Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ДАНИЛЕВСЬКИЙ Василь Якович

Український фізіолог, громадський діяч

Народився 25 січня 1852 р. у м. Харкові. У 1864 р. родина переїхала до Казані, де закінчив гімназію; вступив на математичний факультет Казанського університету, згодом перевівся на медичний факультет. 1874 р. закінчив медичний факультет Харківського університету.

У студентські роки в Харкові починається наукова діяльність В. Данилевського в галузі біохімії, а згодом фізіології. В 1871 р. був нагороджений медаллю за перемогу в студентському науковому конкурсі в галузі фізіології. З цього часу питання про фізіологію м’язової діяльності надовго залишається у колі наукових інтересів В. Данилевського. В результаті досліджень він дійшов висновку, що провідне значення в динаміці м’язових скорочень має обмін білкових речовин.

У 1877 р. захистив докторську дисертацію з фізіології і поїхав у відрядження до Європи. Після повернення до Харкова викладав фізіологію у вищих навчальних закладах. У 1909 р. очолив кафедру фізіології медичного факультету в Харківському університеті.

Наукова діяльність ученого в період його роботи в університеті позначена різнобічністю і певними досягненнями. Значну увагу приділяв вивченню паразитів крові. Своїми працями вніс багато нового в паразитологію, працював над розв’язанням проблем лікування малярії. Велике значення для розвитку науки мають його роботи з фізіології головного мозку.

В. Данилевський вивчав електричні явища в головному мозку і довів, що електрична активність мозку пов’язана з його функціональною діяльністю і є станом збудження, висловлював думку про матеріальність психічних явищ.

У 1926 р. був обраний академіком АН УСРР.

В. Данилевський відомий і як громадський діяч. Він організував у Харківській громадській бібліотеці »дешевий відділ» для найбіднішого населення, заснував у Харкові народну читацьку бібліотеку, »Товариство письменності», жіночий медичний інститут. Був ініціатором і видавцем »Народної енциклопедії наукових і прикладних знань». Помер 25 лютого у 1939 р. в Харкові.

ДАШКЕВИЧ Микола Павлович
ДЕРЖАВІН Микола Севасгьянович
ДОЛЕНГА-ХОДАКОВСЬКИЙ Зоріан
ДРОГОБИЧ (Дрогобицький) Георгій (Юрій)
ЕРНСТ Микола Львович
ЄФИМЕНКО Олександра Яківна
ЄФИМЕНКО Петро Савич
ЄФРЕМОВ Сергій Олександрович (справжнє прізвище Охріменко)
ЖИТЕЦЬКИИ Павло Гнатович
ЖОВТОБРЮХ Михайло Андрійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru