Платіжні системи - Пиріг С.О. - 4.2. Платіжна система УкрКарт

4.2.1. Структура та функції платіжної системи УкрКарт

Для створення Національної системи масових електронних платежів населення за товари та послуги за допомогою пластикових карток у вересні 1995 року було створене акціонерне товариство "Українська національна розрахункова картка" (скорочено "УкрКарт'*). Фундаторами AT "УкрКарт" стали провідні комерційні банки України під егідою НБУ.

Платіжна система УкрКарт - це спільний проект національного масштабу, який створений зусиллями банків-учасників УкрКарт.

Цей проект дозволив банкам реалізувати себе у картковому бізнесі як повноправного учасника ринку. З першого ж дня роботи у платіжній системі банк починає працювати на себе, зникає потреба в реалізації агентських схем. Банк починає емісію власних (а не банка-спонсора) карток, які приймаються в усіх регіонах України на спільній інфраструктурі платіжної системи УкрКарт.

Основні напрямки діяльності компанії проведення розрахунків у міжбанківській платіжній системі УкрКарт і процесингове обслуговування операцій з використанням карток платіжних систем УкрКарт, MasterCard Int, Visa Int. як на території України, так і за її межами.

Основним завданням AT "УкрКарт" є розробка, впровадження і подальша експлуатація у ролі оператора загальнонаціональної системи масових електронних платежів населення за товари та послуги, а також створення необхідної інфраструктури для обслуговування карток міжнародних платіжних систем (VISA, EUROPAY, Mastercard, AMERICAN EXPRESS і деяких інших). Проект реалізовувався товариством у співробітництві з Кабінетом Міністрів України, Національним банком, міжгалузевим НДІ "Ритм**, банками-акціонерами товариства та іншими зацікавленими організаціями, серед яких 75% - державні адміністрації, промислові і торговельні підприємства регіонів.

До складу платіжної системи входять платіжна організація, головний процесинговий центр УкрКарт, розрахунково-кліринговий центр, розрахунковий банк, банки-учасники, картодержателі, ретейлери та технологічні партнери (рис. 4.5), [33].

Функції учасників платіжної системи:

Платіжна організація УкрКарт виконує загальне управління платіжною системою, визначає порядок розрахунків за операції із застосуванням платіжних карток та відповідає за їх виконання,

контролює виконання зобов'язань учасниками, забезпечує норма-тивно-правове функціонування платіжної системи.

Процесинговий центр УкрКарт ~ Головний процесинговий центр платіжної системи -уповноважений платіжною організацією центр, що надає проце-сингові послуги банкам-учасникам УкрКарт, здійснює маршрутизацію запитів/відповідей на авторизацію від/до інших процесингових центрів, проводить сертифікацію уповноважених процесингових центрів, веде бази даних банків-учасників та здійснює взаємодію з іншими учасниками за встановленим регламентом.

Розрахунково-кліринговий центр - підрозділ УкрКарт, який, відповідно до отриманої від процесингового центру інформації, виконує такі функції:

- формує клірингові звіти для проведення взаєморозрахунків між учасниками платіжної системи;

- формує такі види звітів Очаші. НБУ. ЕМА та інЛ:

структура платіжної системи УкрКарт

- виконує управління емісією;

- веде електронний документообіг.

Розрахунковий банк - уповноважений платіжною системою УкрКарт банк, що здійснює розрахунки між учасниками УкрКарт, відкриває кореспондентські рахунки банкам-учасникам платіжної системи, здійснює взаєморозрахунки між банками за інформацією, яку надає розрахунково-кліринговий центр, формує ліміт авторизації за кореспондентськими рахунками банків-учасників.

Функції розрахункового банку в платіжній системі УкрКарт виконує Український Професійний Банк.

Банк—учасник платіжної системи - фінансова установа, що відповідно до договору з платіжною організацією виконує зобов'язання по проведенню розрахунків за операції з застосуванням платіжних карток цієї системи, отримує Ліцензії від платіжної організації, здійснює емісію та/або еквайринг карток платіжної системи, розвиває платіжну систему банку на базі карткових продуктів, сертифікованих у платіжній системі УкрКарт.

Картодержатель використовує картки для проведення безготівкових розрахунків у підприємствах торгівлі та для одержання готівки через банкомати та термінальні пристрої.

Ретейлер здійснює прийом карток платіжної системи для розрахунків за надані товари та послуги під забезпечення банха-еквайра.

Технологічні партнери - уповноважені платіжною системою постачальники обладнання, виробники пластикових карток, провайдери зв'язку тощо.

Відносини між учасниками платіжної системи регулюються договорами. Усі права, обов'язки та функції кожного з учасників визначено правилами платіжної системи. Правила платіжної системи УкрКарт відповідають вимогам законодавства України та Постановам НБУ, що регламентують роботу платіжних систем. "Положення про платіжну систему УкрКарт" узгоджене з Національним банком України у вересні 2000 року. При складанні Правил роботи Платіжної системи УкрКарт, був використаний досвід роботи міжнародних платіжних систем, що дозволило, по-перше, уникнути помилок при формуванні платіжної, системи УкрКарт, по-друге, полегшило банкам-учасникам УкрКарт подальшу інтеграцію з міжнародними платіжними системами.

Відповідно з вимогами Visa, в березні 2003 року був завершений проект прямого підключення процесингового центру УкрКарт до мережі VisaNet. А 26 березня 2003 року платіжна система УкрКарт набула статусу міжнародної платіжної системи. Зміну статусу платіжної системи зроблено відповідно до закону "Про платіжні системи і переказ грошей в Україні". УкрКарт була внутрішньодержавною платіжною системою і її картками обслуговувалися тільки на території України, а надання статусу міжнародної платіжної системи значно розширили можливості банків-учасників УкрКарт у наданні послуг своїм клієнтам.

4.2.1. Структура та функції платіжної системи УкрКарт
4.2.2. Процесинговий центр УкрКарт
4.2.3. Технології та послуги карткових продуктів
4.2.4. Механізм взаємодії зарплатных проектів та його переваги
4.2.5. Управління ризиками в платіжній системі УкрКарт
4.2.6. Принципи роботи УкрКарт
Тема 5. ЕЛЕКТРОННІ МІЖБАНКІВСЬКІ РОЗРАХУНКИ В УКРАЇНІ
5.1. Загальні вимоги щодо функціонування систем між банківських розрахунків
5.2. Система електронних міжбанківських платежів
5.2.1. Завдання та функції СЕП НБУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru