Країнознавство - Масляк П.О. - 6.4.1. Індія

Регіон "Південна Азія", як і всі інші частини Азійського материка, є територією гострих внутрішніх і зовнішніх суперечностей та конфліктів. Тут химерно уживаються поруч учорашній, сьогоднішній і завтрашній день. Регіональним лідером, "країною XXI ст." цього регіону безперечно є Індія.

6.4.1. Індія

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Індія. Столиця — Делі (понад 10 млн осіб). Площа — 3,3 млн км2(7-ме місце у світі). Населення — понад 1 млрд осіб (2-ге місце). Державні мови — гінді та англійська. Грошова одиниця — індійська рупія.

Географічне положення. Індія займає півострів Індостан і більшу частину Індо-Ганзької низовини. Із заходу її омивають води Аравійського моря, зі сходу — Бенгальської затоки. Вони належать до басейну Індійського океану. Індія володіє трьома групами островів — Лаккадівськими, Андаманськими та Нікобарськими. Кордон із Пакистаном пролягає на заході та північному заході, на півночі Індія межує з Афганістаном, на північному сході — з Китаєм і Непалом, на сході — з Бутаном, М'янмою та Бангладеш. Протяжність суходільних кордонів (15 тис. км) не набагато перевищує протяжність кордонів морських. У цілому розміщення Індії на важливих морських і повітряних шляхах, які зв'язують Східну та Південно-Східну Азію з Європою та Африкою, є вигідним. Однак країна оточена нестабільними, кризовими, а то й вороже налаштованими країнами-сусідами, що обмежує и розвиток.

Історія виникнення та розвитку. За однією з концепцій, у II тисячолітті до н. е. з території сучасної

України до Індії прийшли арії (орійці). Тут вони змішалися з місцевими аборигенами, й власне, започаткували формування сучасного населення Індії. УIV ст. до н. е. виникла перша імперія. УIII ст. до н. е. державною релігією став буддизм. У IV—V ст. н. е. відбувся розквіт індуської культури. З VII ст. н. е. почалася ісламська експансія. Наприкінці XIV ст. відбулася навала монголів на чолі з Тимуром. У XVI ст. вони започаткували в Індії династію Великих Моголів. Після відкриття морського шляху до Індії сюди ринула велика кількість європейських торговців, які заснували голландські, французькі, португальські та англійські факторії.

На середину XIX ст. припадає поширення британського панування майже на всю Індію. Почав наростати національно-визвольний рух, який очолив М.К. Ганді. Водночас загострились конфлікти між індусами та мусульманами. У 1947 р. Індія здобула незалежність. У цей самий час британці поділили її на індуську та мусульманську частини (Індія та Пакистан). Це спричинило гострі конфлікти та грандіозні переселення індусів і мусульман. Нині в Індії продовжуються загострення етнічних і релігійних конфліктів, що породжує сепаратизм, збройні протистояння та тероризм.

Державний устрій і форма правління. Індія — федеративна держава, парламентська республіка. Глава держави — президент. Він обирається на 5 років колегією виборників, яка складається із виборчих членів двох палат парламенту, а також членів законодавчих зборів усіх штатів. Законодавча влада належить парламенту та президенту. Парламент складається з двох палат: Ради штатів і Народної палати. Виконавча влада зосереджується у президента та уряду. Останній формується парламентською більшістю та несе відповідальність перед Народною палатою. За політико-адміністративним поділом країна має 25 штатів і 7 союзних територій.

Природні умови та ресурси. Близько 3/4 території Індії становлять рівнини і плоскогір'я. В їх основі уламок давньої платформи, який відколовся від Африки і приєднався до Азії. На півострові Індостан знаходиться плато Декан. На північ, північний схід і захід від нього розміщена велика Індо-Ганзька рівнина. На півночі країни здіймаються найвищі у світі гірські системи Каракорум і Гімалаї.

Клімат на більшій частині її території субекваторіальний, мусонний, лише на півночі — тропічний. Опади випадають переважно у вологий сезон (до 80% ). На сході країни на навітряних схилах Гімалаїв випадає найбільша кількість опадів на Землі (до 12 000 мм на рік), а на північному — опадів лише 100 мм, у центрі Індостану — 300—500 мм. Середні температури становлять влітку по всій території країни до +32 °С, взимку від +27 °С на півдні і до +15 °С на півночі.

В Індії протікають повноводні річки Інд, Ганг і Брахмапутра, що мають снігово-льодовикове і дощове живлення. Великих озер у країні взагалі немає.

Ґрунтовий покрив Індії досить різноманітний. Алювіальні, чорні та червоно-бурі ґрунти відзначаються родючістю. На півдні переважають червоно-жовті латеритні ґрунти.

Рослинний і тваринний світ густозаселеної Індії дуже змінений людьми. Мусонні ліси займають лише 10% території. Все ще трапляються цінні породи дерев — сандал, тик.

Майже повністю винищено левів, леопардів, бухарських оленів. Більше пощастило тиграм, носорогам, індійським слонам. В Індії багато мавп (гібони та макаки) і змій. Серед останніх виділяється знаменита королівська кобра, довжина якої може сягати 5,5 м. Тваринний і рослинний світ найкраще зберігся в понад 50 заповідниках і національних парках.

Індія володіє великими покладами руд металів. Є залізна руда, мідь, боксити, марганцеві руди, уран, титан тощо. Відомими є родовища дорогоцінного каміння. Енергоносіями Індія забезпечена недостатньо. Є родовища вугілля та нафти.

У цілому серед природних ресурсів Індія найбагатша на гідроенергетичні та рекреаційні.

Населення. Густота населення нині вже перевищила 320 осіб на 1 км2. Природні умови визначають його значну контрастність у розміщенні. Найгустіше заселена родюча Індо-Ганзька низовина (понад 500 осіб на 1 км2). У пустельних північно-західних частинах та у високогір'ї постійного населення немає.

Хоча індійський уряд здійснює політику скорочення народжуваності, вона ще дуже висока (25%о). У середині нинішнього століття Індія перетвориться у найбільшу за чисельністю населення державу світу. За прогнозом ООН у ній житиме до 1,7 млрд осіб.

Індія — слабоурбанізована країна. Хоча міське населення становить близько 30%, у країні значна кількість дуже великих міст: у Калькутті живе понад 16 млн осіб, у Мумбаї — близько 14 млн, Ченнаї — близько 8 млн осіб.

Національний склад населення країни найстрокатіший у світі. Тут на своїх етнічних територіях живуть понад 500 народів і племен. Найбільші народи — гіндустанці, бенгальці, таміли, пенджабці, біхарці та ін. — налічують десятки мільйонів осіб.

Господарство. Як і в інших сферах життя, економіка Індії зіткана з суперечностей. За класифікацією ООН вона належить до країн, що розвиваються. Донині домінуючою галуззю господарства залишається сільськогосподарське виробництво. З іншого боку, за обсягом ВНП ця держава випередила Німеччину і вийшла на 4-те місце у світі. Вона розробила ядерну зброю та здійснила її випробування. Ще у 1980 р. Індія вивела на орбіту власною ракетою штучний супутник Землі.

У сільському господарстві зайнято до 60% усієї робочої сили. Нині Індія посідає перше місце у світі за виробництвом чаю та поголів'ям великої рогатої худоби (близько 200 млн голів). Найбільше виробляє вона також зернобобових, джуту та деяких спецій. За обсягами вирощування рису, пшениці, овочів, кави, цукрової тростини, арахісу Індії належить друге місце у світі; бавовни і тютюну — третє. Значні обсяги збирання бананів, кокосових горіхів і манго. За поголів'ям овець країна на п'ятому місці у світі. Значна кількість кіз і буйволів.

Сільськогосподарське виробництво все ще малопродуктивне. Найбільшою мірою це стосується тваринництва. У зв'язку з релігійною забороною вживання в їжу яловичини, велика кількість рогатої худоби використовується переважно як тяглова сила.

В промисловості Індії відбувається структурна перебудова в бік зменшення частки легкої та харчової промисловості та збільшення енергетики, металургії й машинобудування. На сході країни сформувався потужний район важкої промисловості. Тут біля Калькутти виникли центри металургії (Роукела, Дургапур, Бокаро), важкого машинобудування (Ранчі та ін.), хімічної промисловості (Сіндрі). Великий Бхілайський металургійний комбінат знаходиться в центрі країни. У найбільших містах виробляють автомобілі й трактори, обладнання для всіх галузей промисловості, телевізори та відеомагнітофони.

Розвиток господарства Індії базується на потужному паливно-енергетичному комплексі. Щорічно в країні видобувають понад 300 млн т вугілля. Постійно зростає видобуток нафти, яку переробляють на 14 заводах.

Традиційно розвинена та спеціалізована легка промисловість. Вона переважно орієнтована на переробку джуту та виробництво бавовняних тканин. Переважаючими темпами розвивається швейна промисловість. Не втратили значення кустарні ремесла.

Велика площа та густота населення визначають розвиток транспорту Індії. За протяжністю залізничних колій (63 тис. км) і автомобільних доріг (1,8 млн км) країна входить до перших п'яти країн світу. У містах поряд із сучасними видами транспорту використовують мото- та велорикші. Постійно зростає значення авіаційного та морського видів транспорту. Найбільші морські порти — Мумбаї та Калькутта.

Культура та соціальний розвиток. Понад 300 млн індійців живуть за офіційно визначеною межею бідності, яка становить 100 дол. СIА річного доходу. З одного боку, в Індії лише 48% населення вміють читати та писати. З іншого, це країна з найбільшою кількістю людей з вищою освітою. Все більше індійських професорів працюють у СIА. Хоча кількість офіційно зареєстрованих безробітних порівняно невелика — 16 млн осіб, поширене приховане безробіття.

Індія — країна давньої культури. Тут знаходиться безліч історико-архітектурних і релігійних пам'яток, музеїв і приватних колекцій. Серед них виділяється мавзолей Тадж-Махал, Золотий храм (Амритсар), Золотий храм Шиви у Варанасі тощо.

Республіка Індія визнала Україну 26 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини встановлені 17 січня 1992 р. шляхом підписання протоколу. З травня 1992 р. у Києві працює посольство Республіки Індія. Постійно зростає зовнішньоторговельний оборот між двома країнами.

Запитання та завдання

1. В якому році Індія здобула незалежність?

2. Що вам відомо про природно-ресурсний потенціал Індії?

3. Чому, на вашу думку, політика скорочення народжуваності в Індії діє не так ефективно, як у Китаї?

4. Які структурні зрушення характерні для індійської промисловості?

6.5. Країни Східної Азії
6.5.1. Китай
6.5.2. Японія
6.6. Країни Південно-Східної Азії
6.6.1. Індонезія
Висновки
Розділ 7. КРАЇНИ АМЕРИКИ
7.1. Країни Північної Америки
7.1.1. Сполучені Штати Америки
7.1.2. Канада
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru