Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ВЕРЕСАЙ Остап Микитович

Український кобзар

Народився у 1803 р. в с. Калюжниці, нині Срібнянського району Чернігівської області, в сім’ї кріпака. У 3-річному віці осліп. У 15 років пішов у науку до кобзарів.

У репертуарі О. Вересая було 9 дум (»Федір безродний, бездольний», »Втеча трьох братів з города Азова», »Сокіл і соколя» та ін.), які він виконував у манері імпровізованої декламації в супроводі кобзи, а також історичні, побутові, жартівливі та сатиричні пісні (»Дворянка», »Хома та Ярема» та ін.). За виконання соціально загостреної пісні »Нема в світі правди» його не раз заарештовувала поліція.

Широкій громадськості О. Вересай став відомим після його виступу 1873 р. в Києві на засіданні Південно-Західного відділу Російського географічного товариства, де було заслухано також реферат М. Лисенка про музичні особливості українських дум і пісень, які виконував кобзар. У 1874 р. виступав на 3-му археологічному з’їзді в Києві, у 1875 р. брав участь у кількох концертах у Петербурзі.

Майстерність кобзаря привернула увагу багатьох учених, композиторів і художників. Думи й пісні від О. Вересая записували М. Жемчужников, М. Лисенко, О. Русов, П. Чубинський та ін. Т. Шевченко подарував Вересаю »Кобзар» з дарчим написом.

Про нього писали С. Тобілевич, І. Франко, П. Тичина та ін. Образ О. Вересая відтворив у своїй поезії М. Рильський. Художники і скульптори створювали його портрети.

Помер у квітні 1890 р. в с. Сокиринці Срібнянського району на Чернігівщині.

1959 р. в Сокиринцях засновано кімнату-музей О. Вересая, 1978 р. йому встановлено пам’ятник.

ВЕРИКІВСЬКИЙ Михайло Іванович
ВЕРЬОВКА Григорій Гурійович
ВОРОБКЕВИЧ Ісидор Іванович
ВРУБЕЛЬ Михайло Олександрович
ГАЙДАЙ Зоя Михайлівна
ГАНИЦЬКИЙ Тадей Денисович
ГЕ Григорій Миколайович
ГЕ Микола Миколайович
ГЛІЄР Рейнгольд Моріцович
ГМИРЯ Борис Романович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru