Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГАЛШКА (Єлизавета) Василівна Гулевичівна

Одна із засновниць Київського братського монастиря і школи

Народилася близько 1575 р. Належала до однієї з гілок роду Гулевичів, які проживали на Волині. її дід Федір Гулевич був єпископом Луцьким, батько Василь Гулевич — підстаростою Володимирським. Галшка Гулевичівна знала латину, старогрецьку, польську, литовську, французьку мови.

Була високоосвіченою, інтелігентною жінкою, полум’яною патріоткою. У її домі бували архімандрит Києво-Печерської лаври, відомий учений і просвітитель Єлисей Плетенецький, педагоги й письменники Йов Борецький, Лаврентій Зизаній, Максим Смотрицький, Була добре знайома з Петром Конашевичем-Сагайдачним.

15 жовтня 1615 р. у присутності багатьох почесних свідків Галшка (Єлизавета) Гулевичівна виписала дарчу, за якою її спадкова земля в Києві на Подолі переходила у власність братства »духовних і світських православних» за умови, що на цій землі буде збудовано монастир, будинок для іноземних паломників і, головне, »школу дітям як шляхетським, так і міщанським».

Відновлена в садибі Єлизавети Київська братська школа поклала початок уславленої Києво-Могилянської академії, першого і тривалий час єдиного вищого навчального закладу у Східній Європі.

Після того як у 1617 р. помер ЇЇ чоловік, мозирський маршалок Стефан Лозка, Галшка Гулевичівна переїхала до свого маєтку поблизу Луцька, де опікувалася Луцьким братством та його школою.

Померла в 1642 р., похована на території Луцької братської церкви.

ГЛОВІНСЬКИЙ Євген
ГЛУШКОВ Віктор Михайлович
ГНАТЮК Володимир Михайлович
ГОГОЦЬКИЙ Сильвестр Сильвестрович
ГОЛОБУЦЬКИЙ Володимир Олексійович
ГОЛОВАЦЬКИИ Яків Федорович
ГОРБАНЬ Микола Васильович
ГОРБАЧЕВСЬКИЙ Іван Якович
ГРИЦАЙ Михайло Семенович
ГРУШЕВСЬКА Ольга Олександрівна (псевдонім — О. Олександренко)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru