Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ФРАНКО Тарас Іванович

Український літературознавець і мовознавець

Народився 9 березня 1889 р. у Львові в родині видатного українського письменника, вченого, діяча культури Івана Франка. Навчався в Українській академічній гімназії, після закінчення якої студіював філологію на філософському факультеті Львівського університету. Ще студентом робив переклади творів грецьких і латинських письменників, писав вірші, які опублікував під спільним заголовком »Старе і нове вино». Для поглиблення знань їде на рік до Віденського університету. Після закінчення Львівського університету вчителює у місцевій гімназії. Під час першої світової війни мобілізований Т. Франко захворює на тиф. Одужавши, їде у відрядження в підрозділ зв’язку на російсько-австрійський фронт. З частинами австрійців дійшов до Одеси й потрапив у полон. Працював учителем в Одесі. Згодом повернувся до Львова, де також учителював. Написав велику наукову розвідку про твір Івана Франка »Лис Микита».

Напередодні другої світової війни певний час перебував у радянській Україні, викладав у навчальних закладах. Після війни працював учителем у Станіславі, згодом переїхав до Львова, де був призначений професором Львівського університету. Багато зусиль доклав до створення літературно-меморіального музею Івана Франка, який певний час очолював. Упродовж 1950—1963 рр. — науковий працівник Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, де завідував бібліотекою ім. Івана Франка. 1953 р. захистив кандидатську дисертацію: »Іван Франко і Борислав».

Починаючи з 1913 р. окремими виданнями вийшло дев’ять книжок Т. Франка, серед яких особливу цінність становлять його спогади »Про батька» (1956). Т. Франко — автор оригінальних віршів і переспівів, переважно римських і грецьких поетів; написав »Нариси історії римської літератури» (1921), збірки гуморесок »Вздовж і впоперек» (1965). Як франкознавець брав участь у підготовці дваддятитомного видання творів І. Франка.

Помер 13 листопада 1971 р. в Києві.

ХВОЙКО (Хвойка) Вікентій В’ячеславович
ХОМЕНКО Варвара Григорівна
ЦЕЛЕВИЧ Юліан Андрійович
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович
ЧАЛИЙ Михайло Корнійович
ЧАПЛЯ Іван Кирилович
ЧЕЛПАНОВ Георгій Іванович
ЧЕПІГА-ЗЕЛЕНКЕВИЧ Яків Феофанович
ЧИЖЕВСЬКИЙ Дмитро Іванович
ЧИКАЛЕНКО Євген Харлампійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru