Охорона праці - Москальова В.М - Яку роботу здійснюють інспектори органів Держпожнагляду?

Що таке Державний пожежний нагляд та його основні завдання?

В системі МНС державний пожежний нагляд є спеціальною службою, яка здійснює заходи запобігання пожеж у населених пунктах та об’єктах господарювання.

Центральним органом Держпожнагляду є Державний департамент пожежної безпеки МНС (ДДПБ), якому підпорядковуються територіальні управління, відділи і частини органів Держпожнагляду.

Завдання, функції і права органів Держпожнагляду визначені Положенням про Державну пожежну охорону, ДДПБ, інструкцією з організації роботи органів ДПН.

Основні завдання Держпожнагляду полягають у вдосконаленні роботи щодо запобігання пожеж, забезпечення захисту від них міст, населених пунктів і об’єктів господарської діяльності, підвищення ефективності боротьби з вогнем, здійснення контролю за виконанням профілактичних заходів і вимог, встановлених Правилами пожежної безпеки.

В чому полягають основні функції Держпожнагляду?

Контролююча діяльність органів Держпожнагляду визначається наступними функціями:

здійснення контролю за додержанням проектними і будівельними організаціями протипожежних вимог, передбачених відповідними державними нормами і правилами при проектуванні, будівництві і реконструкції будівель, споруд і підприємств;

перевірка стану готовності пожежних підрозділів і служб населених пунктів, окремих підприємств та об’єктів господарювання;

участь у роботі державних комісій по прийняттю в експлуатацію будівель, споруд і підприємств;

розробка, разом із заінтересованими організаціями, правил пожежної безпеки при експлуатації будівель і виконанні будівельних робіт;

проведення пожежно-технічного обстеження об’єктів підприємств, небезпечних у пожежному і вибухопожежному відношенні;

розробка загальнодержавних правил пожежної безпеки, погодження проектів державних і галузевих стандартів, нормативно-технічних документів про пожежну безпеку;

проведення експертизи проектів на забудову об’єктів щодо їх відповідності нормативним актам з пожежної безпеки, випробовування нових зразків пожежонебезпечного обладнання і ін.;

перевірка стану профілактичної роботи на підприємствах і на окремих об’єктах.

Яку роботу здійснюють інспектори органів Держпожнагляду?

Інспектори Держпожнагляду в установленому порядку розробляють заходи щодо оснащення підрозділів пожежної охорони необхідними технічними засобами; здійснюють заходи щодо підвищення ефективності наукових досліджень відповідними організаціями з питань пожежного захисту і пожежної техніки; сприяють впровадженню нових засобів виявлення і гасіння пожеж на об’єктах господарювання; беруть участь у вирішенні питань щодо організацію пожежної охорони в населених пунктах; розробляють рекомендації щодо посилення пожежної безпеки в населених пунктах і на виробничих об’єктах; надають допомогу окремим підприємствам у навчанні робітників і службовців з питань пожежної безпеки; ведуть облік пожеж, аналізують їх причини і розробляють заходи по недопущенню їх виникнення; проводять розслідування причин пожежі і грубих порушень правил пожежної безпеки.

У разі виявлення недоліків інспектори видають керівникам об’єктів господарювання письмові розпорядження (приписи) на їх усунення. За невиконання приписів у зазначені строки і порушення правил пожежної безпеки винних притягають до відповідальності згідно з існуючими законами.

За порушення вимог пожежної безпеки, використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням винні посадові особи притягаються органами Держпожнагляду до адміністративної відповідальності у вигляді штрафних санкцій.

Якщо порушення правил пожежної безпеки мали тяжкі наслідки, винні особи притягаються до кримінальної відповідальності згідно з Кримінальним кодексом, який передбачає виправні роботи строком до 2 років, а у разі наявності людських жертв - позбавлення волі від 3 до 8 років.

У разі виявлення порушень правил пожежної безпеки Держпожнагляд має право припинити або заборонити роботу підприємств, експлуатацію будівель, споруд, виробничих дільниць, агрегатів до усунення виявлених недоліків.

Органи Держпожнагляду у своїй діяльності не залежать від будь-яких інших громадських органів, об’єднань, політичних формувань або органів виконавчої влади.

4.19. Пожежна охорона та організація гасіння пожеж
Які види пожежної охорони існують в Україні?
Яка структура і функції добровільних пожежних дружин (ДПД)?
Як здійснюється фінансове забезпечення пожежної охорони?
Як здійснюється організація гасіння пожеж?
Як здійснюється облік пожеж?
4.20. Інструкції про заходи пожежної безпеки
Як здійснюється розробка інструкцій про пожежну безпеку?
Яким є навчання з питань пожежної безпеки?
Якою має бути дія персоналу під час виникнення пожежі?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru