Новітня історія країн Західної Європи та Північної Америки - Баран 3.А. - "Друга хвиля НТР"

Одним із чинників, що сприяв подоланню наслідків економічної кризи 1973 - 1975 рр. став науково-технічний поступ, також відомий як "друга хвиля" НТР або ж "Інформаційна революція" (остання чверть XX ст. - початок XXI ст). Нові технології робили виробництво товарів економнішим, дешевшим і масовим. Серед головних компонентів НТР - широке застосування електроніки, реактивної техніки, ядерної енергії, квантових генераторів (лазерів), полімерних матеріалів, удосконалення систем штучного інтелекту (комп'ютерів). Прообраз нинішнього комп'ютера на Заході - електронну машину для збереження і переробки статистичної інформації (ЕНІАК), створено в 1946 р. у США. Однак вона була надто громіздкою (27 тонні), складною у користуванні, а її діяльність забезпечували 30 тис. електронних ламп. Лише у 1959 р. фірма "Ай-Бі-Ем" (IBM) почала виробництво обчислювальних машин на транзисторах. Із 1960-х pp. почали випускати мікросхеми, змонтовані на кристалах кремнію ("чіпи"), що зробили обчислювальні машини значно компактнішими.

Справжню революцію у комп'ютерній сфері здійснили американці Стівен Джобс і Стівен Возняк, котрі у 1976 р. створили перший персональний комп'ютер - "Apple" ("Яблуко"), призначений не так для обрахунків, як для відеоігор. Як і сучасний комп'ютер, він складався із системного блока, монітора та клавіатури (не було тільки "мишки"). У 1981 р. фірма "Ай-Бі-Ем" випустила досконалішу модель "IBM51-50", яка мала швидкодіючий процесор (пам'ять лише 64 Кб), але найважливіше - зручне програмне забезпечення, створене компанією "Майкрософт" Microsoft). Саме цей рік і вважають часом народження персонального комп'ютера (ПК). Ринок почав поглинати мільйони ПК, а фірми, що їх продукували, отримували чималий зиск. Таким чином виникла нова потужна галузь економіки.

На комерційний успіх "Ай-Бі-Ем" С. Джобс відповів створенням нового комп'ютера "Макінтош" ("Mackintosh"), на моніторах якого уперше з'явились іконки і який був доукомплектований "мишкою". Ідею "іконок" використав Білл Ґейтс із "Майкрософт" для створення комп'ютерної програми "Віндовз" ("Windows"). Згодом ПК почали обладнувати принтерами, сканерами. З допомогою спеціального пристрою - модема - через звичайну телефонну мережу вдалося підключати комп'ютери між собою. З'явилися нові засоби зв'язку - електронна пошта, факс тощо. Модем відкрив шлях до створення інформаційної мережі Інтернет, датою народження якого вважають 1983 p., хоча справжнього поширення він набув із 1992 p., коли виникла Всесвітня павутина World Wide Web (www).

Поряд із досягненнями у комп'ютерній сфері зроблено прорив і в інших технологічних галузях: з'явилися кишенькові калькулятори (1971), цифрові камери (1975), компакт-диски (1980). Більше того, виникла можливість усунути людину з виробничого процесу, залишивши за нею функції створення, ремонту і контролю за роботизованими системами. У 1980-х рр. світ побачило друге покоління роботів, які самостійно могли орієнтуватися у просторі й автономно виконувати деякі операції - мити підлогу, запалювати сигару, складати кубик Рубика. У 1979 р. фірма "Соні" розпочала виробництво портативних касетних магнітофонів (плеєрів) "Соні-Вокмен", що мали на Заході величезний успіх. Незабаром у вільний продаж надійшли відеомагнітофони, відеокамери, удосконалені фотоапарати. Поява ретрансляційних і комунікаційних супутників дозволила створити глобальні мережі теле- і радіокомунікацій. Розпочалося виробництво супутникових телеантен і телефонів. У 1990-х рр. шведська фірма "Еріксон" випустила перші персональні мобільні радіотелефони, що дало поштовх до створення систем стільникового зв'язку. У 1996 р. фінська компанія "Нокія" випродукувала телефони нового покоління - смартфони, для яких властиві додаткові, окрім спілкування, функції. Наприкінці 2007 р. кількість мобільних телефонів у світі сягнула позначки 3,3 млрд одиниць, себто мобільним зв'язком було охоплено близько половини усього людства. Лідерами на ринку мобільного зв'язку стали "Нош" (40%), "Самсунґ" (14%), "Моторола" (14%) та "Соні-Еріксон" (9%).

НТР привела до створення нового інформаційного простору та розширення сфери спілкування. Інформатизація почала пронизувати на Заході усі сфери життя суспільства, навіть культуру і мистецтво. Поступово відбувся зсув від економіки, що базується на виробництві матеріальних товарів, до економіки, побудованій на виробництві й застосуванні інформації та знань. "Інформаційна революція" сприяла цивілізаційній зрілості західного суспільства й переходу його на постіндустріальну стадію розвитку. Усі ці зміни дали підстави у 1976 р. відомому американському політику Збіґнєву Бжезинському заявити про настання ери "технотронного суспільства". Щоправда, таке суспільство мало й негативні наслідки - ринкова економіка унаслідок впровадження інновацій не встигала пропонувати нові робочі місця для звільнених працівників.

Поглиблення економічної інтеграції. Глобалізація економіки
Тенденції економічного розвитку наприкінці XX - па початку XXI сні. Кредитно-фінансова криза 2008 - 2009 рр.
Зміни в соціальній сфері
Розділ 3. Партії та суспільно-політичні рухи
1. Еволюція партійно-політичних систем у повоєнний період
2. Суспільно-політичні зрушення в останній третині XX - на початку XXI ст.
Відродження неоконсервативної ідеології
Соціалісти і державна влада. Комуністичний рух
Новий лібералізм
Праворадикалізм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru