», »Карло Карлович» та ін.).

У першому опублікованому оповіданні »Лихий попутав» (1872) змалював сумну долю жінки-покритки. У 1874 р. побачила світ повість »П’яниця», у 1877 р. — »Лихі люди».

Широке визнання письменникові приніс роман »Хіба ревуть воли, як ясла повні?», над яким від працював разом з братом І. Біликом (І. Я. Рудченком) упродовж 1872—1875 рр. (уперше був надрукований 1880 р. у Женеві). З цим романом ідейно й тематично пов’язані повісті 80-х років »За водою» і »Голодна воля».

Вершин реалізму Панас Мирний досяг у відомому романі »Повія» — одному з найдовершеніших зразків українського соціально-психологічного роману XIX ст.

У літературному доробку письменника є блискучі зразки малої епічної форми: цикл оповідань-картинок »Як ведеться, так і живеться» (кінець 70 — середина 80-х років), оповідання »Морозенко», нарис »Серед степів» (обидва 1885) та ін.

Працював також у жанрі драматургії (комедії »Перемудрив», 1885; »Згуба», 1896; драми »У черницях», 1884; »Спокуса», 1901; »Лимерівна», 1892 тощо).

Займався перекладацькою діяльністю. Переклав »Короля Ліра» У. Шекспіра, »Думу про Гайавату» Г. Лонгфелло, твори О. Пушкіна, К. Рилєєва, М. Лєрмонтова, О. Островського. Перу письменника належить оригінальний переспів »Слова о полку Ігоревім» (»Дума про військо Ігореве», 1883).

У 1905 р. опублікував утопічну поему в прозі »Сон».

Помер 28 січня 1920 р. у Полтаві.

МОРДОВЕЦЬ (Мордовцев) Данило Лукич
МУРАТОВ Ігор Леонтійович
НЕЧУЙ-ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Семенович (справжнє прізвище — Левицький)
ОЛЕСЬ Олександр (справжнє прізвище — Кандиба Олександр Іванович)
ОЛІЗАР Нарцис Пилипович
ОЛЬЖИЧ Олег Олександрович (справжнє прізвище — Кандиба)
ОСЬМАЧКА Тодось Степанович
ПАВЛОВИЧ Олександр Іванович
ПАНІВ Андрій Степанович
ПАНЧ Петро Йосипович (справжнє прізвище — Панченко)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru