Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГЛОВІНСЬКИЙ Євген

Видатний економіст і громадський діяч української діаспори

Народився 1894 р. у Ржищеві Київської області. Брав активну участь у визвольній боротьбі армії УНР. У 1922 р. емігрував до Чехословаччини.

Наукову діяльність розпочав в Українській господарській академії у Подебрадах. Працював асистентом на кафедрі фінансів, вивчав фінансову систему УРСР. Першою його науковою працею була стаття »Проблеми розрахункового балансу України» (1928), надрукована у журналі »Український економіст».

З 1930 по 1939 p. наукова робота Є. Гловінського пов’язана з Українським науковим інститутом у Варшаві, де він працював секретарем економічного семінару, вивчав стан грошової системи та розрахункового балансу України, інфляції, податкової реформи, кредиту та розвитку нової економічної політики в УРСР. 1939 p. у Варшаві вийшла його фундаментальна монографія »Фінанси УРСР» — одна з найважливіших праць з питань економіки, що з’явилися в еміграції.

У повоєнні роки наукова й педагогічна діяльність Є. Гловінського була пов’язана з Мюнхеном. У 50-х роках його наукова діяльність здобула широке визнання. Він став професором Українського техніко-господарського інституту та Українського вільного університету, дійсним членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка, членом редакційної колегії »Енциклопедії українознавства».

Подальша наукова діяльність Є. Гловінського була пов’язана з роботою в інституті вивчення СРСР (Мюнхен), де він працював старшим науковим співробітником, а з 1963 р. — заступником директора. Вченим-економістом опубліковано близько 50 наукових праць українською, російською, англійською, німецькою, французькою, іспанською, турецькою, арабською мовами. У цих роботах глибоко проаналізовано фінансові та інші проблеми розвитку народного господарства СРСР та УРСР. Він був одним з найвизначніших україно знавців.

Великий науковий інтерес становить його дослідження »Фінанси Української PCP у системі фінансів СРСР» (1955), в якому зібрано й проаналізовано матеріал про те, як прибутки державного бюджету України витрачаються на потреби інших регіонів Радянського Союзу.

Є. Гловінський досліджував вплив радянської фінансової політики на розвиток сільського господарства, кооперації, промисловості. У 1955 р. завершив фундаментальну працю »Фінанси Української PCP у 1939—1954 роках», яка залишилася в рукописі.

Вчений-економіст активно співпрацював у »Енциклопедії українознавства», редагував її економічний розділ, написав низку статей з економічної проблематики.

Помер у 1964 р.

ГЛУШКОВ Віктор Михайлович
ГНАТЮК Володимир Михайлович
ГОГОЦЬКИЙ Сильвестр Сильвестрович
ГОЛОБУЦЬКИЙ Володимир Олексійович
ГОЛОВАЦЬКИИ Яків Федорович
ГОРБАНЬ Микола Васильович
ГОРБАЧЕВСЬКИЙ Іван Якович
ГРИЦАЙ Михайло Семенович
ГРУШЕВСЬКА Ольга Олександрівна (псевдонім — О. Олександренко)
ГУДЗІЙ Микола Каленикович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru