Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КАМІНСЬКИЙ Феодосій Тимофійович

Український краєзнавець і археолог

Народився 1888 р. в Миколаєві в робітничій родині. Його ім’я майже не відоме широкому загалу. 1912 р. закінчив Петербурзький археологічний інститут. Брав участь у першій світовій війні.

Куди б не закидала його доля, усюди займався краєзнавчою роботою. Публікації Ф. Камінського присвячені історії Миколаївщини, Запорожжя, Казахстану, Далекого Сходу. Та найбільше цікавила його історія півдня України. Загалом написав понад 100 статей і нарисів.

Як свідок подій, описав суд над лейтенантом П. Шмідтом та його сподвижниками в Очакові, обстежив Руську косу на Південному Бузі — місце переправи 1709 р. шведської армії, яка втікала з-під Полтави, табір Карла ХП, сліди якого знайшов.

Брав активну участь у розкопках, які проводив в Ольвії професор Б. Фармаковський. З 1924 по 1929 р. виконував обов’язки вченого-охоронця державного культурного заповідника »Ольвія». Завдяки наполегливості Ф. Камінського Ольвія стала заповідником.

Він записував із розповідей очевидців подробиці тих подій, свідком яких не міг бути сам: руйнування 1936 р. могили засновника Миколаєва М. Фалєєва, страти піонерів-підпільників Віті Хоменка та Шури Кобера, бій 68 десантників під час визволення Миколаєва 1944 р.

У1923 — 1929 рр. — директор Миколаївського історико-археологічного музею. Створив першу в Україні лабораторію, в якій працювали над збереженням і реставрацією зібраних цінностей.

1929 р. був заарештований і засуджений на п’ять років таборів. 1937 р. вдруге заарештований і засуджений на 10 років таборів. Втретє позбавлений волі 1949 р. і засуджений до заслання на п’ять років. Реабілітований у 1957 р.

У 1978 р. трагічно загинув.

КАПУСТЯНСЬКИЙ Іван Назарович (псевдоніми — Іван К-й, Ів. К, Ж. Шунський, Янек)
КАРАЗІН Василь Назарович
КАЧАНОВСЬКИЙ Володимир Васильович
КИБАЛЬЧИЧ Микола Іванович
КИРИЛЮК Євген Прохорович
КИР’ЯКОВ Михайло Михайлович
КІСТЯКІВСЬКИЙ Богдан (Федір) Олександрович
КЛЕПАТСЬКИЙ (Клепацький) Павло Григорович
КОЗЕЛЬСЬКИЙ Яків Павлович
КОМАРОВ Михайло Федорович (псевдоніми: М. Уманець, М. Комар)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru