Охорона праці - Москальова В.М - 4.14. Протидимний захист

Які будівлі облаштовують протидимним захистом?

Протидимним захистом облаштовують будівлі і споруди залежно від їх призначення та поверховості.

Протидимний захист забезпечується конструктивними, об’ємно-планувальними та спеціальними технічними рішеннями і передбачає такі заходи:

обмеження розповсюдження продуктів горіння у будівлях та приміщеннях;

примусове видалення задимленого повітря;

ізоляцію осередків загоряння.

У будівлях і спорудах обладнаних засобами протидимного захисту створюються більш сприятливі умови для вимушеної евакуації людей та полегшується робота пожежних підрозділів, задіяних у ліквідації пожеж.

Обладнання протидимного захисту передбачено будівельними нормами та правилами, особливо у тих будівлях, що за вибухопожежною небезпекою відносяться до категорій А, Б і В.

Що належить влаштовувати для протидимного захисту?

Для протидимного захисту облаштовують димові люки. Вони призначені для запобігання задимлення суміжних приміщень та зменшення концентрації диму в нижній зоні, де виникла пожежа.

Площа поперечного перетину димових люків або шахт у безліхтарних виробничих будівлях становить 0,2 % від площі виробничих приміщень. Перетин димового люка перекривається клапаном, який може, залежно від конструкції, відкриватись ручним або автоматичним способом. Клапани мають бути простими щодо облаштування та управління і безвідмовними при експлуатації.

Димові люки влаштовують у приміщеннях, які мають віконні прорізи, якщо глибина цих приміщень не перевищує 30 м. Нормоване значення площі димових люків для безліхтарних будівель забезпечує незадимленість сусідніх приміщень при пожежі твердих горючих матеріалів на площі 10% від площі приміщення.

При влаштуванні протидимного захисту особливу увагу приділяють видаленню диму з приміщень, розташованих у підвальних та цокольних поверхах. Для зменшення інтенсивності задимлення у підвальних приміщеннях передбачають спеціальні віконні прорізи розміром не менше0,941,2 м на кожні 1000 м2 площі підвального приміщення.

Значну увагу приділяють питанням щодо обмеження розповсюдження диму по вертикальних та горизонтальних інженерних комунікаціях. При проходженні комунікацій через будівельні конструкції зазори між ними та стінами будівлі мають наглухо замуровуватись будівельним розчином або мастикою з негорючих матеріалів, не знижуючи їх межу вогнестійкості.

Як здійснюється протидимний захист висотних будівель?

Нормативами передбачається протидимний захист будівель з підвищеною поверховістю (10 і більше поверхів). У таких будівлях облаштовують спеціальні незадимлюючі сходові клітки. Основна мета протидимного захисту сходових кліток передбачає їх ізоляцію від приміщень різного призначення та підвалів, а також облаштування пристроїв для обездимлення сходових кліток.

Для облаштування таких протидимних пристроїв, сходові клітки відділяють від усіх приміщень будівлі глухими димонепроникними стінами з улаштуванням на кожному поверсі виходів з них через зовнішню зону по галереях або балконах.

Для видалення диму на поверхах передбачається облаштування шахт димовидалення з примусовою витяжкою та клапанами на кожному поверсі. Згідно з вимогами пожежної безпеки, клапани на кожному поверсі мають бути герметичними та надійними у роботі.

Протидимний захист висотних будівель здійснюється за допомогою спеціальних вентиляційних систем. Ці системи автоматично створюють розрідження у зоні пожежі та надлишковий тиск у суміжних приміщеннях, що унеможливлює розповсюдження диму за зону пожежі.

Які будівлі облаштовують протидимним захистом?
Що належить влаштовувати для протидимного захисту?
Як здійснюється протидимний захист висотних будівель?
4.15. Система організаційно-технічних протипожежних заходів
Яким чином забезпечується пожежна безпека?
Які загальні заходи розробляють для запобігання пожеж?
Що належить до пожежного спорядження?
4.16. Обов’язки державних органів щодо забезпечення пожежної безпеки
Чим забезпечується правова основа пожежної безпеки на рівні держави?
Про що йдеться у Законі "Про пожежну безпеку"?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru