Еристика - Хоменко І.В. - 4.4. Множинна аргументація

Сурядна аргументація - це складна аргументація, в якій аргументи взаємозалежні й тільки разом ефективно захищають точку зору.

У літературі таку аргументацію ще називають зв'язаним міркуванням. У такій аргументації кожний аргумент недостатній для захисту точки зору. Він сам по собі занадто слабкий і лише частково підтримує точку зору. Ступінь підтримки, яку виражає аргумент у сурядній аргументації, може бути різним. Так один аргумент може підтримувати точку зору на 50%, другий - на 40%, а третій - на 10%.

Проте тільки в сукупності наведені аргументи можуть скласти переконливу аргументацію, тому компоненти сурядної аргументації, як правило, залежать один від одного.

Така залежність може бути різною. Один із способів залежності полягає в тому, що другий аргумент виключає можливі зауваження щодо першого і тим самим підсилює його.

Приклад Ми не поїдемо відпочивати за кордон, а проведемо відпустку в Криму, оскільки клімат Південного берега Криму підходить для нашої дитини, крім того, ми не встигли оформити закордонні паспорти.

Одне із зауважень щодо першого аргументу ("Клімат Південного берега Криму підходить для нашої дитини") могло полягати в тому, що для дитини підходять також місця відпочинку, розташовані за кордоном. Використання другого аргументу усуває можливість появи такого зауваження.

Індикаторами сурядної аргументації можуть бути такі вирази: так само..., як і те, що...; як доповнення до...; крім всього іншого, не забувайте, що..; особливо тому, що...; навіть...; плюс до цього..; не тільки.., але й. ; що є найважливішим.

У заключній частині сурядної аргументації, так само як і підрядної аргументації, часто застосовують такі вирази: я роблю висновок, що. ; наприкінці. ; з цього випливає, що.; беручи до уваги вищесказане.; розглянувши всі питання, я вважаю, що. ; отже,. ; таким чином,.

Приклад Дитині треба давати гроші на кишенькові витрати. Вони навчать її реальній вартості грошей. Плюс до цього, кількість кишенькових грошей може бути непоганим матеріальним стимулом. І не забувайте, дитина навчиться приймати рішення щодо їхнього витрачання й нести відповідальність за свій вибір.

Проте треба пам'ятати, що наведені індикатори не завжди однозначно вказують саме на підрядний тип аргументації.

4.4. Множинна аргументація

Множинна аргументація - це складна аргументація, в якій аргументи не залежать один від одного та є рівносильними при захисті точки зору.

У літературі таку аргументацію ще називають конвергентним міркуванням. Теоретично можна вважати, що кожний з аргументів множинної аргументації достатній для захисту певної точки зору. Проте для переконливості додають ще декілька аргументів.

Приклад Суспільно корисна діяльність шкідлива для здоров'я. У більшості випадків вона досить рутинна, вимагає великих затрат часу та сил і, крім того, не приносить якихось благ для самого виконавця.

Індикаторами множинної аргументації можуть бути такі вирази: немає потреби говорити, що.; фактично.; крім того.; не говорячи вже про.; інша причина, чому це відбувається полягає в тому, що.; одним з аргументів на підтримку цього є.; по-перше., по-друге. ; між тим. ; поряд з цим.

Приклад Не розумію, як ви могли подумати, що я напишу рецензію на вашу роботу. По-перше, ваш науковий керівник зі мною не домовлявся. По-друге, у мене немає на це часу.

Проте треба пам'ятати, що наведені індикатори не завжди однозначно вказують саме на множинний тип аргументації. Деякі слова можуть бути індикаторами як множинної, так і сурядної аргументації. Серед них:...і., також., крім того., більш того...

4.5. Рівні складності структури аргументації
4.6. Алгоритм визначення структури аргументації
Словник термінів
Література
Модуль 5. ПРАВИЛА ТА ПОМИЛКИ В СУПЕРЕЧЦІ
5.1. Правило свободи. Типові помилки
5.2. Правило тягаря доведення. Типові помилки
5.3. Правило обґрунтування точки зору. Типові помилки
5.4. Правило критики точки зору. Типові помилки
5.5. Правило обґрунтування аргументів. Типові помилки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru