Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СЕМЕНТОВСЬКИЙ Костянтин Максимович (літературний псевдонім — К. Калайденський)

Український етнограф, фольклорист і критик

Народився 1823 р. в с. Семеногірка (нині у складі с. Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині). У1839 р. закінчив Ніжинський фізико-математичний ліцей, служив у

канцелярії Чернігівського, а потім Полтавського і Харківського генерал-губернаторів.

У Харкові зблизився з Г. Квіткою-Основ’яненком, І. Срезневським, А. Метлинським, М. Костомаровим та іншими знавцями й аматорами української історії й етнографії, що значно вплинуло на його літературну долю. У 1843 р. в альманасі »Молодик» (Харків) надрукував опис святкових звичаїв на Слобожанщині, а також збірку святкових пісень. Перша велика праця К. Сементовського — »Очерки малороссийских поверий и обычаев, относящихся к праздникам». Проте вона стала лише початком більш об’ємного дослідження »Замечания по праздниках у малороссиян», надрукованого того самого року в журналі »Маяк» з доповненнями і зауваженнями І. Срезневського, А. Метлинського і М. Костомарова.

Статтею »Еще вот как думают областяне» К. Сементовський різко відгукнувся на негативне ставлення »Отечественных записок» до української мови й літератури.

У цей час виступив з критичним аналізом творів М. Костомарова »Переяславська ніч» (1843) і »Про історичне значення російської народної поезії» (1844).

Після смерті Г. Квітки опублікував у »Московитянине» його біографію (1843), яка стала важливим джерелом досліджень творчості й діяльності талановитого українського письменника.

У 1847 р. К. Сементовського було призначено чиновником особливих доручень при Орловському губернаторі. Продовжував наукову роботу: написав передмову до »Малоросійських і галицьких загадок» (1851), статтю »Про характерників і малоруські замовляння проти кулі» (у 1849 р. надіслана до Санкт-Петербурзького імператорського географічного товариства).

З 1858 р. К. Сементовський співробітничав у »Журналі для акціонерів», »Біржових відомостях». У 1865—1868 рр. публікував статті політичного й економічного змісту. Ранні праці К. Сементовського й нині привертають увагу дослідників.

Помер у 1902 р.

СЕМЕНТОВСЬКИЙ Микола Максимович
СИРОТЮК Микола Йосипович
СІКОРСЬКИЙ Ігор Іванович
СІРОПОЛКО Степан
СІЧИНСЬКИЙ (Сіцінський) Юхим (Евтим) Йосипович
СКОВОРОДА Григорій Савович
СЛАБЧЕНКО Михайло Єлисейович
СЛАВІН Лазар Мойсейович
СОКОЛЯНСЬКИЙ Іван Опанасович
СОЛОВЕЙ Дмитро Федорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru