Стратегічне управління - Порохня В.М. - Тема 2. Середовище господарської організації

2.1. Сутність і основні характеристики зовнішнього (макро-) і внутрішнього (мікро-) середовища підприємства

Зовнішнє середовище для організації - це економічні умови, споживачі, профспілки, урядові акти, законодавство, конкуренти, суспільні погляди, техніка і технологія (рис.3). Зовнішнє середовище знаходиться поза впливом менеджерів. Розрізняють сили прямої і непрямої дії на організацію ззовні.

Карта системи

Середовище прямої дії включає чинники, які безпосередньо впливають на операції організації і випробовують на собі прямий же вплив операцій організації. До цих чинників відносяться постачальники, закони і установи державного регулювання, споживачі і конкуренти. Під середовищем непрямої дії розуміються чинники, які можуть не мати прямої негайної дії на операції, але, проте, позначаються на них. Це стан економіки, науково-технічний прогрес, соціокультурні і політичні зміни, події в інших країнах.

До характеристик чинників зовнішнього середовища відносяться:

- взаємозв'язок чинників - рівень сили, з якою зміна одного чинника впливає на інші чинники. Наприклад, зниження поставок нафти викличе зростання цін на продукти нафтопереробки (паливо), що, у свою чергу, викличе зростання цін на всі інші товари. Зростання цін приведе до активізації діяльності уряду зі зниження темпу інфляції, а також до розробки урядових нормативів ефективного використовування палива, введення податків на надприбуток нафтових компаній. Фірми, що випускали автомобілі постраждають від відтоку споживачів. Фірми, що виробляють теплоізоляційні матеріали, розробляють синтетичне паливо і випускають електромобілі одержать додаткові прибутки;

- складність зовнішнього середовища - це кількість чинників, на яку організація повинна реагувати. Чим їх більше, тим складніше зовнішнє середовище;

- рухливість середовища - це швидкість, з якою відбуваються зміни в оточенні організації. Спостерігається загальна тенденція до збільшення цієї швидкості. Проте стосовно деяких підприємств середовище особливо рухоме (фармацевтична, хімічна, електронна промисловість і ін.), а інші підприємства зміни зачіпають менше (меблева промисловість, виробництво тари, харчових консервів і ін.);

- невизначеність середовища залежить від кількості інформації, яку має організація і її достовірності. Якщо інформації мало або є сумніви щодо її точності, середовище стає більш невизначеним. Чим невизначеніше зовнішнє оточення, тим важче ухвалювати ефективні рішення [10, с. 131-133].

Основні ресурси, що використовуються організацією, - це люди, капітал, матеріали, технологія і інформація. Якщо до перерахованих ресурсів додати цілі і задачі організації, ми одержимо так зване "внутрішнє середовище". Внутрішні змінні організації тісно взаємозв'язані між собою: зміна цілей веде до зміни всіх перерахованих внутрішніх чинників, і всі ці чинники впливають на формування цілей; зміна задач приведе до змін в структурі і складі персоналу і навпаки; такі ж зміни викличе зміна технології і т.д.

Зупинимося докладніше на характеристиці окремих чинників внутрішнього середовища організації.

Цілі є могутнім механізмом координування діяльності членів організації. Всі рішення, що приймаються керівництвом, визначаються цілями. Основна вимога, яка до них пред'являється, - це їх однакова спрямованість, оскільки суперечливі цілі гальмують розвиток організації. При формулюванні цілей обов'язково враховуються нижченаведені чинники.

Структура організації - це логічні взаємостосунки рівнів управління, що дозволяють досягти цілі організації. Структура має на увазі спеціалізований розподіл праці і сфери контролю. Спеціалізований розподіл праці - це закріплення даної роботи за фахівцями, тобто тими, хто здатний виконувати її краще за всіх. Розрізняють горизонтальний і вертикальний розподіл праці. При горизонтальному розділенні виділяють спеціалізовані лінії (маркетинг, фінанси, виробництво і ін.) або закріплюють певні роботи за фахівцями (наприклад, на конвеєрі). Вертикальний розподіл праці - це розділення роботи між людьми зверху вниз, тобто з щонайвищого до найпершого рівня, це виділення роботи по координації від безпосереднього виконання завдань, створення ієрархії. Число осіб, підлеглих одному керівнику, є сферою контролю. Виходячи з поставлених цілей і певної структури організації, формулюються задачі [10, с. 102-104].

Задачі - це роботи, серія робіт або частина роботи, які повинні бути виконані заздалегідь встановленим способом і в обумовлені терміни. З технічної точки зору, задачі надають не працівнику, а його посаді. Задачі організації традиційно діляться на три категорії. Це робота з людьми, предметами (машинами, сировиною, інструментами) і інформацією. Наприклад, на заводському конвеєрі робота людей складається з роботи з предметами. Задача майстра - це, в основному, робота з людьми. Задача юриста підприємства, в основному, пов'язана з інформацією [10, с. 107]. Виконання задачі включає використовування конкретної технології як засоби перетворення матеріалів і сировини. Задачі і технологія тісно зв'язані між собою.

Технологія - цей засіб перетворення сировини в товари і послуги, поєднання кваліфікаційних навичок, устаткування, інфраструктури, інструментів, техніки. Джоан Вудворд - британська дослідниця управління, вважала, що всі технології виробничих фірм можна розділити на три категорії.

1. Одиничне, дрібносерійне або індивідуальне виробництво, де одночасно виготовляється тільки одне або маленька серія однакових виробів. Часто це робиться для певного покупця за його замовленням або є дослідним зразком. Наприклад, унікальне медичне устаткування, комерційні "Боїнги", меблі, одяг і ін.

2. Масове або багатосерійне виробництво застосовується при виготовленні великої кількості виробів, які ідентичні один одному або дуже схожі. Такий тип виробництва характеризується механізацією, використовуванням стандартних деталей і конвеєрним способом виробництва. Майже всі споживацькі товари виготовляються на базі технології масового виробництва.

3. Безперервне виробництво використовує автоматизоване устаткування, яке працює цілодобово для виготовлення однотипної продукції у великих обсягах. Прикладами безперервного виробництва можуть слугувати переробка нафти, сталеливарне виробництво, робота електростанцій [10, с.110].

Соціолог і теоретик організацій Джеймс Томпсон розробив для класифікації технологій систему, відмінну, але таку, що не суперечить попередній. На його думку, технології можна розділити на три наступні категорії.

1. Багатоланкові технології характеризуються серією взаємозалежних задач, які повинні виконуватися послідовно. Наприклад, кожна операція з комплектування автомобіля повинна виконуватися в певній послідовності. Такі складальні лінії характерні для масового виробництва.

2. Посередницькі технології характеризуються зустрічами груп людей, таких, наприклад, як клієнти або покупці, які є або хочуть бути взаємозалежними. Наприклад, телефонна компанія є посередником між людьми, які хочуть подзвонити самі і які хочуть, щоб їм подзвонили. Бюро з працевлаштування зв'язує продавців і покупців робочої сили.

3. Інтенсивна технологія характеризується вживанням спеціальних прийомів, навичок або послуг, для того, щоб провести певні зміни в конкретному матеріалі, що поступає у виробництво. Прикладом такої технології можна вважати монтаж фільму, лікарські послуги та ін.

Відмінності в термінології пояснюються в основному спеціалізацією авторів. Вудворд в основному займалася технологіями промислових підприємств. Томпсона ж цікавила більш широка схема, що охоплює всі види організацій. Ніякий тип технології не може вважатися "кращим". Кожний має свої переваги для більш повного виконання певних задач. Люди визначають придатність даної технології, коли роблять свій споживацький вибір [10, с. 111]. Ніяка технологія не може бути корисною без співпраці людей, які є п'ятою внутрішньою змінною.

Люди - це трудові ресурси організації, персонал, який безпосередньо виконує поставлені задачі. Вони є центральним чинником в будь-якій моделі управління. Існує три основні аспекти людської змінної в ситуативному підході до управління: поведінка окремих людей, поведінка людей в групах, характер поведінки керівника, функціонування менеджера в ролі лідера і його вплив на поведінку окремих людей і груп. Розуміння і успішне управління людської змінної дуже складне [10, с.112].

2.1. Сутність і основні характеристики зовнішнього (макро-) і внутрішнього (мікро-) середовища підприємства
2.2. Моделі зовнішнього середовища
2.3. Методи і показники, застосовувані для аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища
Тема 3. Оцінювання конкурентоспроможності організації
3.1. Модель галузевої конкуренції М. Портера
3.2. Аналіз споживачів
3.3. Конкурентний потенціал підприємства
3.4. Вивчення постачальників фірми-виробника
Тема 4. Методи аналізу і прогнозування розвитку середовища організації
4.1. Визначення стратегічного балансу і сутність SWOT- аналізу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru