Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПАТОН Євген Оскарович

Український учений у галузі електрозварювання і мостобудування, громадський діяч

Народився 4 березня 1870 р. в м. Ніцца (Франція) в родині російського консула. 1894 р. закінчив Політехнічний інститут у Дрездені. В Росію повернувся уже відомим інженером-будівельником, автором проекту Дрезденського вокзалу. Через два роки отримав диплом Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення. Проектував і зводив мости для російської залізниці, викладав у Московському інженерному училищі.

Найповніше талант Є. Патона розкрився, коли він переїхав до Києва. З 1905 р. — професор, згодом декан кафедри будівництва і архітектури Київського політехнічного інституту.

Близько 35 років присвятив проектуванню та будівництву мостів. Він започаткував радянську школу мостобудування. Разом зі своїми учнями спроектував 35 мостів, опублікував понад 160 наукових праць на цю тему. У 1921—1931 рр. очолював Київську мостовипробувальну станцію. Автор оригінальних розбірних конструкцій мостів, унікального курсу »Відбудова мостів». Відбудовував відомий київський ланцюговий міст, зруйнований під час громадянської війни, в 1953 р. майже на тому самому місці за проектом Є. Патона звели 1150-метровий суцільнозварний міст через Дніпро, який було названо його іменем.

З 1929 р. активно розробляв питання електрозварювання. З його ініціативи при АН УРСР було організовано спеціалізовану лабораторію і незабаром реорганізовано в Інститут електрозварювання. Під керівництвом Є. Патона цей провідний не лише в СРСР науковий заклад зажив світової слави. Завдяки розробкам Патона та його учнів було створено перші потокові зварювальні лінії, технологію індустріального зварювання труб, магістральних трубопроводів. Відомий патонівський метод зварювання танків Т-34, які відіграли важливу роль у другій світовій війні.

З 1929 р. — академік АН УРСР, з 1946 по 1951 р. — її віце-президент, з 1940 р. — заслужений діяч науки УРСР.

Був редактором журналу »Автоматическая сварка». За подвижницьку працю удостоєний Державної премії СРСР, двох орденів Леніна, багатьох інших нагород.

Є. Патон е автором монографії »Швидкісне автоматичне зварювання під шаром флюсу» (1941).

Помер 12 серпня 1953 р. у Києві.

ПЕРЕТЦ Володимир Миколайович
ПИРОГОВ Микола Іванович
ПІЧЕТА Володимир Іванович
ПЛЮЩ Павло Павлович
ПОЛЕТИКА Василь Григорович
ПОЛОНСЬКА - ВАСИЛЕНКО Наталія Дмитрівна
ПОПОВ Павло Миколайович
ПОТЕБНЯ Олександр Опанасович
ПТУХА Михайло Васильович
ПУЛЮЙ Іван Павлович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru