Цивільне право України - Дзера О.В. - 2. Порядок створення виробничого кооперативу

Виробничий кооператив створюється його засновниками на добровільних засадах. Засновниками (членами) кооперативу можуть бути фізичні особи - громадяни України, іноземці та особи без громадянства. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи. При створенні кооперативу складається список членів кооперативу, який затверджується загальними (установчими) зборами.

Рішення про створення кооперативу приймається його установчими зборами. Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який підписують головуючий та секретар зборів. У протоколі зазначаються особи, які брали участь в установчих зборах, та наводяться такі дані про них: прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані (для осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, - дані документа, який його замінює). Дані про фізичну особу засвідчуються її особистим підписом.

Установчим документом виробничого кооперативу є його статут. Статут виробничого кооперативу має містити ті самі відомості, що й статути будь-яких товариств, а саме: найменування юридичної особи, яке має включати індивідуальну назву та слова "виробничий кооператив", порядок вступу до кооперативу та виходу з нього, відомості про органи управління кооперативом, їх компетенцію та порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах.

Крім того, до статуту виробничого кооперативу обов'язково включаються відомості про: розмір пайового внеску члена кооперативу; склад і порядок внесення пайових внесків членами кооперативу та про їхню відповідальність за порушення зобов'язання щодо внесення пайових внесків; характер і порядок трудової участі його членів у діяльності кооперативу та їхньої відповідальності за порушення зобов'язань щодо особистої трудової участі; порядок розподілу прибутку і збитків кооперативу; розмір і умови субсидіарної відповідальності його членів за зобов'язаннями кооперативу.

Зміст статуту виробничого кооперативу має також включати відомості, обов'язковість яких передбачена Законом України "Про кооперацію". Це, зокрема, відомості про: місцезнаходження кооперативу; мету створення кооперативу і вичерпний перелік видів його діяльності1; склад його засновників; права і обов'язки членів та асоційованих членів кооперативу; порядок внесення змін до статуту кооперативу; форми участі членів кооперативу в його діяльності; порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу; порядок розподілу його доходу та покриття збитків; порядок обліку і звітності у кооперативі; порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов'язаних з цим майнових питань; порядок скликання загальних зборів; умови і порядок повернення лаю.

Статут може містити й інші пов'язані з особливостями діяльності кооперативу положення. Наприклад, статути сільськогосподарських виробничих кооперативів мають включати умови про формування неподільного та інших фондів; визначати співвідношення між кооперативними виплатами і виплатами на паї. Статут виробничого кооперативу може містити інші положення, які не суперечать законодавству.

Статут виробничого кооперативу затверджується на загальних зборах членів кооперативу голосами не менше 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальними зборах.

Виробничий кооператив вважається створеним з дня його державної реєстрації, яка здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

3. Членство у виробничому кооперативі
4. Майно виробничого кооперативу
5. Управління виробничим кооперативом
Глава 23. Непідприємницькі товариства
1. Правове становище непідприємницьких товариств за законодавством України
2. Правове становище окремих видів непідприємницьких товариств
3. Створення непідприємницьких товариств
4. Учасники непідприємницького товариства
5. Установчі документи та органи управління непідприємницьких товариств
Загальні збори (з'їзд, конференція)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru