Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ВАХНЯНИН Анатоль (Наталь) Климентович

Український композитор, письменник, педагог, диригент, громадський діяч

Народився 19 вересня 1841 р. у м. Синява Ярославського повіту в Галичині (нині територія Польщі) в родині священика. В 1863 р. закінчив духовну семінарію та музичну школу в Перемишлі (по класу композиції у І. Лаврівського та М Вербицького). Продовжував навчатися у Віденському університеті (історико-географічний факультет), який закінчив у 1868 р. Знання з музики вдосконалював у Львові у композиторів М. Гуневича і Я. Галля. Там же працював учителем у гімназіях. У 1894 р. — депутат Віденського парламенту, а в 1899 р. — галицького сейму.

Брав участь в організації та керівництві музичного хорового товариств »Торбан» (1870) та »Боян» (1891) у Львові. З його ініціативи було створено Вищий музичний інститут ім. М. Лисенка у Львові, який він очолив як директор (1904).

Написав багато хорових і сольних вокальних творів, гармонізував народні пісні, упорядковував пісенники для шкіл, писав музику для драматичних п’єс, зокрема »Хор норманнів» до трагедії »Ярополк», музику якого пізніше було використано для революційної пісні »Шалійте, шалійте, скажені кати».

Автор опери »Купало» (вперше поставлено у 1882 р., за власним лібрето), музики до драм »Назар Стодоля» Т. Шевченка і »Бондарівна» Ф. Заревича, ораторії »Буря на озері», »Український вертеп», хорів »Титар», »Дума», »Садок вишневий», солоспівів, фортепіанних п’єс, пісень. Помер 11 лютого 1908 р. у Львові.

ВЕДЕЛЬ Артемій Лук’янович
ВЕРБИЦЬКИЙ Михайло Михайлович
ВЕРЕСАЙ Остап Микитович
ВЕРИКІВСЬКИЙ Михайло Іванович
ВЕРЬОВКА Григорій Гурійович
ВОРОБКЕВИЧ Ісидор Іванович
ВРУБЕЛЬ Михайло Олександрович
ГАЙДАЙ Зоя Михайлівна
ГАНИЦЬКИЙ Тадей Денисович
ГЕ Григорій Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru