Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КІСТЯКІВСЬКИЙ Богдан (Федір) Олександрович

Український правознавець, філософ, соціолог

Народився 16 листопада 1868 р. в Києві у родині відомого українського вченого, криміналіста та історика права.

Навчався на історико-філологічних факультетах Київського і Харківського університетів. У 1890—1892 рр. навчався на юридичному факультеті Дерптського університету. Здобути вищу освіту в Російській імперії не зміг через участь у марксистському русі. Продовжив навчання в Берлінському (1895—1897), та Страсбурзькому університетах (1897), де під керівництвом Г. Зіммеля, В. Гале вивчав право і філософію, слухав лекції А. Ріля і Р. Штаммера.

Науково-письменницьку діяльність почав у дусі марксизму зі статті »Юбилейная выставка в Базеле» (1897). Проте в своїй дисертації »Суспільство та індивід. Методологічне дослідження» (1899) Б. Кістяківський відійшов від марксизму і наблизився до німецької »західно-південної школи» В. Віндельбанда І Г. Ріккерта. Доктор філософії — з 1899 р. Підтримував зв’язки з Г. Єллінеком, Г. Ріккертом, М. Вебером. Вебер обрав Б. Кістяківського як одного з найкращих знавців права своїм консультантом для написання роботи про політичні течії в Росії. Співробітничав з журналом »Украинская жизнь», в якому друкувався під псевдонімом Хатченко. У 1908—1910 рр. — головний редактор журналу »Критическое обозрение», аз 1911 р. — редактор журналу »Юридический вестник». Брав участь в установчих зборах і з’їздах »Союзу визволення».

Викладав у Московському комерційному інституті (1906), Московському університеті (з березня 1909 — приват-доцент), Демидівському юридичному ліцеї в Ярославлі (1911—1914). За роботу над дисертацією »Соціальні науки і право», захищену 1917 р. в Харківському університеті, здобув ступінь доктора державного права. З того ж року — професор, а з 1919 р. — декан юридичного факультету Київського університету. З приходом більшовиків виїхав з Києва й оселився в Катеринодарі, де працював у Політехнічному інституті. Один з авторів збірок »Проблеми ідеалізму» (1902), »Віхи» (1909).

Йому належать праці: »Государство правовое и социалистическое» (1906), »Проблема и задачи социально-научного познания» (1912), »Наши задачи», »Сущность государственной власти» (обидві 1913).

Член Адміністративного генерального суду, академік Української АН з 1919 р.

Протягом двадцяти років Б. Кістяківський захищав свої погляди, вбачаючи завдання дослідника в аналізі дійсної соціально-політичної ситуації. Помер 16 квітня 1920 р.

КЛЕПАТСЬКИЙ (Клепацький) Павло Григорович
КОЗЕЛЬСЬКИЙ Яків Павлович
КОМАРОВ Михайло Федорович (псевдоніми: М. Уманець, М. Комар)
КОНДРАТЮК Юрій Васильович
КОНОНОВИЧ - ГОРБАЦЬКИЙ Йосиф
КОПЕРЖИНСЬКИЙ Костянтин Олександрович
КОПНІН Павло Васильович
КОРДУБА Мирон Михайлович
КОРЕЦЬКИЙ Володимир Михайлович
КОРОЛЬОВ Сергій Павлович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru