Корпоративна культура: діловий етикет - Тимошенко Н.Л. - ЗАМОВЛЕННЯ НАПОЇВ

Напої пропонуються, як правило, майже одразу після того, як гості розмістилися за столом/столами. У сучасному діловому світі ланч з великою кількістю алкоголю (так званий " ланч з трьома мартіні"), на відміну від попередніх часів, не прийнятий. Це не означає, що алкоголь автоматично виключається із меню ділового ланчу; це означає, що невживання алкогольних напоїв є найкращою, найрозумнішою тактикою у цій ситуації.

Якщо ж ви вирішили замовити алкогольні напої, обмежтеся одним келихом. Звичайно, замовлення алкогольних напоїв — власне рішення кожного із гостей, що базується на особистих можливостях конкретної особи переносити алкоголь; вмінні поєднувати його вживання з обговоренням ділових питань. Але у будь-якому разі навіть один келих вина, пива чи один коктейль означатиме, що ви, ваш розум і свідомість не будуть у тому стані готовності до справи, якими вони могли б бути без алкоголю (і те, наскільки добре ви переносите алкоголь, у такому ви* падку не має значення).

Є кілька теорій стосовно етикету замовлення напоїв. Одна говорить, що господар повинен у такій ситуації слідувати за гостем, насамперед, це стосується того, чи взагалі замовляти алкогольні напої, а якщо замовляти, то скільки. Відповідно до цієї теорії, якщо ваш гість замовляє алкогольний напій, ви — господар також повинні замовити алкогольний напій. Якщо ваш гість відмовляється від алкоголю, те саме повинні зробити і ви. У разі, коли ваш гість бажає мати алкогольний напій, а ви не хочете цього робити, замовте щось інше (сік, фруктовий пунш і т. ін.) — ви не можете допустити, щоб ваш гість пив один. Є також теорія, що при замовленні напоїв гість слідує за господарем.

Немає також єдиної думки щодо того, чи може (повинен) господар або гість, який самотньо чекає за столом, замовити якийсь напій до приходу іншої особи. При цьому висловлюється ідея, що це питання взагалі не варто розглядати. Така розбіжність поглядів, очевидно, є результатом того, що вибір відповідних кроків у подібній ситуації значною мірою залежить від конкретних умов, характеру та поведінки особистостей, а також (і це може бути вирішальним фактором) від того, наскільки близькі, товариські стосунки існують між господарем та його гостем/гостями.

У будь-якому разі розумний гість буде спостерігати за діями господаря і виходити зі своїх спостережень. Наприклад, не замовивши собі алкогольного напою, господар, можливо, у такий спосіб сигналізує гостю/гостям, що він хоче, щоб і вони відмовилися від вживання алкоголю. Гість повинен брати до уваги, що саме замовляють господар та інші гості: якщо вони зупинилися на мінеральній воді або соках, не варто викликати здивування присутніх замовленням якогось екзотичного алкогольного напою, що подається у склянці з різнокольоровою парасолькою, яка вставлена в неї.

Зрозуміло, що господар, який замовляє собі алкогольний напій, ніяким чином не підштовхує гостя до аналогічної дії. Гість може замовити якийсь безалкогольний напій, щоб, так би мовити, підтримати компанію. Своїм замовленням гість також продемонструє, що він спокійно ставиться до того, що із-за замовлення напоїв може бути певна затримка у подаванні їжі.

Який би напій ви не вирішили замовити, робіть це зразу, коли до вас підійде офіціант з відповідним запитанням, навіть, якщо кілька гостей іще не прибули. Вони зможуть зробити своє замовлення тоді, коли офіціант повернеться з вашими замовленими напоями. За бажання господар може запитати гостя, що саме він бажає випити перед їжею, особливо, коли господар бажає підкреслити, що саме він сплачує чек.

ЗАМОВЛЕННЯ ЇЖІ
ЗАМОВЛЕННЯ ВИНА
ДІЛОВА ЧАСТИНА
ОПЛАТА ЧЕКА
ПРОЩАННЯ
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ ЛАНЧУ
8.5 ТАРІЛКИ, ФУЖЕРИ, СЕРВЕТКИ, ПРИБОРИ: ДЕ, КОЛИ, ЯК?
ТАРІЛКИ
ФУЖЕРИ
СЕРВЕТКИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru