Державне регулювання економіки - Калетнік Г.М. - 10.4. Система регулювання і підтримки підприємництва

Отже, елементами системи регулювання, забезпечення та державної підтримки підприємництва в Україні є:

o нормативно-правове забезпечення розвитку підприємництва (формування нормативно-правового поля для здійснення і розвитку підприємництва);

o адміністративно-економічне регулювання (забезпечення) розвитку підприємництва;

o дерегулювання підприємництва;

o організаційно-економічна та інформаційно-консультаційна підтримка (забезпечення) підприємництва;

o фінансово-кредитне регулювання і підтримка підприємництва;

o функціональна (цільова) підтримка (регулювання) підприємництва;

o програмно-цільове регулювання розвитку підприємництва.

1. Система нормативно-правового регуляторного забезпечення підприємництва в Україні охоплює:

І) законодавче забезпечення підприємництва, основу якого становлять Господарський кодекс України, що визначає порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації суб'єктів підприємництва різних організаційних форм, а також чинне законодавство України; 2) нормативне регулювання підприємництва. Нормативне регулювання підприємництва полягає у встановленні державою соціальних та екологічних нормативів, граничних розмірів певних показників, які характеризують якісний стан діяльності підприємств і через які держава доводить до підприємств й реалізує свою економічну політику. До таких нормативів (нормативних показників) належать, зокрема:

o норматив рентабельності - використовується для визначення рівня прибутковості підприємств і може застосовуватися для регулювання пріоритетних галузей;

o норматив обігових коштів - використовується для визначення раціональних обсягів грошових коштів та матеріально-технічних ресурсів, що необхідні для нормального ведення господарської діяльності;

o норматив амортизаційних відрахувань, як засіб амортизаційної політики, що використовується для визначення термінів оновлення основних виробничих фондів, впливу на інвестиційний та інноваційний процеси на підприємствах;

o екологічні, соціальні та інші нормативи.

2. Адміністративно-економічне регулювання (забезпечення) розвитку підприємництва ґрунтується, зокрема, на застосуванні різноманітних адміністративних засобів впливу типу заборон, дозволів та примусу. До їх конкретних форм у сфері регулювання підприємництва належать: державна реєстрація підприємства, ліцензування, патентування і квотування, сертифікація та стандартизація. До адміністративно-економічних засобів забезпечення (регулювання та підтримки) підприємництва можна зарахувати певною мірою також і: розробку та реалізацію науково-технічних, економічних, соціальних державних та регіональних програм

(програм науково-технічного, ресурсного, фінансового, консультативного, кадрового та іншого сприяння розвитку підприємництва); укладання договорів та виконання робіт для державних потреб; встановлення і запровадження обов'язкових соціальних та екологічних нормативів.

3. Дерегулювання підприємництва. Дерегулювання економіки - це обмеження державного втручання у діяльність підприємців шляхом проведення організаційно-правових, адміністративних та економічних заходів.

Дерегулювання економіки є надзвичайно важливим елементом системи підтримки підприємництва. Воно спрямоване на усунення правових, адміністративних, організаційних та економічних перешкод для розвитку підприємницької діяльності.

4. Організаційно-економічна та інформаційна підтримка (забезпечення) підприємництва охоплює: сприяння розвитку ринкової інфраструктури, створення бізнес-центрів та бізнес-інкубаторів, підготовку кадрів, сприяння самозайнятості, створення інформаційно-аналітичних центрів, інформаційно-аналітичну допомогу підприємцям тощо.

5. Фінансово-кредитне регулювання (підтримка) підприємництва охоплює засоби бюджетно-податкової та грошово-кредитної політики, серед яких слід виділити: застосування дотацій, субсидій, субвенцій; державні й місцеві замовлення; державне кредитування і гарантування (надання позик і гарантій державними та місцевими органами за рахунок бюджетних коштів); фінансову підтримку загальнодержавних фондів та регіональних фінансових інститутів; надання допомоги підприємцям у формі стартового капіталу; встановлення пільгових ставок податків на прибуток тощо.

Отже, ефективно сприяти розвитку підприємництва можна лише на основі поєднання, узгодження, комбінування різних форм, методів і засобів регулювання та підтримки підприємництва.

Найкращим інструментом для такого комплексного використання вище перелічених форм, методів і засобів регулювання та підтримки підприємництва є державні регіональні програми сприяння розвитку і підтримки підприємництва.

10.5. Державний сектор економіки і державне підприємництво
Види державних підприємств та їх характеристика
Розділ 11. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ, РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ
11.1. Зміст, засади і види зовнішньоекономічної діяльності
Державне регулювання ринку праці, зайнятості та умов праці
11.2. Державне регулювання оплати праці
11.3. Соціальний захист населення, регулювання доходів та рівня споживання
11.4. Державне регулювання розвитку сфери обслуговування населення
Розділ 12. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ
12.1. Сутність і завдання регіональної економічної політика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru