Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЄФИМЕНКО Олександра Яківна

Український історик та етнограф

Народилася ЗО квітня 1848 р. в с. Варзуга (нині Терський район Мурманської області) в родині дрібного державного службовця.

Закінчила жіночу гімназію, працювала вчителькою. 1870 р. вийшла заміж за П. Єфименка, засланого у ті краї за участь у народницькому русі. Під впливом чоловіка захопилася ліберально-народницькими ідеями.

Наукову діяльність розпочала у 80-х роках ХГХ ст. у Петербурзі. Перші її статті були присвячені північним народам. Переїхавши 1874 р. в Україну (спочатку до Чернігова, а згодом до Харкова), активно прилучилася до культурного й наукового життя, була засновницею харківського краєзнавчого історичного гуртка, працювала в Історико-філологічному товаристві.

Понад сорок років присвятила дослідженню історичного минулого українського народу. 1887 р. в журналі »Неделя» з’явилася стаття »По поводу украинофильства», в якій дослідниця виступила на захист української мови й культури. 1891 р. побачили світ дослідження »Малорусское дворянство и его судьба», »Турбаевская катастрофа», у 1894—1895 pp. — »Очерки истории Правобережной Украины». 1906 р. у Санкт-Петербурзі вийшла друком двотомна праця »Южная Русь. Очерки, исследования и заметки», наступного — двотомна »История украинского народа» (перевидана українською мовою в Харкові 1922 р.). О. Єфименко належать також праці: »Копные суды в Левобережной Украине», »Дворипшее землевладение в Южной России», »Южнорусские церковные братства», »Народный суд в Западной России», »Двенадцать пунктов Вельяминова» тощо. У своїх працях дослідниця спиралася на ґрунтовне опрацювання широкого кола польських та російських історичних документів.

У 1907—1917 рр. очолювала кафедру російської історії і читала лекції з історії України на Бестужевських жіночих курсах у Петербурзі. Написала »Початковий підручник українсько-московської історії», виданий 1919 р. вже після смерті дослідниці.

О. Єфименко стала першою жінкою в Росії, якій було присвоєно вчений ступінь почесного доктора історії (1910).

Померла 18 грудня 1918 р. на хуторі Любочка поблизу с. Писарівка (нині Верхня Писарівка Волчанського району Харківської області).

ЄФИМЕНКО Петро Савич
ЄФРЕМОВ Сергій Олександрович (справжнє прізвище Охріменко)
ЖИТЕЦЬКИИ Павло Гнатович
ЖОВТОБРЮХ Михайло Андрійович
ЗАБОЛОТНИЙ Данило Кирилович
ЗАБОЛОТСЬКИЙ Петро Олександрович
ЗАЙЦЕВ Павло Іванович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Богдан Романович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Корнило Гнатович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Ростислав Романович (псевдоніми: Славко 3., В’юн, Юн В., Р. З.таін.)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru