Економіка торгівлі - Марцин B.C. - 1. Економіка торгівлі як галузева економічна наука

1. Економіка торгівлі як галузева економічна наука

Ринкова система господарювання, яка формується в Україні, обумовлює зміну форм та методів управління галузевим господарюванням. Вона вимагає нових кадрів для визначення місця та ролі кожної галузі господарювання в народногосподарському комплексі. У перехідний період виникають і отримують розвиток принципово нові організаційні форми господарювання, радикально змінюється система економічних відносин з державою, власниками, окремими галузями.

У нашому курсі галузева економічна наука розглядається як навчальна дисципліна, мета якої полягає у формуванні в студентів сучасного економічного мислення про торгівлю, глибокого комплексного розуміння місця і ролі торгівлі у відтворювальних процесах господарсько-фінансової діяльності; баченні сучасних проблем розвитку економіки торгівлі та опануванні навичками грамотного розв'язання наявних проблем.

Вивчаючи економіку торгівлі як галузеву науку, ставимо за мету:

—дати студентам глибокі теоретичні знання з питань суті економіки торгівлі, її економічного механізму функціонування, стратегії та тактики розвитку як у сучасних умовах господарювання, так і на перспективу;

— показати можливості розробки та реалізації управлінських рішень господарської діяльності;

— проаналізувати, спрогнозувати та запланувати окремі показники та результати діяльності;

— навчити творчого, критичного підходу до діючих методів господарювання та розробки обгрунтованих пропозицій щодо покращення всієї економічної роботи в торгівлі;

— набути відповідних навичок оцінки місця і ролі торгівлі у системі ринкових відносин, її економічної ефективності та наслідків прийняття відповідних рішень.

Сутність економіки торгівлі як галузевої економічної науки полягає в тому, що це наука про закони, які регулюють відносини між людьми у процесі виробництва і використання матеріальних благ, шляхи І способи підвищення ефективності як виробництва, так і торгівлі.

Економіка торгівлі відіграє важливу роль у системі народногосподарських зв'язків промисловості з сільським господарством, виробництвом узагалі та споживанням зокрема.

Торгівлею називають розвинену форму обміну продуктами праці між окремими виробниками і власниками товарів, що здійснюється в порядку купівлі-продажу. Торгівля як діяльність розвивалася з першого суспільного розподілу праці, коли від землеробства відділилося скотарство. Далі відбувся другий суспільний розподіл праці, тобто з'явилися ремесла, виникли міста і купці, які почали займатися лише купівлею і продажем товарів. Це вже був третій розподіл праці. Він виник тоді, коли виробникам стало невигідно гаяти час на продаж своїх товарів і вони за певну плату передали цю функцію людям, які спеціалізувалися на ній. Так з'явилася торгівля як окрема галузь господарювання.

Торгівля як галузь господарювання має велике значення для економіки держави. Вона впливає на виробництво і споживання, сприяє розвитку взаємозв'язків між промисловістю і сільським господарством, робітниками і селянами, містом і селом, забезпечуючи мешканців міста продовольчими, а села непродовольчими товарами, підтримує зв'язки між районами держави завдяки обміну товарами, які не виробляються в кожному з них, тісно пов'язує грошовий обіг з бюджетом і кредитною системою. Через торгівлю проходить переважна більшість грошової готівки, яка повертається в банк і є джерелом багатьох видів фінансування, в тому числі й заробітної плати працівникам усіх галузей народного господарства. За рахунок грошей, які повертаються у банк через торгівлю, відбувається кредитування підприємств, які мають у тому потребу.

2. Предмет курсу, його завдання в підготовці економічних кадрів, формуванні в них сучасного економічного мислення
3. Зміст, структура, послідовність вивчення та зв'язок курсу з іншими економічними дисциплінами
4. Порядок вивчення і форми навчальної роботи над курсами
Розділ І ТОРГІВЛЯ В ПЕРІОД РОЗБУДОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ
Тема 1. Економічна сутність, соціально-економічні форми, роль і значення торгівлі в народногосподарському комплексі країни
Підтема 1. Суть, природа торгівлі та її місце в народному господарстві держави
1. Економічні передумови виникнення і розвиток торгівлі. Торгівля як форма товарного обігу
2. Місце торгівлі в розвитку товарно-грошових відносин у період функціонування ринку
3. Торгівля як галузь господарювання
Підтема 2. Торгівля в системі ринкових відносин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru