Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України - Лісовець О.В. - Пласт

Складовою світового скаутського руху є український "Пласт". Його ідейні засади і організаційні принципи мають національний зміст.

Назва "пласт" є аналогом англійського слова "scou-ting", що в перекладі означає "розвідка". Пластунами у козацькому війську називали козаків-розвідників.

Відродження "Пласту" в Україні припало на 90-ті роки XX ст. ЗО серпня 1990 року перший український пластовий загін (12 осіб) прийняв пластову присягу. 12-13 квітня 1991 року в Івано-Франківську відбувся Перший крайовий пластовий з'їзд України, на якому було обрано керівні органи і затверджено статут Української скаутської організації "Пласт" (УСО "Пласт") (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 грудня 1992 p.). З 1993 р. "Пласт" перетворився на організацію всеукраїнського масштабу. З'явилися осередки в Центральній, Східній, Південній Україні. У 1999 р. змінилися статут, структура і назва УСО "Пласт": Національна скаутська організація України "Пласт" (НСОУ "Пласт"). Нині "Пласт" представлений у всіх регіонах України і нараховує майже 10 тис. членів (130 осередків). Крім України, "Пласт" офіційно існує в Австралії, Аргентині, Великій Британії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та СІЛА. Пластові організації із усіх країн об'єднані в Конференцію українських пластових організацій, очолює світовий пластовий рух Начальний Пластун.

Мета "Пласту" - патріотичне виховання та самовиховання української молоді на засадах християнської моралі як свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, суспільства на ідейних засадах "Пласту".

Присяга і закон

Основними моральними та ідейними засадами "Пласту" є загальнолюдські цінності, які виражають ставлення особи до природи, суспільства і самої себе. Усе це сконцентровано у пластовій присязі: "Присягаюся своєю честю, що робитиму все, що в моїй силі, щоб: бути вірним Богові й Україні, помагати іншим, жити за пластовим законом, слухатись пластового проводу".

Виконання присяги "Пласту" передбачає дотримання пластового закону, згідно з яким пластун має бути чесним, сумлінним, пунктуальним, ощадливим, справедливим, доброзичливим, урівноваженим, ввічливим, пильним, дисциплінованим, завжди тримати своє слово, дбати про своє здоров'я, добробут громадян і країни, берегти природу, вірити в успіх своєї справи тощо. Ці вимоги сприяють формуванню відповідних рис характеру і є основою плану самовиховання для кожного пластуна. На пластових присязі та законі ґрунтується вся діяльність організації.

Структура

За своєю структурою "Пласт" охоплює декілька вікових категорій: новаки і новачки, юнаки і юначки, старші пластуни і пластунки, приятелі "Пласту" (батьки і друзі). Вони, відповідно, поділяються на 4 пластові улади:

1. Улад пластунів новаків та новачок (УПН). Він об'єднує наймолодших членів "Пласту" (7-11 років), даючи дітям змогу якнайкраще та найповніше розвивати духовні та фізичні сили згідно з ідейними основами "Пласту" за допомогою пластової методи, пристосованої до дитячого віку. Новаки ще не є пластунами, а лише готуються пластувати. Перші 6-9 тижнів прихильник новацтва, який ще не став членом рою, не має права носити однострою, не сплачує внесків. По закінченні періоду знайомства з товаришами дитина складає заяву про вступ. Найменша організаційна складова УПН - рій, який має свою назву і складається з б- 12 осіб. Упорядником рою є братчик або сестричка - особа, якій виповнилось 16 років та яка має відповідну кваліфікацію. Очолює рій ройовий - новак чи новачка, призначені впорядником. Ройовий лише допомагає впорядникові під час збірок, збирання внесків, проведення деяких занять, повідомляє новаків про час сходин. Два-чотири рої становлять гніздо, за роботу якого відповідає гніздовий - досвідчений братчик чи сестричка, які пройшли вишкіл відповідної кваліфікації.

2. Улад пластунів юнаків та юначок (УПЮ). Це виховна спільнота пластової молоді віком 11-18 років. Мета УПЮ - всебічне патріотичне самовиховання української молоді та членів української спільноти, формування в них пластового світогляду. Організаційна структура УПЮ схожа на новацьку, відмінність полягає у назві структурних одиниць: замість рою - гурток, а замість гнізда - курінь. У юнацькому гуртку під час занять учасники дізнаються про ідеали й організацію "Пласту", розвиваються фізично, інтелектуально, соціально та духовно, виявляючи ініціативу і творчість, використовуючи свої таланти і зацікавлення. Упорядником гуртка можуть бути юнак чи юначка, яким виповнилось 16 років та які пройшли вишкіл вихователів УПЮ.

3. Улад старших пластунів (УСП). Цей підрозділ об'єднує пластунів та пластунок віком 18-35 років.

Завданням УСП є гуртування пластової молоді, яка бажає вдосконалювати свій пластовий світогляд та характер на засадах, встановлених у пластовій присязі, законі, обіті та гаслі.

Організаційна побудова УСП: курінь УСП з 15 і більше членів - осередки праці в складі місцевого пластового осередку - крайовий провід УСП в складі крайової пластової старшини - Крайовий з'їзд УСП - Провід УСП в складі Головної Пластової Булави - Загальний з'їзд УСП.

4. Улад пластунів-сеньйорів (УПС). Членами УПС е пластуни та пластунки, котрим виповнилось 35 років.

Основне завдання УСП, як і УПС, - сприяння виховному процесу, що здійснюється в УПН та УПЮ. Члени УСП та УПС виконують у "Пласті" функції вихователів, адміністраторів, проводять табори та вишколи..

Присяга і закон
Структура
Пластова програма
Символіка та атрибути
Гайдівський рух
Історія
Символіка та атрибути
Діяльність АГУ
4.4. Дитячий козацький рух в Україні
Українське дитячо-юнацьке товариство (УДЮТ) "Січ"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru