Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - АРКАС Микола Миколайович (перший)

Український історик, етнограф, композитор і громадський діяч

Народився 7 січня 1853 р. у м. Миколаєві. Рід Аркасів належав до знатних, однак не за походженням, а за самовідданим служінням вітчизні. Його засновник Андреас (Андрій) народився в Греції біля підніжжя гори Олімп. Прізвище Аркас пов’язане з назвою давньогрецької провінції Аркадія. Він прибув до Миколаєва, коли місто ще тільки розбудовувалося (приблизно на початку XIX ст.) і став викладачем історії та стародавніх античних мов.

У 1875 р. М. Аркас закінчив природознавче відділення фізико-математичного факультету Новоросійського університету в Одесі. Служив у морському відомстві в Миколаєві (1875—1898). 1876 р. перебував у закордонному відрядженні в Константинополі, а потім у Галаці.

Засновник і керівник миколаївської »Просвіти», активний і наполегливий збирач українського музичного фольклору. Навчаючись в Одесі, познайомився і потоваришував із П. Ніщинським та М. Кропивницьким. У 1903 р. познайомився з М. Лисенком. Великий вплив на М. Аркаса справило спілкування з професорами І. Мечниковим, І. Сєченовим, О. Ковалевським.

Ще в студентські роки у М. Аркаса виявився інтерес до історичного минулого і сучасного України, формувалися почуття української національної самосвідомості.

Він мав величезну власну бібліотеку з українознавчої проблематики, глибоко студіював документальні матеріали та праці професійних істориків.

У 1908 р. в Петербурзі вийшла друком його »Історія України—Русі» — одна з перших написаних і надрукованих українською мовою книжок з історії України.

Відомі українські письменники та науковці схвально сприйняли сам факт її появи. Є. Чикаленко зауважував, що праця читається з великим інтересом, пробуджує любов до рідного краю, його минулого і надії на майбутнє. Автор отримав багато відгуків, йому дякували за книгу, написану українською мовою, доступну для розуміння навіть малоосвіченим читачам.

Тираж її (7 тис. примірників) розійшовся протягом кількох місяців.

М. Аркас відомий і як талановитий композитор. Ще студентом він записував і обробляв українські народні пісні. Ці записи лягли в основу його опери »Катерина» (1891), яку можна віднести до української оперної класики. Опера написана на основі власного лібрето М. Аркаса за поемою Т. Шевченка, поставлена в музичній редакції І. Молчанова 1899 р. в трупі М. Кропивницького у Москві і з тріумфом пройшла по всій країні. Вона стала відгуком справжнього патріота на потребу створення національної опери для народної сцени.

Помер 26 березня 1909 р. в Миколаєві.

АРКАС Микола Миколайович (третій)
БАЛЕЙ Степан (Стефан Максим) Володимирович
БЕРДЯЄВ Микола Олександрович
БЕРИНДА Памво (світське ім’я — Павло)
БІДНОВ Василь Олексійович
БІЛЕЦЬКИЙ Олександр Іванович
БІЛОДІД Іван Костянтинович
БОГОМОЛЕЦЬ Олександр Олександрович
БОРЖКОВСЬКИЙ Валеріан Васильович
БОРЩАК Ілько
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru