Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПОЛОНСЬКА - ВАСИЛЕНКО Наталія Дмитрівна

Український історик

Народилася 13 лютого 1884 р. в м. Харкові у родині військового. Закінчила Марийську жіночу гімназію та історико-філологічне відділення Київських вищих жіночих курсів. У 1916 р. склала вступні іспити на історичне відділення Київського університету. Працювала приват-доцентом цього навчального закладу. У 1909 р. брала участь в експедиції під керівництвом В. Хвойки.

Викладала історію, географію, історичну географію, археологію, етнографію, первісну культуру у середніх та вищих навчальних закладах, плідно працювала на науковій ниві. її цікавили архіви Києва, Катеринослава, Одеси та Сімферополя.

1940 р. захистила докторську дисертацію на тему »Нариси з історії заселення Південної України в середині XVIII ст. (1734— 1775)», була професором Київського університету. В роки гітлерівської окупації відмовилася від евакуації, працювала директором Інституту археології Всеукраїнської академії наук. З наступом радянських військ виїхала до Львова, потім до Праги. Майже ЗО років проживала в Мюнхені, викладала в Українському вільному університеті, продовжувала наукову діяльність.

Автор праць з історії України: »Хмельниччина» (1947), »Історія Української церкви» (1949), »До історії повстання на Запоріжжі 1768» (1952), »Гетьман Мазепа та його доба» (1959), »Український вільний університет» (1921—1971), »Історія України» (т. 1—2, Мюнхен, 1973—1976).

У доробку Н. Полонської-Василенко близько 200 досліджень з українознавства. В Мюнхені вона очолювала українську наукову еміграцію. Особливе місце в її дослідженнях посідають статті-спогади про А. Кримського, М. Грушевського, С. Єфремова, М. Зерова, Д. Дорошенка, В. Короленка.

Найвизначнішою працею Н. Полонської-Василенко є двотомна »Історія України», в якій висвітлено політичну історію та багатовікову боротьбу українського народу за свою державність, подано огляди економічного життя, соціальних відносин, розвитку культури, церкви з найдавніших часів до початку 20-х років XX ст. Праця опублікована в 1992 р, у Києві.

Н. Полонська-Василенко — дійсний член київського товариства Нестора Літописця та Київського товариства пам’яток старовини і мистецтва (з 1912), Наукового товариства ім. Т. Шевченка (з 1947), Української вільної академії наук (з 1948), Міжнародної академії наук у Празі (з 1953).

Померла 8 червня 1973 р. у німецькому містечку Новий Ульм.

ПОПОВ Павло Миколайович
ПОТЕБНЯ Олександр Опанасович
ПТУХА Михайло Васильович
ПУЛЮЙ Іван Павлович
РЕЖАБЕК Франц Вячеславович
РЄЗАНОВ Володимир Іванович
РЖЕГОРЖ Франтішек
РИЖСЬКИЙ Іван Степанович
РИЛЬСЬКИЙ Тадей Розеславович
РИХЛИК Євген Антонович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru