Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Іспанія

Офіційна назва: Королівство Іспанія. Столиця: Мадрид. Територія: 504,8 тис. км2. Населення: 39,6 млн осіб. Час відстає від київського на одну годину. Валюта: євро. Релігійна належність: римо-католики. Грошова одиниця - євро. Головні міста, тис. осіб: Мадрид - 2882, Барселона - 1506, Валенсія - 702, Севілья - 702, Сараґоса - 603. Під керуванням Іспанії перебувають міста: Сеута і Мелілья (на території Марокко), острови: Велес де Гомера, Алусенас і Чафаранас.

Географічне положення

Розміщена на південному заході Європи і займає приблизно 85 % території Піренейського півострова, а також Балеарські та Пітиузські острови в Середземному морі, Канарські - в Атлантичному океані. На сході і півдні країна омивається Середземним морем, на заході - водами Атлантичного океану. Іспанія має сухопутні кордони з Францією, Португалією, Андоррою й англійською колонією Гібралтар. Країна є на перетині важливих морських і повітряних шляхів, що зв'язують Європу з Африканським і Американським континентами. Велика частина країни покрита плоскогір'ями і гірськими хребтами, навколо яких розміщуються рівнини і низовини. Ліси займають тільки 10 % території Іспанії.

Державний устрій

З 1978 р., після смерті іспанського диктатора - генерала Франко, Іспанія є конституційною монархією. Глава держави - король Хуан Карлос I, вищий орган виконавчої влади - уряд. Законодавчі функції і, відповідно, контроль за діяльністю уряду здійснюють Генеральні Кортеси (парламент), що складаються з двох палат: Сенату і Конгресу депутатів. Король представляє країну в міжнародних відносинах, має право розпуску Кортесів, а також наділений іншими важливими повноваженнями. Іспанія розділена на 17 адміністративних областей, які складаються з 50 провінцій.

Історичні факти

Історія Іспанії налічує багато століть величі й могутності. Назва "Іспанія" - фінікійського походження. У 209 р. до н. е., після поразки в Другій Пунічній війні, Іспанія переходить під владу Риму. Після розпаду Римської імперії землі були об'єднані під владою вестготів, а після навали маврів у 711 р. на території Іспанії утворена ісламська держава Кордовський емірат, на півночі збереглося християнське королівство Астурія. У 1492 р. маврів виганяють з Іспанії. Відкриття Колумба і Магеллана, а також завоювання конкістадорів започатковують заморські колонії Іспанії в Латинській Америці та на Філіппінах. У XVI ст. у країні затвердився абсолютизм, поступово відбувається формування іспанської колоніальної імперії. З другої половини XVI ст. почався економічний занепад країни. Внаслідок невдач у війнах з Англією

XVI-XVII ст. Іспанія втратила перевагу на морі. У XVII ст. країна втрачає свої території: Португалію в 1640 р., Нідерланди в 1648 р., а в 1659 р. віддала Франції провінції Артуа і Русільон. На початку XIX ст. Іспанія захоплена Наполеоном, війна за незалежність тривала до 1814 р. Упродовж XIX ст. значна частина колоній Іспанії отримала незалежність. З 1923 по 1930 рр. унаслідок державного перевороту в країні була встановлена військово-монархічна диктатура. З 1931 по 1975 рр. Іспанія стає республікою, а з 1975 р. конституційною монархією. У 1986 р. вступила в Європейський Союз.

Туризм

Серед можливих маршрутів екскурсій можна виокремити дві найпопулярніші типові програми. Перша з них дає змогу впродовж восьми днів відвідати найвідоміші міста Іспанії, такі як: Барселона, Мадрид, Валенсія, і ознайомитися з їхнього історією, культурою й архітектурою. Друга програма, крім традиційних екскурсійних об'єктів, охоплює відвідування трьох знаменитих міст південної провінції Андалузія: Кордови, Севільї і Гранади. Значна частина туристів останніми роками поєднує екскурсійні тури з наступним відпочинком на узбережжі. Популярним туристичним маршрутом є "Зелена Іспанія", який проходить головно по чотирьох областях, розміщених на півночі Іспанії: Країні Басків, Кантабрії, Астурії і Галісії. Початковий і завершальний відрізки шляху проходять центральними областями країни. Стандартна програма розрахована на 15 днів і 14 ночей. Головні туристичні об'єкти маршруту: замки X-XV ст., фамільний будинок XVII ст., монастир VIII ст., стародавній млин, Королівський госпіталь XV ст., найстаріший п'ятизірковий готель у світі, середньовічна фортеця на атлантичному узбережжі, палац у ренесансному стилі XV ст. та ін.

Мадрид - географічний центр Іспанії, розміщений на південь від гірського хребта Сьерра-де-Гвадарама, посередині Кастильського плоскогір'я. Заснований маврами в IX ст. Сьогодні Мадрид належить до кількості найвідвідуваніших великих міст світу. Історичні пам'ятки і скульптурні композиції сконцентровані в центральній частині міста, обмеженій трьома площами: Головною (Plaza Mayor), "Воротами Сонця" (Plaza Puerta del Sol), що вважається за традицією центром міста, і площею Іспанії (Plaza de Espana). Тут є церкви Сан-Хінес і Сан-Ісідро ель Реаль, ансамбль Королівського палацу, оточений садами, мальовничі фонтани XVIII ст., парк Ретіро, відомі кінні статуї Філіпу III і Філіпу IV, пам'ятники Колумбу, Сервантесові, Дон Кіхоту і Санчо Пан-се. Тільки в Іспанії можна повною мірою ознайомитися з арабсько-мавританським мистецтвом і простежити історію його розвитку від самого початку до епохи вищого розквіту в XIII-XIV ст. У Мадриді налічується понад 100 музеїв і художніх галерей. Особливо виділяється Прадо, визначна пам'ятка міста. У цьому музеї зберігається одна з найбагатших колекцій західноєвропейського живопису, найбагатша частина галереї - іспанська. Тут виставлені картини Веласкеса, Ель Греко, Мурільо, Рібейри, Гойї. В Ель Прадо зберігаються здобутки художників старих європейських шкіл: Рафаеля, Тиціана, Рубенса, Веронезе, Караваджо, Рембрандта, Ван Дейка, Ватто та інших.

Барселона. У столиці Каталонії, Барселоні, заснованої в II ст. до н. е., зберігся майже недоторканим весь історичний центр у готичному стилі, а також безліч архітектурних пам'яток. Визначним у місті вважається найбільший у Каталонії Кафедральний собор св. Теклі, побудований на місці древнього святилища Юпітера. Будинок побудований у готичному стилі в XIV-XV ст. і поєднує в єдиний ансамбль ще три палаци: Каза-дел-Канонжес, Дега і Каза-де-Л'ардіака. Старе місто (Парті-Альта) оточує римська стіна, яка датується III ст. до н. е. Зараз у межах старого міста розміщений палац Претора з музеєм Римської імперії, фонтан на Пла-де-Палау і копія знаменитої римської "Капітолійської вовчиці", дві добре збережені циліндричні вежі римської фортечної стіни й акведук. Готичний квартал Барріо-Готіко розміщений у межах захищеного фортечними стінами римського поселення й отримав назву через значну кількість пам'яток готичного стилю. У межах району є: палац Реал-Майор (XI-XIV ст.), каплиця Санта-Агата та Історичний музей на площі Дель Рей.

Центр древньої Барселони є на місці, де сьогодні розміщена площа Сант Жаума, - тут був розміщений римський форум. Прогулянку готичною Барселоною найкраще почати з площі Пласа Нова, де є залишки римських і середньовічних фортечних міських стін, що нібито захищають фасад Кафедрального собору. Ансамбль собору прикрашений двома вежами фасаду, шпилем центральної частини і двома чудовими восьмигранними вежами з кулями. Інтер'єр вражає строгістю, витягнутими і гармонічними колонами, елегантними зводами. Поруч із Кафедральним собором є палац Архієпископа.

Площа Сант Жаума - суспільний, політичний та історичний центр Барселони всіх часів. Головна споруда цієї площі - палац

Женералітета, установа самоврядування Каталонії. Через дуже низький арковий проріз можна потрапити у внутрішній дворик, шедевр готичного каталонського мистецтва.

На площі Дель Рей розміщена каплиця Санта Агента, під її просторою аркою містяться напівкруглі сходи, що ведуть у Королівський Палац. Сьогодні тут є Архів Корони Арагону, де зібрано понад чотири мільйони документів із королівської Канцелярії, Королівської Аудієнції. Поруч із цією площею є Будинок Кларіана-Падельяс, готичного стилю, де зараз знаходиться музей історії міста. На кварталі Раваль є Центр сучасної культури Барселони й авангардний музей сучасного мистецтва Барселони. У музеї наведено художні напрями, що з'явилися в другій половині XX ст.

На вулиці Ля Рамбла є два великих фонтани, безліч книжкових і квіткових кіосків. Цією вулицею можна спуститися до самого моря, до Порта де ля Пау, над якою піднімається пам'ятник Христофору Колумбу, тут також розміщений театр Гран Театра дель Лісе, де виступали відомі артисти Монтсеррат Кабальє і Хо-се Каррерас. Поруч із морем піднімається гора Монтжуік (173 м над р. м.), з її вершини видніється місто. На схилах гори створено один з найбільших парків Європи, прикрашений фортецею (1640)

Найулюбленішим видовищем іспанців є бої биків (корида). Сезон триває з березня по жовтень. Найбільші кориди сезону проходять у середині червня (свято "Святе місто"), 2 травня і в жовтні (релігійне свято Сан Ісідро Лабрадор).

Курорти

Коста Бланко. Назва Коста Бланко дослівно перекладається з іспанського як "білий берег". Це один із найголовніших курортів Іспанії. Популярність відпочинку серед туристів з усього світу зумовлена сприятливими кліматичними умовами: згідно з статистикою, у Коста Бланці є в середньому 305 сонячних днів на рік, що є дуже унікальним показником. У найхолодніший час року, у січні, температура майже ніколи не опускається нижче +10 оС. У розпал туристичного сезону повітря прогрівається в середньому до +26 оС, а море - до +24 оС. Курорт відомий ультрасучасними готелями. Тут є знаменитий готель Гранд готель Балі (Grand Hotel Bali), що входить до кількості 40 найвищих будинків світу.

Коста Браво міститься в північній частині середземноморського узбережжя Іспанії, пляжний сезон тут трохи коротший, ніж на південних курортах - з початку червня по жовтень. Берегова лінія Коста Браво - чергування мальовничих скелястих стрімчаків із затишними бухтами і піщаними пляжами. Пляжі, звичайно, покриті золотавим піском. Широке поширення одержали на Кос-та Браво водні види спорту, особливо дайвінг. Велика кількість таємничих підводних печер приваблює аматорів дайвінга.

Майорка. Острів Майорка, що входить до складу Балеарского архіпелагу, відоме передусім як традиційне місце відпочинку іспанського короля і членів його родини. Серед урочистих заходів і визначних подій, що супроводжують візит королівської особи на Майорку, особливо виділяється вітрильна регата на Кубок Короля.

Ібіца - третій за величиною острів Балеарского архіпелагу, є за 92 км від Валенсії і 200 км від узбережжя Африки. Острів невеликий (40 на 20 км), проте тут створені всі умови для повноцінного і цікавого відпочинку. Курорт відомий як місце для веселого молодіжного відпочинку.

Канарські острови. Острови Канарського архіпелагу унікальні за кліматичними умовами і географічним положеннями, їхні флора і фауна незвичайно різноманітні. Завдяки постійному пасатному вітру, погода на островах незмінно сприятлива і нічим не поступається знаменитим Гавайям.

Канарські острови є однією з 17 провінцій Іспанії. Вони розміщені в Атлантичному океані за 1500 км від Піренейського півострова і 100 км від узбережжя Африки. Архіпелаг складається із семи основних населених островів і декількох маленьких. У центрі є найбільший острів - Тенеріфе (2057 км2). На сході є Гомера (378 км2), Ієрро (277 км2) і Пальма (728 км2). Острів Гран Канарія є на заході від Тенеріфе, третій за величиною острів архіпелагу (1532 км2). Західніше розміщений також острів Фуерте-вентура (1730 км2) і Ланцароте (795 км2).

Лас-Пальмас - найбільше місто на Канарських островах. Це історичний і торговий центр, міжнародний курорт і важливий морський порт, у який щомісяця заходить до тисячі кораблів. Сучасний порт був побудований наприкінці XIX ст. і перетворився у величезну комерційну зону, де базується великий рибальський флот Гран Канарії. Вегета - стародавня частина міста, де іспанці, що висадилися на острові в 1478 р., заснували свій перший табір. Красивий будинок на вулиці Колумба закономірно називається Будинком Колумба і датується IV ст. У будинку була резиденція першого губернатора острова, а Колумб, зупинявся тут на кілька днів у 1492 р. Зараз там розміщений музей Століття Відкриттів з навігаційними приладами, картами, зброєю й іншими експонатами, що належать до цієї епохи. У церкві Ерміта де

Сан Антоніо Абад молився Христофор Колумб перед тим, як відправитися у велике плавання. Пізніше будинок перебудовували і значна його частина належить до XVIII ст. У дванадцятьох залах Канарського Музею зберігається колекція зброї, кераміки й інструментів гуанчей (індійського племені, що населяло острів до прибуття іспанських конкістадорів). Канарці - один із деяких народів, що муміфікували своїх небіжчиків, канарські мумії схожі й на єгипетські, і на мумії інків. На площі Святої Анни (Plaza Santa Ana) знаходиться Кафедральний собор (Catedral de Santa Ana). Будівництво собору тривало кілька сторіч, тому в ньому змішалися готичний, бароковий і неокласичний стилі. Найкошто-внішим експонатом вважається Прапор Завоювання, що власноручно вишила королева Ізабелла. В соборі є музей Діоцеса, у якому зберігається колекція скарбів доколумбової епохи: картини, скульптури, гобелени, предмети релігійного культу.

Найбільше цікавих об'єктів для туристів є на острові Тенері-фе. На схилах вулкану Тейде (3710 м) розміщений національний парк Тейде, заснований іспанським урядом на початку 50-х років. Ущелина з безліччю кратерів поділяє острів на дві області з різним кліматом: вологу північну і суху південну. У північній частині, на морському узбережжі долини Оротава, є один зі найві-доміших курортів острова - Пуерто де ла Крус. Південь острова відомий прекрасними пляжами Лос Крістіанос, Коста дель Сілен-сіо і Плайа де Лас Амерікас. Варто відвідати парк Мартіанес, на його території є вісім басейнів, заглянути в найстаріший сад на Тенеріфе - Ситіо Літрі, в якому зібраний найбільший орхідарій на острові та знаменитий Лоро Парк - парк папуг. Крім найбільшого в Європі дельфінарію і пінгвінарію, у ньому є понад 230 видів різнобарвних птахів. Карнавал, що проходить на острові з лютого по березень, відомий в усьому світі, і деякі вважають, що за пишністю і красою процесій він поступається тільки відомому бразильському карнавалу. На півночі Тенеріфе є архітектурна перлина острова - Оротава, добре збережене місто з історичними будинками і брукованими вулицями.

В Лоро Парку є найбільше тайське поселення за межами Таїланду. Селище Тай засноване принцесою Галіані. Усі матеріали для будівництва були завезені з Таїланду, будинки розроблені і побудовані в Таїланді місцевими архітекторами, а потім переправлені на Тенеріфе. Основний будинок, зведений над озером, є тайською храмовою будівлею. Внутрішнє приміщення розділене на два зали, один із яких обладнаний під бібліотеку, а другий, що вміщає 136 осіб, використовується як конференц-зал для проведення виставок і дискусій із питань навколишнього середовища, екології, туризму. В інших будинках розміщено магазини і приватний музей порцелянових папуг, в колекції якого є унікальні фігурки XVIII ст.

Сьерра Невада - найпівденніший із усіх європейських гірськолижних курортів, є на півдні Іспанії, за 32 км від Гранади. У гарну погоду з гірськолижних схилів можна побачити Середземне море і обриси Африки. Гірськолижний сезон на курорті триває з грудня по квітень. Зона катання 2120-3142 м над р. м., максимальний перепад висот 1022 м. Прокладено 22 синіх, 18 червоних і п'ять чорних трас, загальною протяжністю 64 км. На курорті споруджено хафпайп і сноупарк, працює декілька ресторанів і кафе. Майже всі траси обладнані сніговими гарматами. Лижний регіон Сьерра Невада став відомий всім аматорам гірських лиж після того, як у 1996 р. тут був проведений чемпіонат світу з зимових видів спорту. Тут люблять тренуватися найвідо-міші спортсмени-гірськолижники, нерідко на Сьерре Неваде відпочивають представники іспанської аристократії.

Італія
Латвія
Литва
Монако
Нідерланди (Голландія)
Німеччина
Норвегія
Польща
Португалія
Туреччина
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru