Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КАЛЬЧЕНКО Галина Никифорівна

Український скульптор

Народилася 4 лютого 1926 р. в м. Борзна (нині Чернігівської області). Закінчила Київський художній інститут (1953). Працювала з бронзою, гранітом, мармуром, тонованим гіпсом, майолікою, оргсклом.

Відомі скульптурні портрети І. Котляревського, Т. Шевченка, Г. Сковороди, О. Кобилянської, М. Коцюбинського, П. Мирного, М. Заньковецької, Я. Степового, В. Косенка, К. Білокур та ін., а також пам’ятники С. Гулаку-Артемовському в Городищі, М. Леонтовичу в Тульчині, І. Нечую-Левицькому в Стеблеві.

Г. Кальченко створила галерею портретів своїх сучасників — видатних діячів культури Т. Буркацької, В. Василевської, А. Малишка, Л. Ревуцького, Г. Майбороди, О. Гончара, В. Козаченка, П. Воронька, І. Кавалерідзе, О. Ільченка, Т. Яблонської, М. Примаченко.

У пам’ятнику В. Порику у Франції, виконаному у співавторстві із скульптором В. Знобою, втілено образ уславленого партизана, героя французького Опору. Цей твір було удостоєно Всесоюзної премії ім. М. Грекова.

Багато часу приділяла громадській роботі: брала активну участь у діяльності Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, очолювала найбільшу в Україні Київську організацію Спілки художників. Народний художник УРСР (з 1967).

Особливе місце у творчості скульптора посідає образ Лесі Українки, над яким вона працювала упродовж усього мистецького життя. У 1973 р. у Києві відкрито пам’ятник поетесі, який було удостоєно Державної премії ім. Т. Шевченка.

Уже прикута до ліжка тяжкою хворобою, думками була біля меморіального ансамблю »Пагорб слави» із величною скульптурою Матері-героїні, який саме завершувався за її і скульптора Е. Кунцевича проектом (відкрито в Черкасах до 30-річчя Перемоги).

Померла 11 березня 1975 р. в Києві.

КАРАБУЛЬКА Йосип Йосипович
КАСІЯН Василь Ілліч
КВІТКА Климент Васильович
КИБРИК Євген Адольфович
КОВНІР Степан (Стефан) Дем’янович
КОЗИЦЬКИЙ Пилип Омелянович
КОЗЛОВСЬКИЙ Іван Семенович
КОЛЕССА Микола Філаретович
КОЛЕССА Філарет Михайлович
КОНЦЕВИЧ Григорій Митрофанович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru