Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛІНТУР Петро Васильович

Український фольклорист і літературознавець, громадський діяч

Народився 4травня 1909р. в с. Горонда (нині Мукачівський район Закарпатської області) в селянській родині. У1937 р. закінчив Празький університет. Працював викладачем історії і літератури у Хустській гімназії, де організував літературний гурток. Разом з учнями працював над збиранням і опрацюванням фольклору Закарпаття.

З 1944 р. П. Лінтур — заступник голови Народної ради Закарпатської України і директор гімназії в Хусті, з 1953 р. — доцент Ужгородського університету. Його зусиллями було введено в науковий обіг сотні казок, легенд і балад Закарпаття та інших регіонів України. Зібрані пам’ятки усної народної творчості П. Лінтур публікував у збірниках »Народні балади Закарпаття» (1959), »Казки зелених гір» (1966), »Три золоті слова» (1968), »Дідо-Всевідо» (1969). Особливої популярності набув збірник »Закарпатські казки Андрія Калина» (1955). Він містив сорок народних казок, записаних П. Лінтуром. Книжка дістала чимало схвальних відгуків. Згодом її було перекладено російською та чеською мовами. Збірники »Казки одного села» (1979) та »Зачаровані казкою» (1984) вийшли після смерті вченого.

П. Лінтуру належать також статті з проблем зародження жанру народних балад, побутування казкового епосу, українсько-російських літературних зв’язків.

Найбільша заслуга вченого полягає в тому, що йому вдалося зібрати, вивчити й опублікувати безцінну фольклорну спадщину українського Закарпаття.

Помер 3 лютого 1969 р. в Ужгороді.

ЛДІЙ Петро Дмитрович
ЛОКТЮШЕВ Сергій Олександрович
ЛОСЬ Федір Євдокимович
ЛУБЕНЕЦЬ Тимофій Григорович
ЛУКАШЕВИЧ Платон Якимович
ЛЯСКОРОНСЬКИЙ Василь Григорович
ЛЯЩЕНКО Петро Іванович
МАЙБОРОДА Анатолій Васильович
МАКАРЕНКО Антон Семенович
МАКСИМОВИЧ Михайло Олександрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru