Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - АРКАС Микола Миколайович (третій)

Український історіограф, перекладач

Народився 14 вересня 1898 р. в родині Аркасів. За офіційними відомостями західної історіографії, син М. Аркаса — історика, композитора, громадського діяча.

У роки громадянської війни перебував в Українському війську. В 1920 р. його полк було евакуйовано в Туреччину. Разом з родиною потрапив до Константинополя, а згодом до Чехословаччини. Закінчив у Празі Український вільний університет, в якому працювали провідні українські професори-емігранти, здобувши вчений ступінь доктора філософії. На замовлення празького видавництва Нойберта працював над складанням великих чесько-українських словників. У 1932 р. зробив переклад »Думи про похід на половців новгород-сіверського князя Ігоря Святославовича 1185 р.».

Під час другої світової війни брав участь у створенні дивізії СС »Галичина», після закінчення війни переїхав до Сполучених Штатів Америки. У 50-ті роки працював над перекладом

Гомерової »Іліади», написав родинну хроніку. Саме на цей період припадає його листування з Л. Кауфманом, автором книжки про М. Аркаса-першого.

У 1963—1965 рр. працював над »Історією Північної Чорно-морщини», перша частина якої »Історія Північної Чорноморщини з діб прадавніх й до часів козаччини» вийшла в Торонто 1969 р. У цій відомій праці М. Аркас розглядав історію первіснообщинного ладу, Стародавнього Світу, історію раннього слов’янства. Цінним у роботі є посилання на авторів, які не перебували в обігу радянської історіографії, а видавалися лише за кордоном. У передмові до праці відомий дослідник української культури Є. Маланюк писав, що вона »є власне кажучи, першою в нашій історіографії та й в літературі взагалі, в цілості присвячена геокультурній основі нашої Батьківщини — Причорномор’ю».

Помер наприкінці 60-х років. Дата смерті і місце поховання невідомі, як невідома і подальша доля його родини.

БАЛЕЙ Степан (Стефан Максим) Володимирович
БЕРДЯЄВ Микола Олександрович
БЕРИНДА Памво (світське ім’я — Павло)
БІДНОВ Василь Олексійович
БІЛЕЦЬКИЙ Олександр Іванович
БІЛОДІД Іван Костянтинович
БОГОМОЛЕЦЬ Олександр Олександрович
БОРЖКОВСЬКИЙ Валеріан Васильович
БОРЩАК Ілько
БРАНДТ Роман Федорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru