Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОПЕРЖИНСЬКИЙ Костянтин Олександрович

Український літературознавець, фольклорист, славіст, етнограф, бібліограф, історик

Народився 4 листопада 1894 р. в с. Глібів (нині Новоушицький район) Хмельницької області. У 1918 р. закінчив Петроградський університет, де навчався під керівництвом видатного знавця давньої української літератури і палкого українського патріота В. Перетца.

У 1918—1922 рр. викладав історію літератури в середніх навчальних закладах та на педагогічних курсах Ленінграда. У 1922 р. повернувся в Україну і працював у Кам’янець-Подільському інституті народної освіти професорським стипендіатом, доцентом і професором кафедри історії української літератури. Після закриття більшовицькою владою університету повернувся до Ленінграда. З 1922 по 1925 рр. — секретар Товариства дослідників української історії, мови та письменства. У 1923— 1925 рр. — викладач історії літератури в Ленінградському університеті. Саме в ці роки з’явилися перші наукові дослідження К. Копержинського з історії української культури — »Острозька друкарня в Острозі та в Дермані після Берестейської унії, її видання та діячі» і »Магічно-акробатичні і пантомімічні вистави на Україні в другій половині XVIII — на початку XIX ст.».

У 1925—1929 рр. жив в Одесі, працював в Інституті народної освіти, де виступив як один із лідерів української громади. Читав курси історії та етнології в університеті, очолював український відділ Центральної наукової бібліотеки, був активним членом українських наукових товариств.

В одеський період учений опублікував понад 30 праць, зокрема етнологічну монографію »Обжинки» та фундаментальні дослідження з історії українського театру »Театральне і музичне життя на Поділлі наприкінці XVIII та в перші три десятиліття XIX ст.» (обидва 1926), »З історії театру на Чернігівщині (1750— 1830)» (1928) та ін.

К. Копержинський — автор праць з історії українського руху в Південній Україні. Так, у дослідженнях »Бібліографічні уваги до історії української книги в Одесі 80—90-х років XIX ст.» (1927) та »М. Комаров у суперечності з цензурою наприкінці 80-х і на початку 90-х років» (1929) на підставі копіткого опрацювання архівних матеріалів подано історію української книги в Одесі.

У 1928 р. на запрошення М. Грушевського вчений переїхав до Києва, де працював у гуманітарних установах ВУАН. У київський період (1928—1934) К. Копержинський продовжував роботу в архівах і бібліотеках Києва, Одеси, Харкова, Ленінграда. Серед надрукованих у ці роки праць варто відзначити ґрунтовне дослідження про громадсько-політичну діяльність М. Драгоманова та публікацію про його епістолярну спадщину.

У1934 р. вченого за »український буржуазний націоналізм» було засуджено і заслано на Північ; у 1937—1945 рр. він працював завідувачем кафедри російської мови в Іркутську, а з 1945 р.

до кінця життя — професором кафедри слов’янської філології Ленінградського університету. Майже всі його українознавчі праці з середини 30-х років залишилися неопублікованими.

Помер 18 березня 1953 р. в Ленінграді. Реабілітований посмертно.

КОПНІН Павло Васильович
КОРДУБА Мирон Михайлович
КОРЕЦЬКИЙ Володимир Михайлович
КОРОЛЬОВ Сергій Павлович
КОСИНСЬКИЙ Володимир Андрійович
КОСТОМАРОВ Микола Іванович
КОСТЮК Григорій Силич
КРАВЧЕНКО Василь Григорович
КРИМСЬКИЙ Агатангел Юхимович
КРИП’ЯКЕВИЧ Іван Петрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru