Валютні операції. Порядок здійснення та обліку - Лівшиц Д.М. - Глава 5. Порядок оплати коштів за імпортним акредитивом

4.1. Якщо за умовами акредитива уповноважений банк-емітент визначено виконуючим банком, то він здійснює оплату коштів за акредитивом лише після отримання документів та встановлення їх належного представлення.

( Пункт 4.1 глави 4 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з Постановами Національного банку N25 від 27.01.2006, N 580 від 29.09.2009)

4.2. Уповноважений банк-емітент приймає документи за акредитивом від банку/ів або безпосередньо від бенефіціара, перевіряє документи та встановлює їх належне представлення у строк, визначений для перевірки документів відповідно до УПДА або інших міжнародних документів, затверджених МТП, яким підпорядкований акредитив.

( Пункт 4.2 глави 4 розділу ІІ в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 ) ( Пункт 4.3 глави 4 розділу ІІ виключено на підставі Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

4.3. Якщо в результаті перевірки документів за акредитивом уповноважений банк-емітент розбіжностей у них не виявив, то оплата бене-фіціару коштів за акредитивом здійснюється таким чином:

якщо уповноважений банк-емітент має кореспондентський рахуно-кок в іноземному банку бенефіціара, то він уповноважує іноземний банк бенефіціара на списання коштів з цього кореспондентського рахунку за реквізитами, зазначеними в тексті акредитива або в окремому повідомленні, або може на прохання іноземного банку бенефіціара здійснити міжбанківський платіж за акредитивом на кореспондентський рахунок іншого іноземного банку за реквізитами, зазначеними іноземним банком бенефіціара в окремому повідомленні, або в супровідному листі, який надійшов разом з документами;

(Абзац другий пункту глави 4 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 25 від 27.01.2006)

якщо уповноважений банк-емітент не має кореспондентських відносин з іноземним банком бенефіціара, то він здійснює міжбанківський платіж за акредитивом згідно з реквізитами, зазначеними в інструкціях іноземного банку бенефіціара, або діє відповідно до пунктів 5.5, 5.6, 5.7 глави 5 розділу II цього Положення.

4.4. Уповноважений банк-емітент діє відповідно до глави 7 цього розділу, якщо він під час перевірки отриманих документів визначив їх неналежне представлення.

( Пункт 4.4 глави 4 розділу ІІ в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 ) ( Пункт глави 4 розділу ІІ виключено на підставі Постанови Національного банку N25 від 27.01.2006)

Глава 5. Порядок оплати коштів за імпортним акредитивом

5.1. Уповноважений банк-емітент здійснює оплату коштів за акредитивом авізуючому (виконуючому, підтверджуючому, рамбурсуючому) банку або безпосередньо бенефіціару відповідно до умов акредитива та отриманих інструкцій.

( Пункт 5.1 глави 5 розділу II в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.2. Якщо уповноважений банк-емітент має кореспондентський рахунок у виконуючому (підтверджуючому, рамбурсуючому) банку, то він уповноважує цей банк на списання коштів з кореспондентського рахунку, що зазначається в тексті акредитива або надсилається в окремому повідомленні, або на прохання виконуючого (підтверджуючого, рамбурсуючого) банку здійснює міжбанківський платіж за реквізитами, зазначеними цим банком.

( Пункт 5.2 глави 5 розділу II із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 25 від 27.01.2006; в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.3. Якщо умовами акредитива передбачено право підтверджуючого (виконуючого) банку виставляти рамбурсну вимогу на рамбурсуючий банк, то уповноважений банк-емітент має забезпечити відповідне грошове покриття на своєму кореспондентському рахунку в рамбурсуючому банку на час здійснення платежу. Якщо уповноважений банк-емітент не має кореспондентського рахунку в рамбурсуючому банку, то уповноважений банк-емітент має діяти відповідно до пункту 5.4 цієї глави.

(Абзац перший пункту 5.3 глави 5 розділу II із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

Уповноважений банк-емітент уповноважує виконуючий (підтверджуючий) банк на списання коштів з рахунку у виконуючому (підтверджуючому, рамбурсуючому) банку, якщо уповноважений банк-емітент розмістив кошти грошового покриття за акредитивом на цьому рахунку, про що він зазначає в тексті акредитива або надсилає окреме повідомлення.

( Абзац другий пункту 5.3 глави 5 розділу II в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.4. Уповноважений банк-емітент здійснює перерахування коштів (міжбанківський платіж) за акредитивом згідно з реквізитами, що зазначені в інструкціях виконуючого (підтверджуючого, рамбурсуючого) банку, якщо він не має кореспондентських відносин з цим банком і не розмістив у ньому кошти грошового покриття, або безпосередньо до банку бенефіціара.

( Пункт 5.4 глави 5 розділу II із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 25 від 27.01.2006; в редакції Постанови Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.5. Якщо умовами акредитива визначено, що акредитив виконується уповноваженим банком-емітентом шляхом платежу за пред'явленням відповідних документів, то оплата коштів за цим акредитивом здійснюється уповноваженим банком-емітентом на користь бенефіціара лише після отримання документів та встановлення їх належного представлення. Якщо документи за акредитивом отримані наказодавцем акредитива безпосередньо від бенефіціара, то уповноважений банк-емітент може зробити запит до банку, що обслуговує бенефіціара, про підтвердження цим банком відправлення документів та інструкцій щодо платежу. Оплата коштів за акредитивом здійснюється уповноваженим банком-емітентом згідно з отриманими інструкціями у строк, що не перевищує трьох банківських днів з дня прийняття уповноваженим банком відповідного рішення щодо оплати документів за акредитивом. Уповноважений банк здійснює перерахування коштів (міжбанківський платіж) за акредитивом згідно з реквізитами, зазначеними в інструкціях банку, або бенефіціара, якщо документи отримані від бенефіціара.

( Пункт 5.5 глави 5 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з Постановами Національного банку N25 від 27.01.2006, N 580 від 29.09.2009)

5.6. Якщо умовами акредитива визначено, що акредитив виконується уповноваженим банком-емітентом з розстроченням (відстроченням) платежу, то оплата коштів за цим акредитивом здійснюється уповноваженим банком-емітентом на користь бенефіціара після отримання документів та встановлення їх належного представлення у строк та в порядку, визначених умовами акредитива. Право володіння документами (проти яких має здійснюватися платіж) наказодавець акредитива отримує до одержання бенефіціаром платежу.

( Пункт 5.6 глави 5 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.7. Якщо умовами акредитива визначено, що акредитив виконується уповноваженим банком-емітентом шляхом акцепту переказних векселів (тратт) [документи за акредитивом надходять разом з переказним векселем (траттою)], то уповноважений банк-емітент після встановлення належного представлення документів акцептує переказний вексель (тратту) та обліковує кошти за цим переказним векселем (траттою) на відповідному позабалансовому рахунку. У день настання строку платежу [термін платежу зазначений у переказному векселі (тратті)] уповноважений банк-емітент перераховує кошти за акредитивом на користь банку, який став законним володільцем переказного векселя (тратти), виписаного бенефіціаром, відповідно до отриманих інструкцій банку.

( Пункт 5.7 глави 5 розділу ІІ в редакції Постанови Національного банку N 25 від 27.01.2006; із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.8. Якщо умовами акредитива визначено, що акредитив виконується шляхом негоціації переказних векселів (тратт) та/або документів, то негоціюючий банк сплачує кошти за акредитивом бенефіціару згідно з умовами акредитива. Уповноважений банк-емітент зобов'язаний відшкодувати кошти банку, що здійснив негоціацію переказних векселів (тратт) та/або документів, відповідно до умов акредитива та за умови належного представлення цих документів.

(Главу 5 розділу ІІ доповнено пунктом 5.8 згідно з Постановою Національного банку N 25 від 27.01.2006; із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

5.9. Оплата комісійної винагороди та відшкодування витрат банків здійснюються відповідно до глави 8 цього розділу.

( Пункт 5.9 глави 5 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 580 від 29.09.2009 )

Глава 6. Дострокове закриття (або анулювання) імпортного акредитива
Глава 7. Здійснення уповноваженим банком-емітентом операцій за імпортним акредитивом у разі надання документів з розбіжностями
Глава 8. Оплата комісійної винагороди та відшкодування витрат уповноваженому банку-емітенту
Глава 9. Особливості розрахунків за імпортним трансферабельним (переказним) акредитивом
Глава 10. Особливості здійснення операцій за імпортним акредитивом банком-емітентом за дорученням іншого уповноваженого банку, що обслуговує наказодавця акредитива
РОЗДІЛ III. ЗДІЙСНЕННЯ УПОВНОВАЖЕНИМ БАНКОМ ОПЕРАЦІЙ ЗА ЕКСПОРТНИМ АКРЕДИТИВОМ
Глава 1. Авізування умов акредитива уповноваженим банком бенефіціара в разі виконання ним функцій авізуючого та/або виконуючого банку
Глава 2. Унесення змін та/або доповнень до умов експортного акредитива
Глава 3. Порядок прийняття уповноваженим банком бенефіціара документів від бенефіціара
Глава 4. Виконання уповноваженим банком бенефіціара, що є виконуючим банком, непідтвердженого експортного акредитива
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru